6 tips voor het kopen van een tuin- of loungeset

Een tuinset of een loungeset kopen lijkt eenvoudiger dan het is. Meer keus betekent niet perse makkelijker. Wel meer opties waardoor je wordt gedwongen na te denken wat je echt wilt. Op lange termijn ben je meer tevreden met deze zware taak, mits goed gedaan. We helpen je een eindje op weg met dit artikel. Voorkom impulsaankopen en miskopen met deze tips.

De beschikbare ruimte

Voor je überhaupt naar de winkel gaat om tuinmeubilair uit te kiezen is het verstandig kritisch te kijken naar de beschikbare ruimte. Hoe groot is je tuin en hoeveel ruimte biedt het terras waar je tuinset of mooie loungeset komt te staan? Heb je een balkon of een dakterras en hoeveel ruimte is er voor een set? Denk aan over het aantal zitplaatsen. Houd er rekening mee dat je normaliter zo een 75 centimeter nodig heb om de stoel naar achteren te schuiven. Dus aan de ene kant maar ook aan de kant. Daar komt de breedte van de tafel nog bij. Hoe zet je het neer? Als je het helemaal goed wilt doen zet je de tafel zo neer dat je vanuit huis op de lengte van de tafel kijkt. Hiermee creëer je lengte in de tuin terwijl je zichtlijn behoud. Naast de genoemde afmetingen noteren doe je er goed aan om over de functie van de overige ruimte na te denken. Met name de ruimte die daarvoor nodig is, is passen en meten een goede voorbereiding. Je wilt immers niet thuis voor de verrassingen komen te staan met je nieuwe aankoop.

Materiaal

Tuinmeubelen zijn er in verschillende materialen. Kunststof, aluminium, wicker, RVS, teakhout…Ze krijgen nogal veel te verduren buiten. Denk erover na hoeveel onderhoud je aan je tuin- of loungeset wilt besteden. Lichte aluminium en kunststof is bijvoorbeeld roestbestendig. Hardhouten teak is stevig. Levensduur van het materiaal heeft effect op het milieu. Niet het aanschaf ervan, maar wel de productie. Wil je milieuvriendelijk te werk gaan, houd dan rekening met het materiaal van je aankoop. Want hoe langer je tuinstoelen, chaise longue en andere tuinmeubels meegaan, des te beter voor het milieu. Hardhout met het keurmerk FSC, rotan en bamboe zijn de meest duurzame materialen in je tuin. Kunststof gaat lang mee maar is niet te repareren. Metalen producten zoals aluminium gaan lang mee mits ze goed worden onderhouden. Woon je in de buurt van een treinspoor of zware industrie, dan kun je beter geen Roest Vrij Staal tuinmeubilair aanschaffen. Door vliegroest komen kleine metaaldeeltjes aanwaaien en zetten zich af op RVS. Woon je aan zee, dan hebben teakhouten meubels veel voordelen. Behalve dat het materiaal zwaar is en niet kan omwaaien is er ook weinig onderhoud nodig. Dit aangezien zo een 50% van de onderhoud door natuur wordt gedaan. Kortom, materiaal keuze is een cruciaal onderdeel een tuin- of loungeset kopen.

Lees ook

Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral niet doen?

Kwaliteit

Aan welke voorwaarden de meubels voor jouw tuin ook moet voldoen, kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Een set van 200 euro kan er als een goede deal uitzien maar zo eenvoudig is dat niet. Dit heeft niet alleen met je budget te maken maar ook je eisen, wensen en verwachtingen. Kun je dezelfde zitcomfort verwachten van een low budget tuinset als van een duurder exemplaar? Het zelfde geldt natuurlijk voor kwaliteit. De rol van het materiaal bij je aankoop hebben we hierboven besproken. Dit gaat wel hand in hand met duurzaamheid en kwaliteit. Tuinmeubelen zijn een investering waar je de komende jaren van wilt genieten. Daarom komt kwaliteit ten alle tijden boven prijs. Of eigenlijk prijs-kwaliteitsverhouding. Waar moet je op letten? Welke eisen stel je aan je aankoop? Hoe lang wil je ermee doen en hoeveel wil je investeren?

