10x Venetië met kinderen | Tips & bezienswaardigheden

Afgelopen zomer waren wij op doorreis door Italië in Venetië. Een adembenemend mooie waterstad. Overal waar je kijkt is het prachtig. Deze romantische stad in Noord-Italië is in eerste instantie niet echt kindvriendelijk. Maar voor gezinnen die een stedentrip met kinderen of hier naartoe op vakantie willen, delen wij onze ervaring, tips en bezienswaardigheden voor een fantastische tijd in Venetië met kinderen. Want ook voor (jonge) kinderen is Venetië een fantastische plek.

Leestip

Puy du Fou | Attractiepark waar Europa niet langer omheen kan

Bijzonder overnachten bij Puy du Fou

Camping La Vallée Normandië (Frankrijk)

Venetië met kinderen

Venetië is wat mij betreft uniek in zijn soort. De bijzondere sfeer, sprookjesachtige omgeving, lekker eten en prachtig weer. Gelukkig schijnt de zon veel want de stad is vooral een buiten-stad. Het feit dat het in het water ligt, heeft wel zo zijn voor- en nadelen. Er rijden namelijk geen auto’s. Fietsen heb ik ook niet gezien. Je doet er daarom verstandig aan een overnachtingsplek buiten de stad te zoeken en met de bus naar Venetië te reizen. Omdat de hotels peperduur zijn boekten wij een appartement voor 2 volwassenen en 2 kinderen via Booking.com. Voor een paar tientjes hadden wij 2 aparte slaapkamers, een woonkamer met eettafel, een eigen badkamer met douche en wasmachine en een keuken. Onze auto mochten wij voor het appartement laten staan, terwijl wij lopend met de kinderen naar de bus gingen onderweg naar Venetië. Ideaal!

TIP! Gezien de grote afstanden die je loopt met de kinderen, inclusief de trappen en smalle gangetjes is een buggy meenemen af te raden. Neem je kleine, indien mogelijk, in een draagdoek, of aan de hand. Maak gebruik van openbare toiletten (€1,50) of ga wanneer het kan in plaats van als het kind moet. Klanten mogen meestal gratis naar de wc.

Canal Grande

De langste en belangrijkste ‘straat’ van Venetië is Canal Grande. Het kanaal is op de smalste plek 30 meter breed en op zijn breedste plek 70 meter. Wil je Venetië vanuit het water zien, wat een geheel bijzondere ervaring op zich is, ook voor de kinderen, dan is de 3,5 kilometer lange Canal Grande de juiste plek hiervoor. Het wordt niet voor niks de mooiste straat ter wereld genoemd. Vanuit het water kun je de bijzonder mooie architectuur van Venetië zien. In de Venetiaanse stijl gebouwde Ca’ d’Oro oftewel Gouden Huis. In renaissance stijl gebouwde stadspaleis genaamd Ca’ Dario. De bekendste brug over Canal Grande, de Rialtobrug. Een boottrip om nooit te vergeten. De kinderen keken hun ogen uit, net als wij.

TIP! Maak, als het kan, overdag een boottrip over Canal Grande en ‘s avonds in het donker. Venetië ziet er in de avonduren heel anders uit.

Varen met Vaporetto

Wanneer je een reis naar Venetië plant, dan staat een ritje met de gondel natuurlijk hoog op je lijstje. Dat was bij ons ook zo. Maar toen we de prijzen zagen, kwamen we daar heel snel op terug. Overdag kost een ritje van 50 minuten gemakkelijk €80 en in de avonduren zelfs €100. Dus liepen we met onze meiden naar de Vaporettohalte waar we aan de balie OV-kaartjes kochten. Afhankelijk van de lengte van je verblijf kun je bepalen wat voor jou de voordeligste optie is. Gemiddeld kost een Vaporetto-ticket €1 per minuut. Zo kost 1 kaart €7,50 voor 75 minuten. Voor kinderen onder 1 meter betaal je minder. Ook betaal je extra voor de eventuele bagage. Je kunt er ook voor kiezen een dag- of weekkaart te kopen. Met het laatste kun je onbeperkt varen met de waterbus. Lijn 1 is de drukste lijn aangezien deze over de Canal Grande vaart.

