12 Super leuke trampoline spelletjes en activiteiten voor kinderen

Je wilt een trampoline kopen voor je kinderen maar twijfelt. Wegen de voordelen zwaarder dan de kans op blessures? Wij leggen graag het een en ander uit, geven tips voor veilig spelen en inspireren je graag met 12 super leuke trampoline spelletjes en activiteiten voor kinderen van diverse leeftijden.

De voordelen van trampolinespringen

Wist je dat trampolinespringen een sport is? Naast op en neer springen kun je hier, onder de juiste begeleiding, ook coole stunts leren doen zoals salto’s en schroeven (gestrekte salto). Je leert je sterker wordende spieren beter coördineren en beheersen, bouwt een betere conditie op, verbetert je gevoel voor evenwicht, tempo en ritme. Ook op mentaal gebied zijn er veel voordelen. Een betere concentratie en stressverlichting bijvoorbeeld. Maar bovenal is de trampoline een fantastisch middel om kinderen weer actief buiten te laten bewegen en spelen. Niet vanwege alle voordelen, maar omdat het leuk is!

Veilig spelen tips

Hoe ouder het kind des te sterker de botten en betere controle over het eigen lichaam. Springen is een beweging waarbij het kind gebogen heup- en kniegewrichten zo snel mogelijk moet kunnen strekken. Een dreumes of peuter kan dat nog niet zo goed. Zeker omdat springen op een mat dat mee veert heel anders is dan bijvoorbeeld springen op straat. Vanaf een jaar of 5 is het in principe veilig voor een kind om de trampoline zo te gebruiken zoals dat bedoeld is. Desalniettemin blijft het belangrijk om naar het kind zelf te kijken, los van zijn of haar geboortedatum. Net als duidelijke afspraken te maken over veilig gebruik en zelf een oogje in het zeil te houden. Hiermee kun je de meeste ongelukken en blessures voorkomen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

♦ Zo biedt een veiligheidsnet meer bescherming tegen ongelukken. Hou toezicht op het dichthouden van het net tijdens het gebruik om ongelukken te voorkomen.

♦ Is het belangrijk de trampoline op een open plek te plaatsen zonder obstakels. Houd bij voorkeur ander half meter eromheen vrij.

♦ Een ingegraven exemplaar is nog veiliger omdat er geen grote hoogteverschillen zijn.

♦ Heb je het voor het kiezen: Een rechthoekig variant is betrouwbaarder dan rond of ovaal. Dit omdat de kans dat je tegen elkaar botst kleiner is en omdat je minder snel op de randen springt.

♦ Afhankelijk van het formaat kunnen er meerdere kinderen tegelijk trampolinespringen. Het is dan extra belangrijk duidelijke afspraken te maken over de veiligheid.

♦ Als een volwassene tegelijk met een kind springt is wegens de gewichtsverschillen erg gevaarlijk.

♦ Zo is in het midden springen veiliger en anders dan aan de randen bouncen. Zeker wanneer je samen stuitert op een veerbare mat is de kans op botsingen groter.

♦ Met neerslag op de trampoline jumpen kan gevaarlijk zijn wegens gladheid.

♦ Trek de schoenen uit om de druk op de enkels en voeten niet zwaarder te maken. En de trampoline blijft zo langer mooi en in takt. Sokken kunnen worden aangehouden.

♦ Zorg ervoor dat er niets op ligt voordat het speeltoestel in gebruik wordt genomen. Speelgoed, steentjes of zand bijvoorbeeld.

♦ Stunt niet zonder de juiste begeleiding of zonder toezicht.

♦ Controleer als ouder regelmatig het speeltoestel om gevaarlijke situaties te voorkomen.

♦ Onderschat het belang van toezicht houden niet.

12 leuke trampoline spelletjes en activiteiten

Op een goede trampoline kun je veel meer dan grote sprongen in de lucht maken. Met een beetje creativiteit kun je ongetwijfeld zelf ook een heleboel spelletjes en activiteiten bedenken om het plezier te vergroten. Ter inspiratie hebben wij 10 super leuke voorbeelden voor je verzameld. Leuk voor oudere kinderen en tieners, maar in sommige gevallen ook voor peuters en kleuters die nog niet mee mogen jumpen.