Eigen smaak, eisen en verwachtingen

Alle eerder genoemde tips hangen samen met deze: je eigen smaak, eisen en verwachtingen. Wat past in je woonstijl en bij je smaak? Een aluminium loungeset staat prachtig in een moderne tuin. Een tuinset van wicker staat geweldig in een klassieke tuin. Wat vind jij belangrijk? Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan zitcomfort en wil je graag hoge rugleuning? Heb je een klein huishouden, maar veel familie en vrienden, dan wil je misschien een aantal vaste stoelen en een aantal verstelbare die je er naar behoefte bij kunt schuiven. Twijfel je tussen een tuinset en een loungeset, dan kun je een dining loungeset overwegen. Een mooie combinatie tussen de twee. Een plek waar je lekker aan kunt ontbijten met je gezin, op je gemak een boek kunt lezen of waar je met de hele familie de verjaardag van je kind viert. Het is een multifunctioneel meubel dat werkt voor het hele gezin. Ideaal wanneer je niet kunt kiezen maar ook geen ruimte hebt voor zowel een tuinset als een loungeset. Zo zijn er talloze dingen waar je over na moet denken tot je daadwerkelijk overgaat op aankoop. Het is een grote investering waar je over een aantal jaar nog steeds tevreden over wilt zijn. Niet alleen qua materiaal en kwaliteit maar ook qua persoonlijke wensen.

Vooruitdenken

Dit brengt me bij het volgende punt. Een tuinset of een loungeset kopen is een grote investering. Daar wil je en moet je goed over nadenken. Ben je er over een jaar nog steeds blij mee? En over 5 als de kinderen wat ouder zijn en met aanhang langskomen? Het is wetenschappelijk bewezen dat de smaak iedere 7 jaar veranderd. Stel dat je tuinmeubilair aanschaft in je favoriete kleur mintgroen, ben je over 8 jaar nog blij met je keuze? Smaken en omstandigheden veranderen. Schaf daarom meubels aan in de neutrale kleuren en leef je uit met accessoires. Toffe tuin- en sierkussens kun je makkelijker vervangen en in een handomdraai een andere uitstraling creëren. Ga wel voor all weather kussens. Denk ook na over de opbergmogelijkheden voor de kussens. Kies je voor een opbergbox of is een kussentas praktischer? Ook onder een afdak nemen de meubels vocht op. Daarnaast gebruik je het niet het hele jaar door. Schaf daarom een beschermhoes aan voor deze producten. Want maximaal genieten van je aankoop is ook afhankelijk van het onderhoud. Allemaal punten waar je goed over na moet denken wil je optimaal genieten op je balkon, dakterras of in je achtertuin.

Proefzitten

Wanneer je eenmaal goed in beeld hebt wat je wilt en waar je op moet letten, kun je naar de winkel. Want voor je investeert in een tuin- of loungeset is het heel belangrijk om te gaan proefzitten. Heel belangrijk. Ervaar en test voor je het koopt. Wellicht ben je smoorverliefd geworden op de set online, maar zit het net zo comfortabel? Hoe geschikt is dit meubelstuk voor jou en gezin? Neem de hierboven besproken punten mee in je beslissing en zie proefzitten als de laatste fase voor je je beslissing neemt.

6 tips voor het kopen van een tuin- of loungeset

Genieten van een outdoor leven. Gewoon in je eigen tuin, op het balkon of dakterras. Hoe warmer het wordt des meer we genieten van het comfort en beleving dat het buitenleven biedt. Voor de zomerse temperaturen hoef je tegenwoordig het land niet uit. Als je dan ergens in wilt investeren, laat het dan een tuin- of loungeset zijn. Met onze tips ga je goed voorbereid je favorieten testen en sta je straks volledig achter je aankoop. Niet alleen deze zomer, maar volgend jaar en over paar jaar.
vakantiegevoel in je achtertuin

Redactie

Plaats een reactie