Trampoline in de tuin: Medicijn tegen allerlei klachten & afvallen met rebounding

Trampolinespringen is in principe spelen met je zwaartekracht. Kinderen vinden het fantastisch, maar volwassenen net zo. Maar wist je dat het in eerste instantie een circusact was dat daarbuiten door niemand werd nagedaan? Het was de uitvinder George Nissen die in de jaren ’30 daar verandering in bracht. Hij raakte geïnspireerd na een bezoekje aan het circus waarbij hij zag hoe de trapeze artiesten op een neer springen op een net met vering. Het duurde wel even voor zijn aangepaste product geaccepteerd werd als een vorm van turnen en onderdeel van gymnastiek.  Maar sinds 1999 is het niet alleen een wedstrijdsport, maar officieel ook een olympische sport. De bekendste Nederlandse kampioenen zijn onder andere Alan Villafuerte, Jan van der Zwaard, Jimmy Demmers en Rea Lenders. De laatstgenoemde is een 10-voudige kampioen en fan van Avyna trampoline die in dit filmpje tips geeft hoe je het beste (en zo hoog mogelijk) kan springen. Meer weten over de grote voordelen? Lees dan vooral verder. We leggen in begrijpelijke taal uit wat rebounding voor jou kan betekenen. 

YouTube player

Trampolinespringen als medicijn voor allerlei klachten (voorkomen)

Waarom spelen met de zwaartekracht waar we het eerder over hadden een prima reden is om kinderen aan te moedigen meer actief buiten te spelen. Sowieso is beweging vaak een fantastisch ‘medicijn’ bij allerlei klachten (voorkomen). In dit geval bevordert het de motorische ontwikkeling en uithoudingsvermogen van het kind. Jumpen leert het kind spelenderwijze zijn evenwicht te verbeteren en eigen bewegingen beter te controleren. Ook wordt er Endorfine aangemaakt tijdens het springen. Dit is een hormoon dat, samen met Serotonine, Dopamine en Oxytocine, voor meer geluksgevoelens en ontspanning verantwoordelijk is. Dit anti-stress stofje werkt ook pijnverzachtend. De herhalende beweging op de trampoline zijn daarom een uitstekende manier van ontspannen. Denk hierbij aan depressieve klachten, stressvolle situaties en autisme. Serotonine verbetert bijvoorbeeld de concentratie, zorgt voor beter gebalanceerde pijnprikkels, temperatuurregulatie, meer zelfvertrouwen en is een hulpmiddel bij slaapproblemen. Dopamine maakt communicatie tussen de zenuwcellen en de hersenen mogelijk wat onder andere een positief effect heeft op de drijfveer en focus. Oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoederspieren en melkspieren samentrekken wat ten goed komt tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Maar het beïnvloed ook je emotionele reactie waardoor je dus rustiger blijft tijdens een conflict. Kortom: Het verbetert niet alleen je tijdelijke mood en fysiek proces, maar ook je emotionele en mentale welzijn. Mocht je nog twijfelen of en welke trampoline kopen: berg of het eerder genoemd merk Avyna staan bekend als kwalitatief en betrouwbaar.

Ook voor volwassenen een manier om gezond oud te worden

Aanvullend op het bovenstaande is het goed om te weten dat rebounding, zoals trampolinespringen ook wordt genoemd, een sport is die volgens NASA effectiever is dan joggen, maar minder belastend voor het lichaam door de verende ondergrond. Het smeert als het ware de gewrichten en rug waardoor pijn en stijfheid ook minder worden. Dat betekent dat ook iemand met artrose heel goed zacht kan springen om zo sterk en soepel te blijven. De snellere hartslag is super belangrijk en zorgt voor een betere bloedsomloop wat zuurstof naar de hersenen stuurt en voedingstoffen naar andere organen. Hiermee voorkom je veel klachten, aandoeningen en ziektes als aderverkalking dat hart- en herseninfarct kan veroorzaken. Aan de andere kant wordt er wel druk uitgeoefend op de botten. De constante druk en trekkracht zijn goed voor de stofwisseling en versterking van de botten. Ook wordt hiermee botontkalking voorkomen of vertraagd. Op de trampoline stuiteren is voor jong en oud een gezonde manier van energie kwijtraken maar ook om meer spieren te ‘kweken’. Je traint namelijk je rug- en buikspieren, maar ook je boven- en onderbenen. Hierin worden ook je bekkenbodemspieren meegenomen waardoor deze vorm van lichaamsbeweging ook zeer geschikt is als postnatale oefening. Het lymfestelsel is belangrijk voor onder andere opruimen van verschillende afvalstoffen uit weefsels en zorgt voor afweer tegen allerlei ziektes en infecties. Denk hierbij aan de amandelen, het beenmerg, de lymfeklieren, tonsillen en de milt. Samen zorgen zij voor je immuunsysteem waarvan de werking met jumpen een flinke boost krijgt.

Afvallen met rebounding

Mocht je je tijdens het lezen hebben afgevraagd of trampoline springen bij afvallen kan helpen dan is het antwoord JA! Sterker nog dagelijks 15 tot 30 minuten zacht op en neer stuiteren wordt vergeleken met 10 kilometer joggen of 22,5 kilometer fietsen. Deze vorm van turnen is bewezen doeltreffend als het gaat om snel veel calorieën verbranden in combinatie met conditie verbeteren. De circa 125 calorieën (gebaseerd op een volwassene met een gewicht van 65 kilogram) die je verbrandt door snellere hartslag en zweten tijdens 30 minuten jumpen helpt je gezond afvallen, mits je dit structureel doet en combineert met een gezond eetpatroon. Dat geldt voor zowel kinderen als volwassenen met overgewicht. Doe je dit liever niet in een overvolle en dure sportschool, dan heb je na het lezen van dit artikelen een buitengewoon goede reden om te investeren in een exemplaar voor in de tuin. Op deze manier kan het hele gezin ervan profiteren en speelplezier hebben met alle bijkomende voordelen. LET OP! Lees onze veilig spelen tips om trampolinespringen op lange termijn leuk te houden voor iedereen.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie