Vaccineren: ja of nee?

Mijn dochtertje is afgelopen week geopereerd aan haar neusamandelen. In het ziekenhuis vroegen ze specifiek of ze ingeënt is. Op dat moment was ik met andere dingen bezig, maar achteraf heb ik me wel afgevraagd waarom ze dat wilden weten. Wij hebben het volledige schema gevolgd voor onze kinderen, dus dat is het issue niet. Maar het heeft mij wel aan het denken gezet…hoe werkt dit bij de niet ingeënte kinderen eigenlijk?

* Hoe zit het met reizen naar landen als Indonesië en Afrika? Kunnen de niet ingeënten er niet heen mits ze alle vaccinaties krijgen?

* Stel dat je gebeten wordt door een hond of dergelijke en je hebt een tetanusprik nodig? In feite kan dat dus niet, want jij bent tegen vaccineren. Toch?

Vrije wil

Laat jij je kinderen inenten? Of heb je ervoor gekozen dit gedeeltelijk, op een latere leeftijd of zelfs helemaal niet te doen? Een lastige afweging. Gelukkig mogen ouders in Nederland, volgens Artikel 11 van de Grondwet, dit zelf bepalen. Maar waar komen de twijfels vandaan? Vroeger werd gewoon ingeent, zonder moeilijk te doen. Hoe is dat in andere landen?

Lees ook: Oorbellen schieten bij een baby: Wanneer mag het van de wereld?

Waarom wij wel inenten

Er is geen enkel bewijs dat gevaccineerde kinderen minder gezond zijn. Daarnaast beseffen wij heel goed dat vaccinaties niet voor 100% werken. Dat neemt niet weg dat vaccinaties uitbraak van infectieziekten voorkomen en bestrijden. En dat is goed voor de volksgezondheid.
Daarnaast ben ik van mening dat de nadelen van vaccineren in de vorm van ernstige bijwerkingen vooral door individuelen worden gedragen. Onze kinderen zijn nooit echt ziek geweest na een vaccinatie.
Nee, de ingredienten in een vaccin zijn niet bepaald onschuldig. En de RIVM heeft hun betrouwbare imago als neutrale adviseur min of meer verloren. En ja, het is goed om je erin te verdiepen wat we onze kinderen eigenlijk geven? Maar uiteindelijk kiezen wij voor vertrouwen en niet voor de angst.

Reisvaccinatie

Helaas kom ik niet verder dan de vragen die de voorstanders stellen. Maar hoe zit het eigenlijk met de tegenstanders en reizen naar landen waar vaccineren voor de reis verplicht is? Landen als Brazilië waar het Zika Virus heerst of landen als Indonesië en Egypte? Deze landen zijn populaire vakantiebestemmingen voor vele Nederlanders.

Tetanus 

Ik ben geen arts, maar weet dat besmetting al in je bloed zit voor bloeden begint. De tegenstanders spreken dit tegen en kiezen voor laten bloeden om vervolgens vitamine C in te nemen. Mocht je de feiten kennen en uitgebreid kunnen vertellen hoe het echt zit, dan hoor ik dat heel graag.

Operatie

Waarom werd er nou gevraagd of onze dochter gevaccineerd is? Dat is niet omdat ze niet gevaccineerde kinderen weigeren, maar omdat het nogal een aanslag is op je lichaam. Eigenlijk is dit om dezefde redenen waarom ze niet opereren als je ziek bent of net ziek bent geweest.

Hoe gaat het eigenlijk in andere landen?

Vaccineren, het is een onderwerp dat al een tijd enorm actueel is in Nederland. Hoe is dat eigenlijk in andere landen? Worden wij onvoldoende geinformeerd waardoor er onnodige paniek en discussies ontstaan en allerlei conclussies worden getrokken?

Tip! Een lang, maar zeer informatief stuk (in het engels) over vaccinaties.

Ik wil nogmaals benadrukken dat dit mijn mening is. Mijn kijk op de zaken. Het is niet mijn bedoeling om mijn mening aan te dringen of jou op andere gedachten te brengen, maar puur uit te leggen waarom wij de beslissing namen om wel in te enten. Uiteraard is het geheel aan jou of jij je kinderen wel of niet laat inenten. 

7 gedachten over “Vaccineren: ja of nee?”

  1. Interessant. Ik ben ook voorstander van vaccineren. Maar betere voorlichting hierover zou in een tijd waar mensen zelf onderzoek doen goed zijn.

  2. Ik ben tegen vaccineren omdat ik vaccinatieschade meegemaakt heb, wie weet nu vooraf of zijn kleine gezonde baby’tje allergisch is voor een van de ingrediënten van die prik?
    Niemand en dat wordt ook niet getest. Dus is je baby’tje proefkonijn . Er wordt ook steeds vroeger en steeds meer gevaccineerd , mijn ouders waren niet gevaccineerd en nooit ziek, ze zeiden tegen mij dat ik mijn kindje geboren op 1-5-1975 ook niet moest vaccineren, maar de dokter wist mij toch over te halen, spuit erin en gelijk een zieke baby, spugen en diarree, koorts, maar dat kon volgens de dokter nooit van de vaccinatie komen, toen was er nog geen internet en de dokter was heilig . Bij elke prik was hij ziek, toen hij 13 maanden prik DKTP kreeg, kon hij ineens niet meer lopen, hij liep met 10 maanden. Het was alsof hij dronken was, werd ook erg driftig , boos. Dat duurde een paar weken en toen trok het weg. Maar hij was nooit meer dat vrolijke spontane manneke. Ook onze andere kinderen en kleinkinderen hadden veel klachten, die gelukkig na ontstoren , verdwenen zijn.

  3. Tegen, mijn zoon heeft ernstige vaccinatie schade, als de kwik en andere schadelijke stoffen die schadelijke bijwerkingen geven kan ik me misschien nog bedenken

Een reactie plaatsen