De allerleukste uitjes in Drenthe met kinderen

Oerprovincie Drenthe is een ruwe diamant als je het mij vraagt. Voordat wij hier kwamen wonen, wisten we niet hoe prachtig het hier is. Dit geldt voor veel mensen merken we. Het is echter een paradijs voor kinderen. Een grote groene speeltuin waar je vooral buiten heerlijk kunt spelen, ontdekken, leren en ontstressen. Zin in een dagje uit tijdens je Staycation? Of ben je van plan binnenkort het hoge noorden te bezoeken en wil je weten wat er zoal te doen is in Drenthe? Ik heb de leukste uitjes in Drenthe op een rij gezet. Van gratis dagjes uit en betaalbare uitstapjes maken met je gezin tot overdekte pareltjes voor als het slecht weer is.

Lees ook

Tips uit eten met kinderen + De kindvriendrijke restaurants per provincie

Buitenactiviteiten voor kinderen | Activiteiten voor buitenspelen in eigen tuin

Ruim 65x binnenpret | Voor wanneer je binnen moet blijven

Vakantie in eigen land is zo slecht nog niet. Want wat hebben we in Nederland prachtige plekjes voor een uitje met kinderen, weekend weg of vakantie. Drenthe is Nederlands best bewaarde geheim als je het mij vraagt. Maak samen een gezellige wandeling in het bos, zoek naar schatten in de natuur. Maar er zijn nog veel meer activiteiten die geen geld kosten maar wel memorabel zijn voor jou en je kinderen. Van kindvriendelijke wandelroutes, klimbossen, belevingspaden, speelbossen en zwemplassen. Wij hebben de leukste tips voor je.

Wanneer je met een low budget leuke dingen wilt doen met kinderen kan het nogal een uitdaging zijn activiteiten buitenshuis te vinden die hieraan voldoen. Met deze informatie hoef je die uitdaging niet aan te gaan en kun je je richten op samen genieten.

Wandel- en fietsroutes

Wolvenspoor

Een prachtige wandelroute die zeer geschikt is met kinderen. Een avontuurlijke wandeling van 5 kilometer waar je samen over de heidevelden loopt, over de houten bruggen, vennen en beekdalen. Een heerlijke plek waar de kinderen zich geen seconde hoeven te vervelen. Van kronkelende paden en bruggetjes en vlonders waar ze kunnen klimmen, klauteren en kruipen tot uitdaging om de stenen met wolvenpoot te volgen. Dit allemaal inclusief een waanzinnige uitzicht, hier en daar wilde dieren en waardevolle rust. Volgens ons en velen anderen de leukste wandelroute met kinderen. Houd er wel rekening mee dat goede schoenen of laarzen een absolute must zijn. Wolvenspoor is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen.

https://www.instagram.com/p/B_xTCy2DJRB/?utm_source=ig_web_copy_link

Emmerdennen

Een tof uitje in Drenthe met kinderen is allesbehalve saai. Emmen is bijvoorbeeld veel mooie plekjes rijk. Een van de oudste bossen van de Drentse Hondsrug Bosgebied Emmerdennen is daar een van. In de omgeving wordt dit Klein Zwitserland genoemd. Een Archeologische route van ongeveer 3 kilometer in en om Emmen is een van de wandelroutes. De meest kindvriendelijke is toch wel De Familiepad met betonnen pad waar je met een kinderwagen overheen kan. Je vindt Emmerdennen vlak na het Valtherbos op precies te zijn. Met parkeerplaats op de Boermarkeweg. Een leuk uitje met een heleboel avonturen onderweg. Wat dacht je van de mossen, varens, paddenstoelen, vogels en andere bosdieren maar ook 5000 jaar oude Hunebedden.

https://www.instagram.com/p/CC6Ql1-D8zq/?utm_source=ig_web_copy_link

Sabeltandtijgerspoor

Wandelen is gezond maar het is ook leuk. In Drenthe kan dat ook met zoveel natuur en groen. Wandelroutes zoals het Sabeltandtijgerspoor bewijzen dat wandelen allesbehalve een saaie activiteit is. Op de Hondsrug in Exloo vind je deze prachtige route van ruim 2 kilometer lang. De peuters, kleuters en zelfs tieners kunnen hun energieke ei kwijt door te klimmen en klauteren en roetsjen met de kabelbaan. Met de sabeltandtijgerspoor app kun je zien wat er op die plek gebeurde in de ijstijd. Hoe gaaf is dat!?

