Wat hebben transformatorhuisjes met straling en leukemie te maken?

Een paar weken geleden zag ik nieuwsberichten langskomen over het feit dat leukemie vaker voorkomt bij kinderen door transformatorhuisjes. Uit nieuwsgierigheid hoe het precies zit, ging ik op onderzoek uit. Wat hebben transformatorhuisjes met straling en leukemie te maken? Dit moet je weten.

Wat is een transformatorhuisje?

Een transformatorhuisje, ook wel bekend als een elektriciteitscabine, is een bakstenen huisje van een energiebedrijf waar hoogspanning binnenkomt, in drieën wordt verdeeld en waaruit stroom wordt verdeeld over de afnemers. In Nederland hebben wij deze kleine huisjes zonder ramen en een metalen deur in iedere wijk. Afhankelijk van de periode waarin ze gebouwd zijn, zijn veel transformatorhuisjes tegenwoordig monumenten.

De risico’s van in de buurt wonen van een trafohuisje

Straling is slecht voor je gezondheid. Van de ongeveer 130 kinderen per jaar die bloedkanker krijgen, oftewel Leukemie, lijkt een groot aantal dichtbij een transformatorhuisje te wonen. Een kind dat dichtbij zo een huisje woont of op school zit, heeft meer kans op gezondheidsproblemen door de straling ervan. Opvallend? Dat zeker. Hoeveelheid straling verschilt echter per trafohuisje. Hoe meer straling en hoe kleiner de afstand gedurende een ruime tijd, des te groter de kans dat de gezondheid van opgroeiende kinderen gezondheidsklachten krijgen die niet direct herkenbaar zijn. Dit blijkt uit een onderzoek die de Gezondheidsraad heeft gedaan.

Wist je dat de Europese Unie richtlijnen heeft om het aantal mensen dat ziek wordt door straling te minimaliseren?

Elektrische, magnetische en elektromagnetische straling kan op langere termijn slecht voor de gezondheid zijn. Sommige spreken van kankerverwekkende invloeden, maar ook vruchtbaarheidsgerelateerde gevolgen. Niet alleen transformatorhuisje kunnen invloed hebben op je gezondheid maar ook de mobiele telefoon, tablet, adapters, draadloze babyfoon, wifi en zelfs de slimme meters. Overigens is dit niet alleen voor de mens schadelijk, maar ook voor dier en natuur. Hoewel het door verschillende onderzoeken is bewezen wat de risico’s zijn, spreekt de Wereld gezondheidsraad dit tegen.

Wat kun je zelf doen om de risico’s te verkleinen?

Probeer de ruimte in huis waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de slaapkamer, zoveel mogelijk stralingsvrij te houden. De mobiele telefoon naast je kussen is dan ook geen goed idee. Hoewel we blootstelling aan straling niet kunnen voorkomen, door het minimaliseren en bewust erop te letten, kunnen we bepaalde risico’s verkleinen. Baat het niet, schaadt het niet.

Slaap jij met je smartphone naast je?

 

Sandra

6 gedachten over “Wat hebben transformatorhuisjes met straling en leukemie te maken?”

  1. Ik weet dat de straling slecht is. Wij waren pas geleden een ander huis aan het bekijken en het was prachtig. Helaas stond er naast het huis zo’n elektrische zendmast en ik haakte meteen af. De straling is zo slecht! Blij dat we het niet hebben gedaan, al dacht mijn partner er veel lichter over. Ik slaap trouwens met mijn telefoon onder mijn kussen, maar niet meer doen dus!

    Beantwoorden
  2. Het onderzoek waar je aan refereert gaat over hoogspanningskabels en dat is totaal iets anders dan trafohuisjes. 10.000 volt versus 230 volt.
    Bovendien 230 volt is de standaard spanning die op stopcontacten staat. Als je volgens jouw redenering in de blogpost hierboven stralingsvrij wilt leven kun je het beste helemaal geen electra in je huis hebben: geen stopcontacten, electrisch licht, electrische apparaten zoals stofzuiger, wasmachine, etc.

    Beantwoorden

Plaats een reactie