Duurzaam en veilig: Tips voor de aankoop van houten speelgoed

Houten speelgoed is hip! De meest waanzinnige creaties gemaakt van houten blokken, Kapla, Grimms en Wobbels vliegen je om de oren op Instagram en Pinterest. Steeds meer ouders, scholen en kinderdagverblijven maken milieuvriendelijke keuzes. Een prachtige transitie waarin we elkaar met de dag meer beïnvloeden. Duurzaam speelgoed is daar een mooi voorbeeld van. Maar waarom is hout beter dan plastic? Waar moet je op letten bij aanschaf? En waarom het extra belangrijk is de kleine letters op de verpakking te lezen? Dat lees je in dit artikel.

Voordelen houten speelgoed

Het gaat lang mee – Speelgoed gemaakt van hout kan tegen een stootje en is vrijwel onverwoestbaar. Hierdoor kunnen generaties lang kinderen (en volwassenen) met plezier ermee spelen. Leuk voor een baby van 3 maanden, kleintjes van 3 jaar maar ook kinderen van 10. Daarmee is het duurzamer dan plastic.

Milieuvriendelijker – Onbewerkt hout kan op een biologische wijze worden afgebroken is daarmee onderdeel van een natuurlijke kringloop. Het biedt bomen ook een tweede leven. Rubberboom bijvoorbeeld. Wist je dat deze na 15 jaar geen rubber meer kan produceren? In plaats van deze te verbranden en vernietigen kun je er houten auto’s of puzzels van maken. In principe worden er tijdens de productie geen giftige stoffen gebruikt. Helaas is dat in praktijk niet altijd het geval. Meer hierover lees je later in het artikel.

Goed voor de ontwikkeling – Natuurlijke eigenschappen van hout zoals geur, kleur, gewicht en structuur helpen het kind onder andere met zijn oog-hand-coördinatie, fijne- en grove motoriek, logisch redeneren, vooruitdenken en problemen oplossen. Daarnaast prikkelt het de fantasie en stimuleert het creativiteit. Houten blokken bijvoorbeeld. Een klassieker. Leuk om te zien maar het is ook nog super leerzaam. Je kunt het stappelen en om laten vallen, sjouwen en verplaatsen, dingen nabouwen, overbruggen. Je leert ermee tellen en rekenen, kleuren en vormen herkennen en benoemen, ordenen, gewichten en maten maar ook begrippen als voor en achter, boven en onder. Je leert jezelf uit te dagen door eigen fantasie te gebruiken. Het leidt niet af en speelplezier staat voor op. Spelend leren ten top! Spelen met de plastic auto’s, dieren en bouwstenen hebben natuurlijk vele voordelen, maar de kleurrijke verschijning, geluiden en teksten zorgen vaker voor overprikkeling terwijl ze je kind vertellen wat te doen.

Tips om veilig houten speelgoed te kopen

Juist omdat we zoveel vertrouwen hebben in dit natuurlijke materiaal gaan we ervan uit dat al het houten speelgoed veilig is. In Europa gelden er namelijk strenge veiligheidseisen welke zijn vastgesteld in de Europese Speelgoedrichtlijn (2009/48/EG). Dat is helaas niet zo, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo kunnen er schadelijke stoffen in zitten. Iets wat je niet direct ziet of ruikt. Nogal een eng idee aangezien vooral jonge kinderen de wereld met hun mond ontdekken. Chryseen of benzidine bijvoorbeeld. Allebei kankerverwekkende stoffen die vaak in de lak zitten of losse onderdelen. Sommige chemische stoffen die in het speelgoed werden gevonden kunnen zelfs het immuunsysteem en vruchtbaarheid van het kind negatief beïnvloeden. Dat maakt houten speelgoed per definitie niet veiliger dan plastic speelgoed. En visa versa.

Waar moet je op letten bij aanschaf?

🤍 Koop alleen in landen binnen de Europese Unie. Hier gelden overal dezelfde regels als het gaat o de veiligheid van speelgoed voor kinderen. Buiten de EU zijn de regels anders en je aankoop mogelijk gevaarlijk.

🤍 Ga voor ongelakt massief hout. Schadelijke stoffen zitten niet alleen in de lak, maar vaak ook wanneer onderdelen aan elkaar zijn gelijmd of gemaakt van multiplex planken of triplex. Hoewel niet alle chemische stoffen en zware metalen onveilig zijn, is het goed hier alert op te zijn.

🤍 Test het speelgoed, indien mogelijk, voor aanschaffen of voor je het aan het kind geeft. Controleer op scherpe punten, of kleur afgeeft en vreemd ruikt. Duw en trek, schud het door elkaar. Veilig speeltje moet tegen een stootje kunnen.

🤍 Lees de verpakking met aandacht. De aanbevolen leeftijd bijvoorbeeld maar ook andere informatie. Let op dat de adresgegevens van de fabrikant erop staan vermeld zodat je bij eventuele problemen contact kan opnemen.

🤍 Kies voor speelgoed met een extra keurmerk zoals het GS- of TÜV-label keurmerk. CE-markering (Conformité Européenne) houdt alleen in dat de maker zich aan de Europese wetgeving heeft gehouden. Het zegt weinig over de veiligheid van het product. Het GS- of TÜV-label keurmerk geven aan dat het speeltje de schadelijke stoffen test goed heeft doorstaan. Ook FSC is een keurmerk dat we graag zien op duurzame producten. Het staat voor duurzame bosbouwproducten die door een onafhankelijk partij worden getest en niet zomaar het keurmerk mogen gebruiken.

🤍 Door alle voordelen voor de ontwikkeling van het kind en het milieu tel je over het algemeen meer geld neer voor veilig houten speelgoed. Daar tegenover staat dat het veel langer meegaat. Het groeit met je kind mee. Is het kind er echt te groot voor geworden, dan kun je het vaak doorgeven.

Wordt er bij jullie thuis meer met houten speelgoed gespeeld of toch plastic?

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie