5x Tuin verduurzamen

Een duurzame tuin is er een dat zo ingericht is dat de natuur haar gang kan gaan. Een plek waar vogels, bijen en vlinders graag komen. Een natuurlijke groene tuin waar je maximaal kan genieten van de zon op je teak loungeset. Ontdek nu hoe je met onze praktische tips gemakkelijk je tuin kunt verduurzamen.

Duurzaam materiaal

Kies voor natuurlijke materialen in je tuin als hout met keurmerk, rotan of bamboe. Of materialen die langer meegaan. Hoewel de productie veel van het milieu eist, gaan sommige materialen zo lang mee dat ze duurzaam zijn. Dingen gaan sowieso langer mee wanneer je het goed verzorgt. Dus zet je aluminium loungeset onder een tuinmeubelhoes wanneer je het een tijdje niet gebruikt. Zelfs materialen die weinig onderhoud nodig hebben moeten af en toe schoongemaakt worden. Geef beschadigingen geen kans en laat vuil niet te lang zitten. Kies voor een natuurlijke haag in plaats van een schutting. Materiaal wat de natuur makkelijker afbreekt zoals split, grind, houtsnippers of schelpen. Behalve dat het je tuin een natuurlijke uitstraling geeft, belast je het milieu ook minder door bijvoorbeeld tweedehands bestrating te gebruiken.

Water besparen in de tuin

Je ecologische voetafdruk verkleinen gaat hand in hand met bezuinigen. Wist je dat we in de zomer miljoenen liters drinkwater extra gebruiken? Niet alleen om planten en bomen outdoor voor uitdrogen te behoeden, maar ook om de steeds groter wordende zwembaden in de achtertuin te vullen. Door eens per week in de ochtend planten en bloemen water te geven bespaar je al water. In de nacht is de grond vochtiger wegens gebrek aan zon, dus ‘s avonds water geven heeft sowieso minder nut. Door eens per week alle groen te besproeien leer je de planten en bloemen vocht dieper in de grond te zoeken. Of vang regenwater op hiervoor. Zijn de waterratjes ook zo aan het genieten van alle waterpret? Zorg ervoor dat het water in het zwembad niet wordt ververst, maar gezuiverd.

Energie besparen

Eerder hadden we het al over duurzaam wonen. Veel van deze besparingen zijn ook heel goed voor het milieu. Gek genoeg denken we hier vaker aan binnenshuis, maar nog niet zo vaak buitenshuis. Neem nou energie. Ook in de tuin kun je energie besparen door ledverlichting te gebruik als tuinverlichting. Lichte kleuren geven ook in het donker verlichting. Denk hierbij aan bijvoorbeeld witte bloemen en planten. Gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten. En als je nog duurzamer wilt kies je voor solar verlichting zodat je maximaal gebruik kunt maken van de zonne-energie. Een milieuvriendelijke energiebesparende optie dat je zowel binnen als buiten kunt toepassen zijn de zonnepanelen. Een investering die je binnen een paar jaar er uithaalt met grote voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu.

Minder afval

De tuin verduurzamen is ook hergebruiken, recyclen en upcyclen. Spullen opknappen en een tweede leven geven zorgt voor minder afval. Net als composteren van je groente-, fruit- en tuinafval. In principe betekent dit dat je je GFT-afval laat rotten. In een kleine tuin kun je een houten compostvat hiervoor gebruiken. Dit kun je daarna weer gebruiken als bodemverbeteraar in je tuin. Dat scheelt afvoeren maar ook compost kopen. Wil je afval in de tuin voorkomen dan kun je kiezen voor vaste planten die niet veel snoeiwerk nodig hebben. Door de juiste bomen, planten en struiken te kiezen die op langere termijn goed bij je tuin passen, voorkom je afval. Zo heb je struiken die snel groeien wat wel snel resultaat geeft maar ook weer veel afval door vaker snoeien.

Milieuvriendelijke onderhoudstips

Zoveel natuur in de tuin vraagt om de nodige onderhoud. Wil je echt ecologisch verantwoord bezig zijn, minimaliseer dan het gebruik van elektrisch tuingereedschap als grasmaaier en bladblazer. Gebruik bodembedekkers als cacaodoppen en boomschors om onkruid te voorkomen. Het feit dat je tuin toegankelijk is (planten, struiken en bomen) voor de natuurlijke vijanden van allerlei beestjes helpt een plaag te voorkomen. Mocht het toch gebeuren, kies dan voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Wees hier wel uiterst voorzichtig mee. Het laatste wat je wilt is onschuldige dieren (en planten) te kwetsen.

peuter sproeit water uit regenton over natuurlijke planten in de duurzame tuin

Redactie

Plaats een reactie