Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral ook niet doen?

Ook een loungeset in de tuin? Nu het volop zomer is wil je natuurlijk ook maximaal genieten van je heerlijke tuin. Dan is het wel zo fijn als de tuinmeubelen en de tuinkussens lekker schoon zijn. Wat mag je wel en vooral ook niet doen?

Tuinmeubelen schoonmaken

Je tuinset en de toebehoren moet je eens in zoveel tijd flink onder handen nemen om er langer van te kunnen genieten. Dat spreekt voor zich toch? Echter verschilt de juiste aanpak per materiaal. Het moet vooral niet te ingewikkeld zijn of te veel geld kosten? Geen probleem. Deze low budget tips helpen je tuinmeubelen in no-time schoon te krijgen.

Hout

Je houten loungeset kan door gebruik licht viezig worden. In dit geval is schoonmaken met een sopje van warm water en groene zeep voldoende. Hebben de tuinmeubelen al wat langer buiten gestaan, dan kan het zijn dat er algen en mos op zitten. Om groene aanslag te verwijderen gebruik je een emmer water, wat groene zeep en 6 eetlepels  soda. Na flink boenen met een spons of een zachte borstel laat je het 10 minuten intrekken om vervolgens met schoon water af te spoelen. Groene aanslag verdwijnt op deze manier als sneeuw voor de zon.

Dit geldt ook voor steigerhout. Het verstandigst is om het hout direct na aankoop te behandelen zodat de beschermlaag schade door vlekken en weersinvloeden kan voorkomen. Ook is het raadzaam je tuinset niet in het gras te plaatsen bijvoorbeeld, wegens optrekkend vocht. En opbergen op een droge plek.

Ben je een bierdrinker en heb je een eikenhouten tuinset? Dan heb je de juiste schoonmaakmiddel misschien al wel in huis. Deze houtsoort maak je namelijk het beste schoon met warm, licht bier. Wrijf het hout meteen droog en je eikenhouten tuinmeubel is weer zo goed als nieuw.

Tuinmeubelen gemaakt van rotan of bamboe borstel je alleen af met wat koud water met een schep zout erin.

Wat je vooral niet moet doen

Vochtig weer is je grootste vijand. Teak bijvoorbeeld is een zachte houtsoort. Dat betekent dat reinigen met een hogedrukreiniger geen goed idee is. Je beschadigd het hout hiermee. Wil je groene aanslag voorkomen, zet je tuinmeubelen dan in de zon en berg ze droog op wanneer het buiten vochtig is. Het is sowieso een goed idee zacht hout jaarlijks te behandelen met bijvoorbeeld teakolie of lak, ter bescherming voor onder andere groene aanslag. Het hout behoud hierdoor ook langer zijn kleur.

Is schade al geschied dan kun je je teakhouten tuinset en je steigerhouten tuinset op dezelfde wijze schoonmaken als hierboven beschreven. Dus met warm of lauw water, groene zeep, een zachte borstel of spons en soda.

Kunststof

Met 4 eetlepels blanke natuurazijn in een emmer met één liter water kun je de kunststof tuinmeubelen gemakkelijk schoonmaken. Is de tuinset heel vies, dan kun je de hardnekkige vlekken verwijderen met onverdunde blanke natuurazijn en een doek.

Het is verstandig nieuwe tuinmeubelen van kunststof voor gebruik te spuiten met de zogenaamde protector spray. Dit ter bescherming van vuil en vocht.

Kunststof kan in principe best wat hebben. Je kunt het dan ook prima buiten laten staan tijdens de koude maanden. Wel is het raadzaam de stoelen schuin tegen de tafel te zetten zodat regen en vuil eraf kunnen glijden. En bladeren en takken regelmatig weg te halen om onder andere schimmel te voorkomen.

Wat je vooral niet moet doen

Gebruik bij het reinigen van kunststof tuinmeubelen geen harde borstels of schuurmiddelen om schade te voorkomen. Schoonmaken met een hogedrukspuit kan, maar dan niet op de hardste stand.

Lees ook

Kleine tuin inrichting | Zo lijkt je tuin veel groter

Eindelijk zomer | Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten

Zo wordt iedere barbecue (met kinderen) een succes

RVS & Aluminium

Zelfs Roest Vrij Staal gaat op den duur roesten. Dat heeft te maken met de in de lucht vliegende ijzerstukjes. Na gebruik RVS afnemen en daarbij vuil, zand en stof verwijderen helpt veel. Door een paar keer per jaar de tuinmeubels schoon te maken en van een beschermlaag te voorzien blijft RVS heel lang mooi. Meestal krijg je de juiste protector spray bij aankoop. Ondiepe krasjes die zijn ontstaan door de jaren heen, schuur je (met de slijprichting mee) weg met een nylon schuursponsje. Voer dit trucje niet te vaak en met hoge zorg uit.

Aluminium reinig je op dezelfde wijze als het hout dus met groene zeep, water en zachte borstel.

Wat je vooral niet moet doen

Zet tijdens de koude maanden je tuinset binnen. Wanneer dit niet mogelijk is, dek het dan niet af. Vocht dat niet weg kan veroorzaakt juist schade aan je mooie tuinset. Gebruik geen hogedrukreiniger of agressieve schoonmaakmiddelen.

Wicker

Met een sopje water kom je bij Wicker een heel eind. Voor hardnekkiger vuil kun je ook hier een zachte borstel of spons en groene zeep gebruiken. Tenslote spoel je je wicker loungeset af met schoon water.

Wat je vooral niet moet doen

Hoe fijn het ook lijkt, mijd de hogedrukreiniger. Ook agressieve schoonmaakmiddelen doen hier geen goed.

Textiel

Niet alle tuinkussens mogen in de wasmachine, al is het super fijn wanneer dat wel zo is. Om je tuinkussens mooi te houden is het belangrijk om de label te lezen. Zijn de tuinkussens gemaakt van acryl, vinyl, polyester of hebben ze een waterafstotende laag, dan moeten ze met de hand schoongemaakt worden.

Polyester en vinyl schrob je gemakkelijk schoon met wat water en een plastic borstel.

Lees ook

Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger

Zo richt je een minimalistische badkamer in

5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl

in een fijne tuin staan ook tuinmeubels. En deze worden ook vies en moeten gereinigd worden. Houten tuinmeubelen schoonmaken met soda, groene zeep en meer

Sandra

3 gedachten over “Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral ook niet doen?”

Plaats een reactie