Recensie Van nul tot nu: De vaderlandse geschiedenis

Titel: Van nul tot nu: De vaderlandse geschiedenis
Auteur: 
Thom Roep
Illustrator: 
Co Loerakker
Aantal pagina’s: 243
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Big Balloon BV

Leestip!

Puy du Fou | Moet je zien! Dit sensationele Franse themapark ademt geschiedenis

Stripboeken voor kinderen: Onze tips

Van nul tot nu: De vaderlandse geschiedenis

Hoe maak je saaie geschiedenisverhalen boeiend voor de jeugd? Het bezoeken van musea zoals Het Rijksmuseum in Amsterdam, Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem, Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Museum het Prinsenhof in Delft, Nationaal Militair Museum in Soesterberg en Rijksmuseum der Oudheden in Leiden. Eigen familie geschiedenis bespreekbaar maken door middel van oude foto’s bijvoorbeeld.  Samen films kijken zoals Kruistocht in Spijkerbroek, Michiel de Ruyter, Oorlogsgeheimen en Het Bombardement. En natuurlijk boeken lezen. De meeste kinderen zullen bij gebrek aan interesse in het onderwerp nooit uit zichzelf naar een dergelijk boek grijpen. Want saai! Dit exemplaar laat juist zien dat dit ook anders kan. Sterker nog: Thom Roep en Co Loerakker maken De vaderlandse geschiedenis reuze interessant. De meeste volwassenen zullen hun werk vast wel kennen, want het tweetal is al ruim 40 jaar geschiedenis aan het maken. Met hun toegankelijke en op humoristische wijze geschreven strip met geweldige personages maken zij geschiedenis begrijpelijk en leuk! Dat de boeken een hoog gehalte van educatieve waarde bevatten bewijst ook het feit dat ook veelvoudig in het onderwijs worden gebruikt, al dan niet als aanvullend materiaal. Hoewel de ‘Van nul tot nu’- boeken al sinds 1982 worden uitgebracht, is dit een bundel van deel 1 tot en met 4. Een samenvatting van de belangrijkste momenten sinds de Steentijd, via de hunebedden en Romeinen, Karel de Grote en Middeleeuwen tot de eerste trein uitvinding, Industriële Revolutie, De eerste en tweede Wereldoorlog, de erkenning van Indonesië, Watersnoodramp, Huwelijk van prinses Beatrix en Prins Claus en invoering van de euro in 2002. Niet rampzalig, want deze superdikke bundel is een pareltje in de boekenkast thuis en op school. Leerzaam voor kinderen, maar ook wij kunnen er duidelijk veel van opsteken.

Van nul tot nu: De vaderlandse geschiedenis koop je onder andere hier

Thom Roep

De Van nul tot nu boeken hebben veel deuren geopend voor de scenarist van stripverhalen. Zo werkte hij 40 jaar lang als de hoofdredacteur van het weekblad Donald Duck. In de jaren ’70 werkte hij als scenarist en redactioneel medewerker van het tijdschrift Bobo. Verder is hij bekend als de bedenker van Douwe Dabbert, een dwerg met een magische knapzak dat allerlei avonturen beleeft met bovennatuurlijke wezens. Ook schreef Thom diverse scenario’s voor de Disney verhalen. In 2013 ontving deze bijzonder getalenteerde man een Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Co Loerakker

Co Loerakker is een Nederlandse illustrator van kinderboeken en striptekenaar. Hij is vooral bekend van de Van nu tot nul boeken, maar werkte ook aan de Natuurtalenten bekend uit de Donald Duck reeks, Mies Bouhuys en De Grote Vivat, Elf Lange Landjes en een heleboel water en De familie gisteren bijvoorbeeld.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Sandra

Plaats een reactie