San Marcoplein

Piazza San Marco is het centrale plein van Venetië. San Marcoplein is vernoemd naar de fraaie kathedraal San Marco. Het plein schijnt er nog net zo uit te zien als toen het in de Middeleeuwen werd gelegd. Hier vind je de 98,5 meter hoge klokkentoren Campanile, de beroemde Torre dell’Orologio, toren met de Romeinse cijfers klok en het symbool van Venetië (leeuwenkop). Tussen de San Marcobasiliek en Campanile staat een van de oudste bibliotheken ter wereld, Biblioteca Marciana. Dit is een van de vele namen van de bibliotheek met de grootste collectie klassieke teksten ter wereld.

Aan het piazza San Marco vind je verder het Archeologische museum, heel veel gezellige terrasjes en honderden als niet duizenden duiven. Een prachtig gezicht op zo een gigantische plein, omringt door historische gebouwen op een zonnige dag. Hoewel we de bijzondere gebouwen ook graag van binnen wilden zien, werd dat praktisch onmogelijk gemaakt. De rijen waren meterslang. Je zou urenlang moeten staan wachten. Dat was helaas geen doen met 2 jonge kinderen in de hitte te staan om überhaupt naar binnen te kunnen. Behalve dat het niet verstandig was, weet ik ook niet of ik het had gedaan als de kinderen er niet bij waren. Maar de kinderen hadden sowieso meer aandacht voor de duiven. Deze mag je overigens niet voeren.

Het Dogepaleis is daarentegen absoluut de moeite waard met kinderen. Vooral het doolhof in de gevangenis was indrukwekkend. Hou rekening met de gigantische wachtrijen. Je kunt ervoor kiezen om van tevoren een ‘Skip-the-line’ ticket te kopen. De ingang van het Paleis van de Doge vind je overigens aan de kant van het water.

TIP! Mocht je de Kathedraal van binnen willen zien, hou er dan rekening mee dat gepaste kleding verplicht is. Dit houdt in dat er niet veel bloot te zien mag zijn. De entree is in principe gratis, maar er zijn een aantal ruimtes die je alleen mag bezoeken tegen betaling. Wil je ze allemaal bezoeken dan ben je rond de €10 kwijt. Binnen mogen er geen foto’s worden gemaakt.

Venetiaanse maskers

In de historische stad Venetië moet je misschien een beetje zoeken naar plekken die ook voor kinderen leuk zijn. Je kunt de kraampjes met Italiaanse hebbedingetjes niet voorbijlopen aangezien er honderden langs de weg staan. Zodoende viel het ogen van de kinderen op de Venetiaanse maskers. Wij besloten een van de werkplekken te bezoeken waar deze worden gemaakt. La Bottega dei Mascareri is er daar een van. Een winkeltje met vriendelijke mensen die uitleggen hoe het masker wordt gemaakt en waar je zelf een masker kunt maken. De meiden vonden knutselen in Venetië helemaal te gek!

TIP! De prijzen per kraam verschillen enorm. De Italiaanse verkopers zijn vriendelijk maar er is meer dan genoeg ruimte voor onderhandelingen. Je zult zien dat dit je veel geld kan schelen.

Peggy Guggenheim Museum

Zo een 20 minuten lopen vanaf het San Marcoplein vind je de Palazzo Venier dei Leoni met daarin ondergebrachte Peggy Guggenheim Museum. Behalve rond dwarrelen door het huis van in 1979 overleden Peggy Guggenheim, een Amerikaanse kunstverzamelaar en multimiljonair, zie je ook veel moderne kunst uit de twintigste eeuw. Maar ook bijvoorbeeld, de wensboom wat Yoko Ono voor deze dame maakte. Je kunt in het cafe-restaurant tot rust komen met een hapje en een drankje. Toppunt van deze is toch wel de Nasher beeldentuin. De kinderen mochten spelen. Voor een kleine €200(!) kun je een kindvriendelijke tour boeken waarbij de gids voor activiteiten zorgt als quiz, spelletjes en wedstrijden. Maar ook zonder deze op kinderen gerichte tour is de beeldentuin buitengewoon leuk 😉

Palazzo Grossi

Cultuur snuiven in Venetië met kinderen is leuker dan je wellicht denkt. Dit keer een museum vol kunst van deze tijd. Palazzo Grossi staat namelijk vol moderne kunst, wat een verademing is in deze historische stad. Verder vind je hier een grote theater, een geweldige cafe aan de Canal Grande en zowaar activiteiten voor kinderen (In het Engels, Frans en Italiaans). Onze kinderen, net zoals veel andere kinderen, zijn meer doe-kinderen dan kijk-en-raak-niks-aan-kinderen. Daarom was de lichtgevende vloer, waar ze uitgebreid mochten springen en spelen, een van de dingen die zij zich herinneren van onze gezinsvakantie in Venetië.

