Vastgelegde herinneringen | Hoe orden je ze en wat doe je ermee?

Tijdens de eerste zwangerschap viel het wel mee. Maar vanaf de allereerste dag dat ons oudste dochter werd geboren zijn er duizenden foto’s gemaakt. Van haar alleen al. Hetzelfde geldt voor haar zusje. Fotografeer je ook veel? Wat doe je met al deze foto’s? Ik vertel je in ieder geval wat ik doe, hoe ik dat doe en wat ik van plan ben om ermee te doen.

Herinneringen vastleggen

De een geeft er geen moer om. De ander wil waardevolle momenten vastleggen. Ik ben er niet steengoed in maar wel dol op. Ik hou van fotograferen van datgene wat mij blij maakt. Genieten van de kleine en grote dingen in het leven. Herinneringen vastleggen.

Ik kan enorm genieten van foto’s terugkijken. Met een traan en een lach, dat wel. Een van de redenen waarom ik dol ben op foto’s maken. Ik vind het belangrijk dat niet alleen ik, maar ook mijn kinderen later terug kunnen kijken naar hun (vastgelegde) jeugd. De herinneringen die de herinneringen in je hoofd versterken. De belangrijke en in je ogen niet zo belangrijke momenten. De perfecte en niet zo perfecte foto’s. Gevoelsmatig picture perfect, maar ook vooral de realistische, ‘echte’ foto’s.

De eerste lachjes. De lachjes waar de zon van gaat schijnen. De onbetaalbare lachjes die alles goed maken.

De selfies na de zoveelste slapeloze nacht. De eerste uitjes. Bergen cadeaus openen op de verjaardagen. En niet te vergeten de foto om je later aan te herinneren dat je nog niet zo heel lang geleden stukken slanker was. Auch. Maar de herinneringen die vervagen. De mensen die er niet meer zijn.

De (im)perfecte gezinsfoto’s. De feestelijke jubilea. De eerste sneeuwgevechten. De foto’s van je kleine viespeuk aan het eten. De eerste stapjes. De zoveelste woede aanval (ja die heb ik ook op de foto), de speelpartijen en ga zo maar door. Ik hou ervan om ons leven op de foto vast te leggen. Niet alleen voor mijzelf, voor de toekomst van mijn kinderen maar ook voor het nageslacht daarvan.


Wij maken zo een 2000 tot 3000 foto’s per kwartaal. Bizar veel voor mijn gevoel maar ik zou het niet anders willen.

Wat ik met al deze foto’s doe?

In eerste instantie bewaren. Op de computer en harde schijf staan alle foto’s netjes geordend per jaar en dan per maand. Per maand heb ik ook aparte mapjes per bijzondere gebeurtenis zoals verjaardag. Alle mislukte en dubbele foto’s waar sowieso niets mee gebeurt, verwijder ik.

Wat ik doe met deze foto’s?

Wij willen heel graag een muur vol fotolijstjes in ons nieuwe huis. Het is nog niet klaar weliswaar, maar een begin is er. Verder hebben de meiden een collage op hun kamers hangen en hebben wij een aantal foto’s uitvergroot in onze slaapkamer hangen.

Wat ik wil doen met al deze foto’s?

Wat ik het allerliefst wil doen met al onze foto’s zijn fotoboeken maken. Voorlopig één per jaar. En straks ook per 5 jaar per kind zodat ze ieder eigen fotoboeken hebben voor wanneer ze uit het huis zijn. Sinds mijn man er een kreeg van zijn moeder voor zijn 30ste verjaardag, ben ik werkelijk verliefd op het idee alleen.
Ik ben er nog niet helemaal uit waar ik dat wil doen. Er zijn immers een aantal websites waar je dit kan doen. Zo heb ik op de website van Albelli zitten kijken, maar ook PixumHema en Het fotoalbumMocht je ervaring hebben met één van deze websites op het gebied van zelfgemaakte fotoboeken, dan hoor ik dat heel graag.

Maak jij ook veel foto’s? Wat doe jij ermee en hoe zorg je ervoor dat je ook nog wat terugvindt als je het zoekt? Hoe leg jij de herinneringen vast? 

11 gedachten over “Vastgelegde herinneringen | Hoe orden je ze en wat doe je ermee?”

  1. Foto’s maak ik regelmatig maar ik druk ze amper nog af, heb nog een stapel foto’s liggen die ik in een plakboek moet doen…maar dat is dus een klusje wat ik steeds uitstel 🙂

Een reactie plaatsen