Tijdsroute Leewal

In dezelfde plaats, Exloo, vind je Leewal. Een tijdsreisroute waarmee je een prehistorische wandeling maakt van 470.000 jaar terug in de tijd. Hoe bijzonder is dat!? Een fantastische 7,5 kilometer lange route door heidevelden, bossen, stuifzand. Langs verschillende overblijfselen uit de ijstijd waaronder de legendarische hunebedden en akkers. Met de bijbehorende app kun je verschillende activiteiten doen met de kinderen, leren over de mammoeten en sabeltandtijgers die hier vroeger leefden en 360 graden filmpjes bekijken.

Het houten pad van Theodoor

Als we het over gratis uitjes in Drenthe en kindvriendelijke wandelroutes hebben dan mag het houten pad van Theodoor niet ontbreken in het rijtje. In de buurt van de kleinste dierentuin Zoobizar in Orvelte vind je de 300 meter lange klim-en klauter wandelroute dat in het teken staat van het varkentje Theodoor. Een uitstapje dat zeer geschikt is voor de peuters en kleuters maar ook oudere kinderen. Laat de kleine natuurontdekker muziek maken, door het vossenhol kruipen, klimmen en klauteren, over houten vlonders en bruggetjes lopen, in de holle boom verstoppen en Theodoor horen knorren. Het start- en eindpunt bevindt zich in het dorpje zelf. Ga op stap en ontdek het Drentse dorpsleven waar je gezellig een ijsje kunt eten, de boeren kunt bewonderen terwijl ze de schapen scheren of bezoek het museum en dierentuin. Kortom genoeg te beleven in de buurt.

https://www.instagram.com/p/CASp3d_DxTb/?utm_source=ig_web_copy_link

Andere interessante wandel- en fietsroutes in Drenthe geschikt voor en met kinderen zijn:

♦ Kinderwandelroute en kabouterpad Ipsewips in Odoorn

Zilveren Dolk in Eext

Verdwenen Eenhoorn in Spier

♦ Kinderfietsroute de Brief in Veenhuizen

Laarzenpad Norg in Norg

Mammoetpad in Borger

Beleefroute IJhorst in IJhorst

Speelbossen en belevingspaden

Behalve wandel- en fietsroutes is Drenthe ook een heleboel speel- en klimbossen rijk. We nemen de leukste tips voor een dagje uit onder de loep.

Roekpad

Een van de allerleukste speelbossen en belevingspaden die wij tot nu toe hebben gevonden. Roekpad is een natuur speeltuin in Echten. Voor ons was het vooral een aangename verrassing. Want wat is er veel te doen hier. Van een kabelbaan zwiepen, hutten bouwen, op de wipwap, touwslingeren, over boomstammen lopen, klimmen en klauteren en lekker spelen op de vele speeltoestellen. Ook staat er een picknicktafel dus neem vooral wat te eten en drinken mee. Behalve urenlang spelen in de natuur valt er meer te ontdekken met Loek de Roek. Zo staan de informatieborden ook in braille, kun je een wandelroute lopen van een kilometer en met de trekpont naar de andere kant gaan. Absoluut genieten van alle activiteiten tijdens je dagje uit. En dat gratis. Ontdekkend en spelend leren op zijn best.