Stoepkrijt activiteiten

Wat je op straat kan met stoepkrijt kun je op een trampoline, maar dan anders. Teken kronkelige lijnen, cirkels die je helpen je sprongen beter te sturen, speel aangepaste versie van twister op de trampoline of teken het hinkelspel om te springen. Jonge kinderen kunnen, op momenten dat er niet wordt gesprongen, het speeltoestel versieren met stoepkrijttekeningen. Super leuk! Met een beetje water is alles zo weggespoeld.

Popcorn game

Terwijl een kind in het midden van de trampoline zit met zijn knieën tegen zijn borst en zijn armen om zijn knieën geslagen, springt het andere kind (staand of op knieën) en probeert zo ‘popcorn’ te laten poppen. Popcorn is gepopt wanneer het kind in het midden niet langer overeind zit of zijn knieën heeft losgelaten.  Ze kunnen nu de rollen omdraaien. 

1-2-3

Het ene kind probeert zo hoog mogelijk te springen terwijl de ander hardop telt: 1, 2…bij 3 roept het kind dat telt hoe de springer moet landen dus bijvoorbeeld ‘op knieën’, ‘handen omhoog’, ‘op je billen’ of ‘met gekke bekken gezicht’. De springer moet dan zo snel mogelijk omschakelen om ervoor te zorgen dat hij of zij dit verzoek kan vervullen.

Waterballonen spel

Een geweldig spel op een warme dag. Met water gevulde waterballonen op de trampoline springen zorgt voor wat afkoeling en mega grote pret. Succes verzekerd!

Ontwijk het gif

Met een bal of ballen op de trampoline springen terwijl je het gif (de ballen) probeert te ontwijken. Dat doe je niet zomaar maar met een timer (of hardop tellen). Degene die het langst onaangeraakt blijft is de winnaar van het spel.

Doorfluisterspel in trampoline stijl 

Het eerste kind maakt een sprong en klapt bijvoorbeeld in zijn handen tijdens het landen. Dan gaat hij van de trampoline af. De volgende speler herhaalt dit en voegt daar iets eigens aan toe. En zodoende. De speler die niet alles kan herhalen voor hij zijn of haar eigen trucje doet, is uit. De winnaar is degene die de meeste trucs wist te onthouden en na te doen.

Stuiterende luchtvangbal

De ene speler springt in het midden van de trampoline terwijl de andere speler buiten het net staat. Ze proberen de bal zo over en weer te gooien en vangen. Degene in de trampoline mag alleen vangen en gooien terwijl hij in de lucht is. Wordt de bal niet gevangen door 1 van de 2 spelers, dan kunnen ze van plek ruilen en het nogmaals proberen. Of wanneer de springer 10 punten heeft gehaald door 10 keer de bal op het juiste moment te vangen.

Volleybal

Tegenover elkaar springen en de bal hoog houden is lastiger dan wellicht gedacht. Des te leuker om een klassieker zodanig aan te passen dat het ook hierop gespeeld kan worden.

Basketbal

Hang de basketbalring aan de binnenkant van het speeltoestel en bedenk verschillende uitdagingen om het spel voor iedereen leuk te maken. Degene die als eerste drie keer springend kan scoren is de winnaar bijvoorbeeld.

Ballenbak

Kleine kinderen die nog niet mogen springen kunnen het verende mat prima als ballenbak gebruiken. Sluit het net en vul het met ballenbak ballen. Urenlang plezier verzekerd! Overigens zijn er ook genoeg grote kinderen die dit ook nog geweldig vinden.

Ochtendgymnastiek

Wie zegt dat kinderyoga of ochtendgymnastiek alleen op een stabiele ondergrond moet? Probeer de basisoefeningen als rekken en strekken maar ook verschillende dieren na te doen.

Bouw een tent

Is het binnen veel te warm of te benauwd om te slapen of heb je geen tent maar zou je wel willen kamperen in je eigen tuin? Gooi wat dekens en kussens op de trampoline en bedek de hemel. Heerlijk om in te vertoeven of lekker buiten te slapen.

[easy_panorama id=”24377″]

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie