Verhuizen met kinderen | Hoe pak je dat aan?

Feit is dat verhuizen een stressvolle bedoeling is. Al helemaal als we het over verhuizen met kinderen hebben. De laatste keer dat mijn gezin verhuisde was onze oudste dochter nog geen 6 maanden oud. Dankzij een goede voorbereiding, ging dat redelijk vlekkeloos. Nu wij 2 peuters in huis hebben, die de verhuizing meer bewust zullen meemaken, zal ik meer rekening moeten houden met hun betrokkenheid bij de verhuizing. Hoe wij dat toen hebben aangepakt en hoe wij dat nu gaan doen? Ik deel een aantal tips om de verhuizing soepeler te laten verlopen.

Ontspullen

In de loop van de tijd heb je, net als wij, ongetwijfeld spullen verzameld die niet allemaal even nodig zijn. Begin op tijd met ontspullen. Het is afhankelijk van het kind of je haar erbij kan betrekken. Indien mogelijk, doen. Maak samen een verdeling van speelgoed dat weg mag en speelgoed dat je kind kan houden. Doe hetzelfde met al je bezittingen. Wees kritisch. Wat gaat er weg? Wat mag er verkocht worden? Wat gaat er naar de kringloop? En wat gaat er mee?

De peuters inlichten

Pas op het moment dat de verhuizing een feit is dan zullen wij onze peuters inlichten over ons nieuwe avontuur. Waarom? Op hun leeftijd heeft het weinig zin om het maanden van te voren hierover te hebben. Wij gaan het dan ook vertellen op het moment dat wij het nieuwe huis kunnen laten zien en de verhuizing concreet is.
Een paar keer langsgaan zodat de kinderen gewend raken aan de nieuwe omgeving is een goed idee. Vergeet niet de nieuwe buurt onder de loep te nemen door bijvoorbeeld samen in de speeltuin om de hoek te spelen.

Enthousiasme is aanstekelijk

Kinderen passen zich sneller aan dan wij soms denken. Toch is het belangrijk de verhuizing en alle gevoelens erom heen serieus te nemen. Maar als jij enthousiast bent en dingen positief benadert, zal je kind het ook sneller als iets positiefs zien.

Regel een verhuisbedrijf

Verhuizen met een baby was best een uitdaging destijds. Ik zou het met 2 peuters niet erop gokken. Opvang regelen is natuurlijk een goede optie. Maar wij kiezen voor gemak en gaan voor student  verhuizingen. Normaal gesproken zou je een aantal weken van te voren een verhuisbedrijf moeten regelen. Bij de Studentenverhuizers krijg je maar liefst 5% korting als je dit een week van te voren doet. In geval van nood is dat niet alleen fijn maar ook mooi meegenomen. Precies daarom heeft dit bedrijf onze voorkeur.

Het fijne aan dit bedrijf is dat ze meer dan verhuizers zijn. In overleg nemen zij bepaalde klusjes van je over. Denk aan behang- of schilderwerk, de oude woning bezemschoon opleveren, vloer leggen en ga zo maar door. Onze wasmachine en droger staan op de zolder. Ik zie het niet zitten om het samen met manlief 2 verdiepingen naar beneden te moeten sjouwen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Bij de studentenverhuizers kun je gewoon een verhuislift huren. Ideaal in elk opzicht!

Vergeet niet op tijd te overleggen over de eventuele aanwezigheid van de kinderen op de verhuisdag.

Afscheid nemen

En vooral dat is een dingetje. Afscheid nemen. Wij, de volwassenen maken de beslissing en het kind overkomt het eigenlijk. Juist dat maakt deze verandering zo pittig. Doordat ze er geen invloed op uit kunnen voeren. Als ouder kun je hier rekening mee houden door je kind erbij te betrekken. Afscheid nemen van de peuterspeelzaal, school, buurtvriendjes, oude huis, oude kamer. Het kost extra tijd, moeite en aandacht maar het is belangrijk voor de verwerking.

Als volwassene vond ik dat zelf ook belangrijk en ik weet zeker dat het nu niet anders zal zijn. Ik ben dol op dit huis. Ik weet zeker dat als alles eenmaal leegstaat en verhuisd is, ik wel een moment fijn zal vinden om afscheid te nemen van dit huis. Hetzelfde gun ik mijn kinderen.

Meehelpen met inpakken is ook een onderdeel van het proces. Laat het kind op haar manier een doos inpakken. Laat haar een prachtige tekening maken op de doos zodat het straks na de verhuizing herkenbaar is en je het weer samen kunt uitpakken.

Of ik de meiden mee laat verven, weet ik nog niet. Maar ze kunnen mij wel helpen schoonmaken, inrichten en de verhuisdozen uitpakken. Afscheid nemen is een proces. Een verhuizing is een avontuur.

De verhuisdag

Misschien wel de meest chaotische dag van dit proces. Ik kijk er nu al naar uit. Toch kiezen wij ervoor onze meiden erbij te hebben. Zo mogen ze het een en ander zelf naar de verhuiswagen dragen. Op deze manier wordt het allemaal wat concreter.
Door een goede voorbereiding en aanwezigheid van de studentenverhuizers, hoop ik mij vooral met de meiden te kunnen bezighouden en enigszins structuur te kunnen behouden.

Vergeet niet wat spulletjes voor de kinderen in te pakken die zij bij zich kunnen houden. De favoriete knuffel, boekje, flesje drinken. Een goed ingepakte (luier)tas met luiers, billendoekjes en wat boterhammen voor de kinderen is ook geen overbodige luxe.

Ga je binnenkort ook verhuizen met kinderen? Of ben je onlangs verhuisd en heb je aanvullende tips? Ik hoor het graag van je in een reactie op dit artikel. 

verhuisdoos met sleutels -kinderen helpen mee met inpakken
PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

19 gedachten over “Verhuizen met kinderen | Hoe pak je dat aan?”

 1. Fijne tips! Ik denk inderdaad dat je er met twee kleine kinderen goed aan doet de verhuizing te laten regelen door een verhuisbedrijf, scheelt een boel stress. En gelukkig zijn ze vaak op die leeftijd nog erg flexibel.

  Beantwoorden
 2. Ik ben zelf nog maar 1 keer verhuisd en dat was toen ik en m’n vriend gingen samenwonen. Ik had dus al niet zo veel spullen om te verhuizen en al helemaal geen kids om rekening mee te hoeven houden. Echt chapeau dat je dat zo goed aanpakt! En veel plezier in jullie nieuwe stekje!

  Beantwoorden
 3. Wij gaan met de kinderen verhuizen. Dit is toch wel lastig soms. Het is een goed idee zelf enthousiast te zijn over de verhuizing. Kinderen kijken gedrag toch wel vaak af. Een verhuisbedrijf inhuren scheelt inderdaad veel tijd en moeite.

  Beantwoorden
 4. Verhuizen met kinderen is inderdaad een stuk lastiger. Ik vind het erg belangrijk dat mijn kinderen de nieuwe stad leuk gaan vinden. Daarom hebben we alvast een paar leuke uitstapjes gemaakt, zodat ze een fijn gevoel hebben bij de nieuwe woonplaats. En het lijkt te werken. Daarom is het inderdaad geen slecht idee de nieuwe omgeving te verkennen voordat je verhuist.

  Beantwoorden

Plaats een reactie