https://www.instagram.com/p/CCn2ssRjp5E/?utm_source=ig_web_copy_link

Speelbos Lorken

Hoewel het Boomkroonpad in Drouwen alleen toegankelijk is tegen een kleine betaling, is de speeltuin en speelbos dat erbij zit geheel gratis. Lekker genieten terwijl onze kinderen vrij spelen in het halve hectare groot stukje natuur. Zeer geschikt voor een dagje uit met het hele gezin of een paar uurtjes. Prachtige beelden gemaakt van hout vind je in en om het speelbos. Verschillende speeltoestellen en picknicktafels staan er voor het speelbos. In het Speelbos Lorken zelf kunnen de kinderen hutten bouwen, klimmen en klauteren, over boomstammen lopen, met zand en water spelen of een kabouterpad bewandelen. Voor ieder wat wils.

https://www.instagram.com/p/CClXM2Ej_cF/?utm_source=ig_web_copy_link

Andere interessante klim-, speelbos en belevingspaden in Drenthe geschikt voor het hele gezin zijn:

♦ De Onlanderij in Eelderwolde

♦ Belevingsbos Kerkenveld in Kerkenveld

♦ Belevingspad Hoogersmilde in Hoogersmilde

https://www.instagram.com/p/CDHHf3IjtRn/?utm_source=ig_web_copy_link

♦ Belevingspad Hart van Drenthe in Zwiggelte

Blotevoetenpad in Appelscha (Let op: niet gratis)

De wereld van OERRR in Dwingelderveld

https://www.instagram.com/p/CDL5c6Qjg3w/?utm_source=ig_web_copy_link

Zwemplassen

Een van de leukste plekjes waar je gratis kan zwemmen (op eigen risico) als voor een lekker dagje strand kunt bezoeken is De kleine Rietplas. Een fijne plek met een speeltuin aan de andere kant van het fietspad, een skatepark en een restaurant met snackbar. De Grote Rietplas is het verlengstuk hiervan. Meer gratis en betaalde zwemplassen in Drenthe vind je hieronder:

De Ieberenplas in Schoonloo

Natuurbad de Zandpol in Zandpol

Het Loomeer in Schoonloo

De Kibbelkoele in Noord-Sleen

Zuidlaardermeer in Midlaren

Baggelhuizerplas in Assen

Ten Horsterzand in Beilen

Tussenboerslanden in Nijeveen

Hoornse plas Paterswoldsmeer in Eelderwolde

https://www.instagram.com/p/CA40AlfjfIY/?utm_source=ig_web_copy_link

Kindvriendelijke musea

Hunebedcentrum

Als men aan Drenthe denkt dan denk je aan hunebedden. De oerprovincie is heel veel geschiedenis rijk. Het Hunebedcentrum heeft alle kennis verzameld op een plek. Hier kun je leren hoe hunebedden werden gemaakt en voelen, zien en ruiken hoe men vroeger leefde. Een geweldige plek waar de geschiedenis tot leven komt. Een zeer interessante beleving voor jong en oud. Meer informatie over het Hunebedcentrum in Borger vind je hier.

 

https://www.instagram.com/p/CCoRUjKDNev/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Veenpark

In Barger-Compascuum bij Emmen komt de veenhistorie tot leven. Terug in de tijd dat de bakker, klompenmaker en de kruidenier nog dagelijks werkten. Als gezin kun je hier een tocht maken met de boot of trein, zie je hoe de scholen er vroeger uitzagen, leer je over de turfsteker, hoe brood en klompen in die tijd gemaakt werden en kan je kroost eindeloos spelen in de coole speeltuin die op twee eilanden staat.

https://www.instagram.com/p/CCoJlNXjLb0/?utm_source=ig_web_copy_link

Andere kindvriendelijke en leuke musea in Drenthe zijn:

