Wat je moet weten over de veiligheid en onderhoud van een kinderzitzak

Een kinderzitzak is zonder twijfel een heerlijk meubelstuk, voor je kind en voor jezelf. Maar naast comfort en stijl is het belangrijk om ook de veiligheid en het onderhoud niet uit het oog te verliezen. Wat je moet weten over het veilig gebruiken van een beanbag? Hoe je een veilige speelomgeving creëert? En hoe je het op de juiste manier onderhoud om de levensduur te verlengen? Alle antwoorden en tips vind je in dit artikel.

Leestip!

Waarom een zitzak een must-have is in de kinderkamer?

De juiste zitzak kiezen: maat, vulling en stevigheid

Creatief gebruik van zitzakken in je interieur: Zo doe je dat!

Zitzak veiligheidstips

Als we eerlijk zijn moeten we bekennen dat de zitervaring die een zitzak biedt geweldig zijn. Maar net als bij elk meubelstuk eigenlijk, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen, vooral wanneer het kinderen erbij betrokken zijn.
Zo wil je bijvoorbeeld verstikkingsgevaar vermijden. De kinderen mogen niet de kans krijgen bij de vulling te komen, aangezien sommige vullingen zoals polystyreenparels (EPS) verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken bij inslikken. Met een stevige hoes en goed afgesloten rits is dit gelukkig makkelijk te voorkomen.
Het is belangrijk dat een zitzak op een stabiele en vlakke ondergrond wordt geplaatst om te voorkomen dat het kan omvallen. Plaats de flex stoel nooit in de buurt van scherpe voorwerpen of obstakels die een risico kunnen vormen als het kind valt of iets te wild speelt. Plaats deze ook nooit te dichtbij een trap of vergelijkbare verhoogde oppervlakken, zodat je kleine niet in verleiding komt gevaarlijke stunt ermee uit te halen of zich te bezeren bij het in- of uitstappen van de zitzak.
Misschien dat een tiener iets meer stilstaat bij mogelijke gevaren, maar je kunt het in principe niet verwachten van een jong kind. Het is daarom extra belangrijk vooraf afspraken te maken over wat wel en niet verstandig is en mag. En nog beter: laat het spelen met een beanbag alleen toe onder toezicht om onbewust gevaarlijke taferelen op tijd te kunnen stoppen.

Hoe zorg je voor een veilige speelomgeving?

Het creëren van een veilige speelomgeving is super belangrijk. Dat is ook het geval als je een kinderzitzak in huis hebt. Het geldt voor meubels en speelgoed. Hoe je dat in dit geval doet?

Zorg voor een goede verlichting: Maak gebruik van heldere, zachte verlichting in de kamer waar de zitzak staat, zodat je zoon of dochter zich niet snel kan verwonden door niet goed zichtbare obstakels.

Veiligheidszone: Zet de beanbag op een plek waar kinderen vrij kunnen bewegen zonder dat ze tegen scherpe hoeken van meubels aanlopen bijvoorbeeld. Een zacht tapijt of een speelmat maakt het allemaal net wat veiliger, zeker in geval van peuters en kleuters of wilde brassen.

Gebruik zachte hoes of mat: Het plaatsen van een zachte mat onder de kinderzitzak helpt ook de vloer beschermen voor eventuele schade en kan een val enigszins opvangen.

Hoe maak je een zitzak schoon?

Vette handjes, etensresten…Met name een kinder variant kan na verloop van tijd vlekken en vuil verzamelen. Daarom is het extra belangrijk om je investering regelmatig onder de handen te nemen om deze schoon, fris en hygiënisch te houden. Afneembare hoezen maken je leven als moeder in dit geval een stuk eenvoudiger. Deze kun je namelijk in de wasmachine wassen. Wel zo fijn! Mochten er toch vlekken in komen die je er niet met een simpele wasbeurt uitkrijgt, dan kun je deze met een zachte katoenen doek of spons en een mild reinigingsmiddel zoals groene zeep voorzichtig wegdeppen. Ga nooit wrijven. Het zou super zonde zijn als er hierdoor beschadigingen ontstaan. Het schoonmaakmiddel vooraf op een klein, onopvallend stukje testen is altijd een goed idee. Net als regelmatig stofzuigen. Het voorkomt ophoping van allergenen bijvoorbeeld en houdt de zitzak fris. Het mag dan wel een afneembare en in de wasmachine wasbare hoes zijn, maar als zo vuil en stof uit de vulling kunt verwijderen, doen. Naast schoonhouden bestaat onderhoud ook uit de vulling aanvullen. Zeker na intensief gebruik kan de vulling van de beanbag iets inzakken. Wat weer invloed heeft op het zitgemak. Het advies is dan ook om eens in zoveel tijd de vulling aan te vullen om stevigheid en zitcomfort te behouden. Kleine moeite, groot plezier zullen we maar zeggen.

Goed onderhoud = langere levensduur

Wie goed voor zijn spullen zorgt, kan er ook langer van genieten. En dat blijkt in dit geval ook. Want door je kinderzitzak goed te onderhouden kun je de levensduur flink beïnvloeden. Gezien het prijskaartje, wil je dat ook wel toch? Hoe je dat doet?

Door deze regelmatig te controleren. Een kapotte rits kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de vulling eruit komt, wat gevaarlijk kan zijn voor je kleine mini-me maar het probleem ook groter maakt dan nodig is. Vaak controleren of de rits goed stevig is en doet wat het moet doen is een goed idee. Net als beschadigde onderdelen vervangen. Mocht de hoes schade hebben of vulling nodig moete worden aangevuld, dan kan wachten het probleem erger maken. Ontzettend zonde natuurlijk. Niet alleen zit de ergonomische stoel dan ook gewoon niet bepaald lekker, maar kan het ook gevaarlijk worden. De plaats waar je de beanbag neerzet, en bewaart in de tijden dat het niet wordt gebruikt, is belangrijk. Zet het altijd op een droge plek neerzetten, waar de stof niet vochtig kan worden of schimmelvorming kan optreden. Zo voorkom je teleurstellingen en geniet je langer van je aankoop.

 

 

Redactie

Plaats een reactie