Tiptoi voor peuters | Er gaat een gehele nieuwe wereld voor ze open

Vorig jaar kreeg de kleuter mijn grote wereldatlas van Tiptoi. Razend enthousiast is ze nog steeds over haar ‘pratende pen’ zoals zij de interactieve pen noemt. De peuter was hier minder blij mee. Zij wilde ook een eigen set.
Sinds kort heeft Ravensburger ook Tiptoi voor peuters. Wat mijn leergierige peuterpuber hiervan vindt? Inclusief tips, handige weetjes en meer.

Tiptoi vanaf 3 jaar

Tiptoi – Wat is het?

Tiptoi van Ravensburger is een interactieve leersysteem waarmee het kind op een speelse manier zelfstandig of samen allerlei activiteiten kan doen. De moderne technologie biedt de kinderen de mogelijkheid om boeken, spellen en puzzels ook zelfstandig te ontdekken. Al jaren bestaat het systeem voor schoolgaande kinderen, nu ook voor peuters 😀

De Starterset bestaat in dit geval uit een geluidenprentenboek voor peuters, de stift en de mini USB stekker.

Starterset Tiptoi

De stift

Met de Tiptoi stift kunnen alle producten die het Tiptoi logo dragen gebruikt worden waaronder boeken, spellen en allerlei speelgoed. Voor elk product zijn online de bijbehorende audiobestanden gratis beschikbaar. Ook kunnen meerdere producten tegelijk op de stift opgeslagen worden.

Geluidenprentenboek Bij Ons Thuis

Het prentenboek is van stevig karton en bevat 12 kleurrijke pagina’s. Aan het begin van het verhaal over de familie Hofman is het noodzakelijk de interactieve stift eerst te activeren.

Rechtsonder zie je pictogrammen die het kind ondersteunen door uitleg te geven, vragen stellen en opdrachten voor te leggen.

De afbeeldingen, korte zinnen en het verhaal zijn aangepast aan de peuters. De stift geeft immers geluiden, gesproken teksten en zelfs gezellige liedjes weer. De ultieme manier om met de taalontwikkeling bezig te zijn.

De familie Hofman is eigenlijk een doorsnee gezin. Het bestaat uit papa, mama, Lara, David en baby Finn. Maar ook opa, oma en de hond Rocky komen in het verhaal voor. Met de Tiptoi pen komt het verhaal, en daarmee het huishouden van dit gezin tot leven.

Dit zorgt voor veel herkenning bij de peuters. Daarnaast wordt het kind, al dan niet door de volwassene, gestimuleerd om de woorden en zinnen te herhalen, werken zij aan hun woordenschat en maken kennis met de eerste grammaticale structuren.

Tiptoi brengt leren tot leven Starterset Mijn geluidenprentenboek
Starterset stift + boek Interactieve pen van Tiptoi

Tiptoi – Hoe werkt het?

Wanneer de Tiptoi voor de eerste keer wordt aangeschakeld moet het eerst geactiveerd worden door een tip op een activeringsveld die wordt meegeleverd in de Starterset. Hiermee stel je eenmalig de taal in.

Door middel van de aan-en uitknop kun je de stift aanzetten. Door een inschakeltoon weet je dat de stift aanstaat. Uitschakelen gebeurt op exact dezelfde wijze. Wanneer de stift meer dan 10 minuten niet wordt gebruikt, dan schakelt het systeem zichzelf uit.

Om de stift bij dit product te kunnen gebruiken, moet het aangemeld worden door een klik linksonder aan de bladzijde op de aan-en uit pictogram. Dankzij de optische sensor in de stift worden de onzichtbare codes in geluiden omgezet. Hier is wel een batterij voor nodig 😉

Met de wipschakelaar ( –  + ) op de pen is het mogelijk de volume naar wens in te stellen.

Tiptoi-Manager

Door het leersysteem aan de computer aan te sluiten, via het bijgeleverde USB stick, krijg je toegang tot de Tiptoi-Manager. Hiermee kun je verschillende audiobestanden voor het product downloaden. Net als de rest, wijst ook dit zich heel eenvoudig vanzelf.

Ravensburger Tiptoi voor peuters Interactieve pen van Tiptoi

Wat wij ervan vonden?

Het geluidenprentenboek is een leuk prentenboek met ontzettend veel mogelijkheden. Alles wat wij nu normaliter zelf moeten voordoen en bedenken, gebeurt hier vrijwel automatisch. Hierdoor kan de peuter zelf aan de slag zonder een woord te kunnen lezen. Ideaal!

Mijn peuter is dol op boeken, voorgelezen worden en zelf ‘lezen’. Toch vind ik het ook heerlijk om mijn handen vrij te hebben wetend dat zij lekker bezig is. Ze is alleen geen ster in alleen spelen. Niet voor lang athans. En hoewel ik met alle liefde maximaal tijd en aandacht aan mijn kinderen besteed, heb ik meer verantwoordelijkheden. Met tiptoi voor peuters voelt zij zich niet alleen en kan ik ook eens aan het werk.
We hadden het prentenboek ook mee onderweg naar onze vakantiebestemming. Wat een genot. Tevreden kinderen op de achterbank. Een ‘pratende pen’ waarvan je de volume kunt instellen en een boek waarmee ze zich ruim een uur wisten te vermaken op de heenweg. Win win toch 😆 Doe mij maar meer Tiptoi!

Tiptoi voor peuters – Starterset prentenboek Bij ons thuis schaf je hier aan.

Tiptoi boek Mijn leerspel avontuur Eerste getallen schaf je hier aan.

Tiptoi spel Al mijn dieren schaf je hier aan.

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

2 gedachten over “Tiptoi voor peuters | Er gaat een gehele nieuwe wereld voor ze open”

Plaats een reactie