Drents museum in Assen

Nationaal gevangenismuseum in Veenhuizen

Internationaal klompenmuseum in Eelde

Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord

♦ Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden

Miramir Zeemuseum in Vledder

Planetron in Dwingeloo

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord

Industrieel Smalspoor Museum in Erica

Dierentuinen en Pretparken

Adventure Zoo Wildlands 

Dierenpark Emmen is een dierentuin waar nogal veel meningen over zijn. Realiteit is dat het een indrukwekkend stukje Nederland is. Een bijzondere dierenpark waar leeuwen, zebra’s, neushoorns, giraffen te bewonderen zijn in Serenga. Lopend of in een truck zoals ze dat op de Savanne en in de woestijn doen. Niet alleen is het gigantisch maar het is ook prachtig nagebouwd. De olifanten, klimapen en maki’s zijn in Jungola. Hier kun je met een bootje een tropische vaarervaring meemaken. En in Nortica zie je de ijsberen en pinguïns. Animazia is de indoor speeltuin van Wildlands. Geen alledaags krijspaleis, maar één waar je als volwassene ook nog wel in wil en kan spelen. Geen gewoon dierenpark als je het mij vraagt. Wildlands heeft iets bijzonder. Het is zo ontzettend mooi ingericht en gebouwd dat het bijna niet te doen is in een dag. Het doet absoluut niet onder Safaripark Beekse Bergen, Burger’ Zoo of Diergaarde Blijdorp. Wat mij betreft heeft Drenthe en gemeente Emmen hier iets unieks gecreëerd en dat geloof je alleen als je het zelf hebt ervaren. Op mijn Instagram vind je meer foto’s aangezien wij een abonnement hebben genomen op Wildlands.

https://www.instagram.com/p/CCYKTdVDo5x/?utm_source=ig_web_copy_link

Drouwenerzand

Een betaalbaar uitje in Drenthe. Ik schreef hier eerder een uitgebreide review over naar aanleiding van ons bezoek. Drouwenerzand is in feitelijk een grote speeltuin in Drouwen. Het leuke en bijzondere aan deze attractiepark is de all-in prijs. Voor ver onder wat we normaal gesproken betalen voor een dagje uit kun je hier naar binnen en onbeperkt eten en drinken. Een fijne plek waar de kinderen actief kunnen spelen.

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe

Drenthe, de natuur en het platte land horen bij elkaar. De Drentse Koe in Ruinerwold is een heerlijke combinatie van een indoor speelparadijs en het platteland. Lekker rondscheuren op de trekker, dieren aaien, met de familiefiets de omgeving verkennen samen, op de springkussen springen, in de verwarmde speelschuur spelen of op avontuur gaan in de maisdoolhof (juli tot oktober). Er is hier meer dan genoeg te doen voor jong en oud.

https://www.instagram.com/p/CCyrc_HjQ9W/?utm_source=ig_web_copy_link

Plopsa Indoor Coevorden

Als ouder is het bijna onmogelijk dat je Plopsa niet kent. Het land van Bumba, K3, Piet Piraat, Maya de Bij en Wickie de Viking en Mega Mindy. Het enige Plopsa park in Nederland staat in Drenthe. In Dalen om precies te zijn. Het is niet groot maar wel prachtig en groot genoeg voor een dagdeel vol plezier. Deze indoor speeltuin is vooral interessant voor peuters en kleuters.

Andere leuke uitjes in Drenthe met kinderen zijn:

Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren

Rensenpark in Emmen

Rijk der Kabouters in Eext

Kabouterland in Exloo

Ontdekhoek in Hoogeveen

Urban Jump & Playground in Emmen

Speelparadijs Cowboy en Indianen Speelreservaat in Coevorden

Beleefpark Dwingeloo in Dwingeloo

Outdoor klimpark Grollo in Grollo

DX Adventureparik in Gasselte

Schaapskooien in Weiteveen

TT circuit Assen in Assen

Griendtsveenpark in Schoonebeek

Meer uitjes en bezienswaardigheden in Drenthe ontdek je hier.

Heb jij een toffe aanvulling, laat het mij in een reactie onder dit artikel weten en ik voeg het toe. 
Gratis en betaalbare uitjes in Drenthe met kinderen MamaPlaneet.nl

Sandra

1 gedachte over “De allerleukste uitjes in Drenthe met kinderen”

Plaats een reactie