Tulpen lang goed houden

Tussen eind maart en begin mei is het tulpenseizoen en staat Hollands trots volop in de bloei. Hoewel deze typisch Nederlandse bloem oorspronkelijk niet uit ons kikkerlandje komt is ons land er wel bekend om. De grootste en mooiste tulpenvelden vind je in de Bollenstreek in de Noordoostpolder zoals toeristenpleister Keukenhof. Maar tulpenroutes- en pluktuinen vind je in principe in iedere Nederlandse provincie. Een leuk uitje, met en zonder kinderen. Verse tulpen plukken voor in de vaas heeft absoluut haar charme maar ook voordelen: De bloemen blijven langer mooi. Zeker met de onderstaande tips.

Leestip!

Manuka honing: Waar is dit vloeibaar goud goed voor en hoe herken je the real deal?

Stap 1: Niet plukken maar trekken

De allereerste stap is toch wel plukken zelf want technisch gezien pluk je tulpen niet. Je trekt ze uit. Je pakt de bloem laag bij de grond beet en trekt de steel recht omhoog eruit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de steel diep in de grond groeit.

Stap 2: Gebruik een krant

De zelf geplukte tulpen wikkel je bij aankoop in kranten. Thuis laat je ze zo liggen tot je ermee aan de slag gaat. In een emmer met bodempje koud water laten staan mag ook.

Stap 3: Antibacteriële werking houdt de bolbloem langer goed

Maak de vaas goed schoon en zorg voor een bodempje (ongeveer 2 centimeter) schoon koud water. Gooi er een schepje suiker bij en laat het goed oplossen. Suiker heeft een antibacteriële werking op de bloemen wat ze beschermt tegen diverse besmettingen.

Stap 4: Afsnijden voor betere wateropname 

Ondertussen pak je de bos tulpen uit. Verwijder de lage bladeren die het water zullen aanraken en knip de steel schuin af. Hierdoor neemt Tulipa (Latijnse naam voor tulp omdat deze op een tulband lijkt) beter water op.

Stap 5: De ideale plek 

Zet niet te veel tulpen in een vaas en plaats deze op een koele plek. Deze prachtige seizoensbloemen vragen best veel liefde en aandacht maar zullen je niet teleurstellen. Zet de vaas daarom nooit in de buurt van fruit, verwarming of in de volle zon. Ook tochtplekken zijn niet geschikt als je er langer van wil genieten.

Stap 6: Wat te doen als ze slap hangen? 

Houd er rekening mee dat de bloemen in het water blijven groeien. Wil je dit niet? Prik dan onder de bloembol met een naald een gaatje door de stengel. Dagelijks of om de dag de vaas wassen en van schoon water met wat suiker voorzien net als de stelen een stukje afsnijden zorgt ervoor dat ze niet gaan hangen. Gebeurt dit toch? Wikkel ze dan in de krant en laat ze zo een nacht in het water staan. Een nachtje buiten (zolang er geen vorst is) vinden tulpen ook fijn. Zo geniet je tot ongeveer 3 weken van deze lentebloem in plaats van de verwachte week.

Redactie

Plaats een reactie