Glasblazerij van Murano

Niet alleen de waterstad, maar ook de eilanden eromheen zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken met kinderen. Neem nou het eiland Murano. Venetië maar dan minder druk. Het Museo Vetration oftewel Glasmuseum biedt de mogelijkheid de ontwikkeling van het glas door de Venetiaanse glasmakers per eeuw te zien. Indrukwekkend! Hierna kun je een van de glasfabrieken bezoeken. Hoewel er wel meerdere zijn, zijn ze niet allemaal toegankelijk voor toeristen. Hier kun je ook souvenirs kopen. Wees wel alert op het keurmerk van Vetro Artistico Murano op de bodem, om er zeker van te zijn dat je een origineel exemplaar in handen hebt. Verder is het eiland Murano sowieso een aanrader. Op Cometa di Vetro vind je de meest indrukwekkende glaskunst, verder kun je de bijzondere kerken bezoeken en natuurlijk de prachtige gebouwen bewonderen. Ook hier kun je heerlijk eten, zoals bij het B-restaurant.

De fleurige huisjes van Burano

Binnen een uur met de waterbus ben je op het kleine visserseiland vol fleurige huisjes. Burano staat vol felgekleurde huizen en straatjes, waaronder La Casa di Bepi, het huis van Bepi. Hier wordt kant gemaakt en dus kun je het Kantmuseum genaamd Museo del Merletto bezoeken. Ik weet het, iets van vroeger, maar kant wordt hier nog steeds gemaakt. De kinderen vonden het erg interessant om te zien. Verder kun je hier de Istrische waterput met heerlijk water vinden, de scheve toren van Burano bewonderen en de burg Tre Ponti die 3 kanalen met elkaar verbind.

TIP! Burano is een kleurrijke eiland vol pareltjes. Neem de tijd om rond te wandelen tussen de smalle straatjes van Burano. Je ziet zoveel verborgen schoonheid. Onze kinderen vonden dit fantastisch. Er valt zo ontzettend veel te zien.

Lido strand

Lido di Venezia is het 18 kilometer lange strand, te vinden op paar minuten afstand (met Vaporetto) van Venetië. In tegenstelling tot de rest van de stad, rijden hier wel auto’s, bussen en scooters. In het noorden vind je het openbare zandstrand. De rest is gevuld met peperdure privéstranden waar je tegen een betaling gebruik van mag maken. Je kunt hier heerlijk relaxen of de omgeving verkennen. Dit kan lopend of bijvoorbeeld per fiets. Bezoek Malamocco, een sprookjesachtig dorpje in het zuiden en Tempio Votivo, een Venetiaans oorlogsmonument. De kinderen zijn helemaal in hun nopjes op het strand waar ze de zee in mogen en strandkastelen kunnen bouwen. Zin in meer actie, dan wil Themapark Caribe Bay absoluut niet missen. Een fantastische waterpark in Lido di Jesolo met attracties, shows, restaurants en veel meer.

Italiaans eten

Eten en drinken in Venetië is duur. Heel erg duur. Natuurlijk kun je water en fris in de supermarkt halen maar je wilt ook zo licht mogelijk reizen. Dan is het wel handig om te weten waar je lekker en voordelig kunt eten. Want zeg nou eerlijk, bij Venetie met kinderen hoort een Italiaanse pizza, pasta, ijsje en tiramisu. Sowieso zijn de restaurants op de eilanden Murano, Burano en Torcello goedkoper dan in Venetië zelf. In plaats van op de Canal Grande, kun je beter naar het Guidecca-kanaal waar je lekker op een terrasje kunt genieten van een ijsje bij Gelateria Nico en het adembenemende uitzicht op de stad. Voor 2 ijsjes betaal je iets van €3. De lekkerste Italiaanse ijs eet je echter bij Zaterre aan de noordzijde van het Guidecca-kanaal. Klik hier voor meer voordelig eten in Venetië tips.

Venetië Italië met kinderen met gondels

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie