Typecursus kind: Zo leer je vliegensvlug en foutloos blindtypen

Blind leren typen heeft veel voordelen voor, in dit geval, een kind. Zeker omdat scholen steeds meer digitaal lesmateriaal gebruiken. Denk eens aan toetsen, spreekbeurten, werkstukken en huiswerk. De toetsen met 10 vingers intikken zonder ze te hoeven zien zorgt ervoor dat je je volledig kan focussen op de inhoud zonder na te hoeven denken over de juiste toetsen. Hierdoor werk je sneller, praktischer, verbetert je zit- en werkhouding en word je nog beter in taal. Op lange termijn kan het zelf gewrichtsklachten als RSI helpen voorkomen. Kortom een handige vaardigheid waar je je hele leven lang van profiteert. En daar kun je niet vroeg genoeg mee starten.

Typecursus kind: Wanneer ermee starten?

Zodra het kind goed heeft leren lezen en de juiste motorische vaardigheden en vingerspanning heeft kan hij starten met een type les. Voor een gemiddeld kind is dat met 8 a 9 jaar. Los daarvan is het uiteraard verstandig naar je eigen kind te kijken. Kan hij lang en geconcentreerd zelfstandig werken? Is hij niet na school te druk met allerlei buitenschoolse activiteiten zoals zwemles, voetbal of muziekles? Zijn de handen niet te klein? Vindt hij een online typecursus leuk genoeg om telkens weer motivatie op te brengen om door te gaan? Hoe is zijn leertempo? Al deze ‘voorwaarden’ zijn per kind verschillend, maar helpen het doel makkelijker te bereiken.

De leerprogramma’s vergelijken

Je ziet het belang van een online typecursus als een basisvaardigheid die je kind liever vroeger dan laat zou moeten beheersen. Alle bovengenoemde vragen waar je vooraf over nadenkt helpen je de beste keus te maken voor je zoon of dochter. Niet alleen de vraag ‘wanneer is het verstandig om ermee te starten?’ maar ook ‘welke optie past bij mijn kind?’. Als ouder ken je je kind het beste. Een dyslectisch kind heeft bijvoorbeeld een dyslexie typecursus nodig. Deze op leesniveau en snelheid aangepast leerprogramma waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale lettertype. Verder is het goed om na te denken over de mate waarin je kind persoonlijke aandacht nodig heeft? Hiermee kun je beslissen of een online of toch een offline klassikale optie de beste keus is. In geval van een offline les komen onder andere afstand en vaste tijden erbij kijken. Verder is het verstandig te kijken in hoeverre de aanbieder ondersteuning biedt en of deze een educatief onderbouwde methode aanbied. Lees ook vooral de reviews om ervaringen van anderen te achterhalen. Misschien is een gratis oefenles een fijne optie voor je samen beslist ermee door te gaan. Het helpt je kind zelf te ervaren of het aanbod hem aanstaat of misschien toch niet uitdagend genoeg is.

Hoe vaak moet het kind oefenen voor hij kan blindtypen?

Net als leren lezen is leren typen een kwestie van structureel oefenen. Doordeweeks 20 minuten tot ander half uur per dag bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je kind na een aantal weken zwoegen geen 100 aanslagen per minuut kan typen maar 200 tot 300 aanslagen. Met 2 tot 3 keer sneller typen behoort hij of zij tot de momenteel 25% mensen in Nederland die kunnen blindtypen. En dan is een diploma computertypen binnen 3 tot 6 maanden een dik verdiende beloning. Met als resultaat meer zelfvertrouwen en betere schoolprestaties.

Typecursus kind: Zo leer je vliegensvlug en foutloos blindtypen tips van voordelen en waar op letten tijdens vergelijken leerprogramma tot hoe lang duurt het en hoe vaak oefenen mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie