Tips bij kiezen tuinschutting | Low budget & Duurzaam

Laatst kreeg ik op Facebook een herinnering van 3 jaar geleden van de tuinverbouwing in ons oude huis. Inmiddels wonen we in een andere huis waar de tuin ook heel nodig aangepakt moet worden. We zijn dan ook druk aan het oriënteren. Een belangrijk onderdeel van onze tuin extreme make over is de schutting. Ik deel onze plannen met je, maar licht ook beschikbare keuzes toe, inclusief de voor- en nadelen.

Schutting

Wanneer je op zoek gaat naar budgetvriendelijke tips voor je tuinverbouwing kom je al snel bij de schutting. Een dure uitgave die ook wij moeten maken. Gelukkig zijn er steeds meer opties en kun je de uitgaven aan je wensen en mogelijkheden aanpassen.

Wilgentenen

Wilgentenen schijnt onbehandeld zo een 8 tot 10 jaar mee te gaan. Geolied zelfs nog langer. Milieuvriendelijk en prettig voor je budget, maar het gaat niet zo lang mee als bijvoorbeeld de meeste houtsoorten of beton.

Hout

Hardhout met het FSC-keurmerk gaat minimaal 25 jaar mee. FSC staat voor Forest Stewardship Council en houdt in dat het hout op een milieu- en mensvriendelijke manier is geproduceerd. Het is in principe onderhoudsvrij maar kan behandeld worden met beits om vergrijzing tegen te gaan. Het is in praktijk duurder dan andere houtsoorten maar als je naar de levensduur kijkt en de kosten en onderhoudt omrekent…

Lees ook: Balspelletjes voor buiten

Voor je portemonnee is het minder fijn. Zachte, geïmpregneerde houtsoorten met een KOMO-keurmerk daarentegen wel. Denk hierbij aan grenen- of vurenhout met een beschermlaag tegen schimmel en insecten. Maar geïmpregneerd tuinhout vergrijst in de loop der jaren. Door met een transparante beits het te behandelen kun je vergrijzing tegengaan. Geïmpregneerd hout als schutting gaat meestal 10 tot 25 jaar mee.

Vurenhout wordt vaak gewaxt, en daarmee tegen vergrijzing beschermd, dat meestal wordt gebruikt voor onder andere speetoestellen. Het is wel wat duurder dan de optie hierboven maar gaat 10 tot 15 jaar mee.

Lees ook: Binnenkijken in huize MamaPlaneet

Onbehandeld zachthout is allesbehalve duur in aanschaf. Om het te beschermen tegen vocht en daarmee de levensduur te verlengen, moet het wel met een buitenbeits behandeld worden waarmee je ook vochtregulatie regelt. Hou er rekening mee dat het binnen 10 jaar vervangen zal moeten worden.

Larikshout kan onbehandeld gebruikt worden en is vochtregulerend van zichzelf. Mits niet in aanraking met de grond. Het gaat 5 tot 15 jaar mee.

Bamboe

Je ziet het steeds vaker. Het exotische tint staat mooi bij het geheel. Het is een duurzaam product en kan jaren mee indien behandeld met speciale olie of lak. Dit natuurlijke materiaal, is mede door de populariteit, een flinke investering.

Kokowall

Een duurzaam en vooral milieuvriendelijk product van het Nederlandse bodem. De kenners vergelijken de kokosvezels met tropisch hardhout. Ideaal voor liefhebbers van klimplanten, wat overigens ervoor zorgt dat deze schutting nog langer mee kan.

Wist je dat je tegenwoordig ook speciale geluiddempende schutting kunt kopen?

Wat wij willen

Wij hebben een redelijk grote tuin van B6 x L19 meter. Van Kokowall heb ik eerlijk gezegd niet eerder gehoord. Ik kan mij ook niet herinneren dat ik het ooit bij iemand heb gezien. Bamboe vind ik prachtig om te zien. Je eigen vakantieoord in de achtertuin creëren klinkt heel aantrekkelijk. Maar als we op een langere termijn en de kosten denken, komen we toch weer bij hardhout, wat de meeste mensen hebben. En dan het liefst brede, horizontaal geplaatste planken. Onze tuin extreme make over is nogal een investering, maar dan hebben we de komende 25 jaar geen omkijken meer naar.

Als ik het laatste woord heb, dan krijgen we een lichte tuin met donkere schuttingplanken. Maar zoals ik al zei, het is nogal een investering. Daarnaast liggen de prijzen van donker grijze of zwarte planken iets hoger dan de doorsnee hardhout.

Het moet vooral een gezinsvriendelijke en onderhoudsvrije tuin worden met een luxe uitstraling. En dat binnen een budget. Een uitdaging? Ja! Maar waar een wil is, is er ook een weg 😉

PicsArt 03 18 10.28.07

Sandra

14 gedachten over “Tips bij kiezen tuinschutting | Low budget & Duurzaam”

 1. Dor je het samen met de buren? Dat scheelt natuurlijk al. Wat ik weet is dat mensen ook gewoon losse planken kopen en dus zelf een schutting maken. Als je ziet hoe een schutting in elkaar zit lijkt mij dit niet zo moeilijk. En ik zou nooit voor horizontaal kiezen ivm erop klimmen. Je maakt een trap, makkelijk voor inbrekers en buren om op te klimmen en over je schutting te hangen. Ik hou daar niet zo van;-)
  Wij moeten ook de schutting vervangen en het is idd niet normaal hoe de prijzen en mogelijkheden zijn. Succes

  Beantwoorden
  • Je hebt een punt wat betreft de horizontale planken. Niet eens aan gedacht. Samen met de buren de schutting doen heeft voor en nadelen. We zouden graag met een concreet plannen willen komen voor we ermee naar de buren lopen. Maar is zeker een goede tip 🙂

   Beantwoorden
 2. Wij hebben zelf coniferen, vind ik mooi zo groen. Als ik een schutting moest kiezen dan zou ik denk ik gewoon voor een houten schutting kiezen. Succes met de uiteindelijke keuze.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben destijds een goedkope schutting gehaald, puur om maar even wat neer te zetten. Is inmiddels eigenlijk wel aan vervanging toe en dat bamboe vind ik echt geweldig! Iets om voor te gaan sparen…

  Beantwoorden
  • Gaaf he! Het geeft een geweldig tropisch gevoel maar ik vind het niet bij de rest passen. Daarnaast is het inderdaad ver van budgetvriendelijk.

   Beantwoorden
 4. Wij hebben vorig jaar ook wat gespeeld met onze tuin. De kleinste dingen kunnen al zo’n groot verschil maken! Ik geniet er nog steeds van! Ik wens je echt jouw tuintje toe! En inderdaad waar een wil is… is binnenkort een mooie tuin! 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie