Maar 5 % van gescheiden stellen blijft vrienden | Is dit bij jullie geregeld?

Het is een luxe positie. Dat besef ik mij heel goed. Zowel mijn schoonouders als mijn ouders zijn nog steeds samen. Waarom ik hierover begin? Laatst kreeg ik een uitgebreid onderzoek van Nuvema onder mijn ogen dat mij aan het denken zette. Vol schrikbarende feiten en verhalen waar ik kippenvel van kreeg. Iets wat ik toch wel graag onder je aandacht wil brengen.

Waarom gaan stellen uit elkaar? En wat als één van de twee na de scheiding komt te overlijden? Wie mag er wel en wie niet bij de uitvaart aanwezig zijn? Helaas heb ik dat laatste van heel dichtbij meegemaakt. Maar daar kom ik later op terug.

Lees ook

Eerlijk over moederschap | Soms heb ik spijt van het gezinsleven

Eerlijk over moederschap | Amber vertelt over haar regenboogbaby

Huis vol kinderen | Krista is een jonge mama van 4 kinderen onder de 6 jaar

Eerlijk over moederschap | De vader van mijn kinderen had een dubbelleven

Samen zijn = fijn

Uit statistieken blijkt dat na de feestdagen en de zomervakantie het aantal scheidingen toeneemt. Hoewel het samenzijn erg fijn is, betekent samenzijn ook meer tijd en gelegenheid hebben om zich aan elkaar te irriteren. Ergernissen die dusdanig uit de hand lopen dat de relatie in een scheiding uitloopt. Maar 5% van gescheiden stellen blijft vrienden. De helft van de gescheiden Nederlanders gaat niet naar de uitvaart ex.

Een interessant feitje is dat stellen vaak bij elkaar blijven voor de kinderen. Zodra het laatste kind het huis uit is, komt het alsnog tot een scheiding. De zelfredzaamheid van de vrouw blijkt ook een reden voor een scheiding. Andere veelvoorkomende redenen zijn een nieuwe liefde, vreemdgaan en de financiële situatie.

Mag jouw ex erbij zijn?

En dan komt het. Stel je belandt in een vechtscheiding. Tijdens deze moeilijke periode wordt je ex-man ernstig ziek en blijkt hij uitbehandeld, nog voordat alles rond is. De emotionele periode wordt nog erger wanneer de partner komt te overlijden. Een vreselijke periode voor iedereen, met name de kinderen. Zijn laatste wens, die zijn ouders in werking zetten, is dat zijn ex-vrouw niet aanwezig mag zijn bij zijn begrafenis. Dit verhaal is helaas waargebeurd. Pauline mocht haar 3 jonge kinderen niet bijstaan op de dag van de uitvaart. Alsof deze kinderen niet genoeg hebben meegemaakt. Alsof ze al niet getekend zijn voor het leven.

Ik mocht er niet bij zijn

Hartverscheurend niet? Tranen rollen over mijn wangen terwijl ik dit schrijf. Toen mijn zus bijna 3 jaar geleden overleed aan baarmoederhalskanker mochten mijn ouders noch ik op haar begrafenis aanwezig zijn. Dat had haar man besloten. De crematie of begrafenis is afscheid nemen van je geliefde. Laatste respect tonen. De uitvaart zou voor iedereen de laatste gelegenheid moeten zijn om afscheid te kunnen nemen van de overledene. Een belangrijk onderdeel van rouwen. Het gaat om de overledene en de nabestaanden. Op deze dag mag geen ruimte zijn voor haat, woede of wraakgevoelens.

We wilden geen heisa maken en bleven weg. Het verdriet en de pijn is 3 jaar later nog steeds groot. Het maakt mij boos. Allerlei woorden schieten mij te binnen waaronder gebrek aan empathie en egoïsme.
Deze ervaring heeft mij wel een belangrijke les geleerd.

Goed geregeld

Mijn man en ik hebben een stabiele relatie. Gezegend met een enorme dosis liefde en wederzijdse respect. In goede en slechte tijden. Maar mocht het ooit zover komen dat wij, om welke reden dan ook, uit elkaar gaan, dan is dit geregeld. Wij hebben via onze uitvaartverzekering een en ander vast laten zetten om dit te voorkomen. Gebroken gezin of niet, wij hebben elkaar ooit als levenspartners gekozen. Samen hebben wij twee prachtige kinderen die onder geen omstandigheid mogen lijden onder onze onenigheden. We zullen dan ook altijd een belangrijke rol in elkaars leven hebben. Ook na ons overlijden. Een uitvaartverzekering kan hierin bemiddelen. Toch iets om over na te denken.

Niemand weet wat de toekomst brengt, is dit bij jullie geregeld? Is jouw ex welkom op je uitvaart? En andersom?

Scheiding ouders maken uitvaart afspraken kinderen

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

9 gedachten over “Maar 5 % van gescheiden stellen blijft vrienden | Is dit bij jullie geregeld?”

 1. Tja mijn mening is dat als je in het leven elkaar niet kan verdragen, dan hoef je ook niet te huilen op mijn begrafenis. Moet je perse afscheid nemen dan doe je dat maar op je eigen plek. Als mijn dochter haar bio vader er bij wilt hebben, of mij bij hem, dan gebeurt dat gewoon. Zij wil nu geen contact dus er is geen contact. Maar als ze dat wel wil en mij daarbij nodig heeft, dan doe ik gewoon normaal.

  Beantwoorden
 2. Ik ben geen voorstander van een uitvaartverzekering omdat dit grote geldklopperij is. Een regeling wie wat hoe via de notaris is ook een optie. Ook al gaat het bij ons al 15 jaar super goed. We zijn er ons van bewust dat het ooit mis kan lopen. Maar mijn ex dan verplichten om naar mijn begrafenis te komen? Hoeft toch niet? Wie een beetje ruggengraat heeft, doet dit zoiezo

  Beantwoorden
  • Het gaat er niet zozeer om je ex, maar de vader van je kinderen. De kinderen hebben, ongeacht de leeftijd, steun nodig bij verlies van ouders. De levende ouder is dan eigenlijk onmisbaar.

   Beantwoorden
 3. Wij hebben het aan de hand gehad hakf jaar geleden net de vader van mn man. Contact was goed, maar bij overlijden stonden hij en zn zus met aanverwanten niet op de kaart, niet in de krabr en waren niet welkom op de vegrafwenis net 400 man. Dat hadden zn 3e vrouw en haatmr kinderen besloten. Dat doet pijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie