Verplicht water en bruine boterham in de lunchbox | Wie bepaalt wat gezond is?

In een korte tijd is er al veel over geschreven. De scholen die onder andere het water drinken verplichten zijn het onderwerp van gesprek. Ik heb lang getwijfeld of ik er wel over wil schrijven. Nadat ik gisteren las dat mensen die moeite hebben met deze maatregel dom zijn, was de twijfel weg. Ik heb hier wel wat over te zeggen.

Steeds meer scholen verplichten kinderen alleen water te drinken. Ook mogen er alleen bruine boterhammen mee. Geen koekjes, geen andere drankjes. Er zijn zelfs scholen die traktaties op bijvoorbeeld verjaardagen verbieden. 

Ergens begrijp ik wel dat dit voor veel ophef zorgt. Niet omdat scholen gezond eten en drinken proberen te stimuleren, maar omdat ze geen ruimte meer bieden voor eigen inzicht van de ouders. Wist je bijvoorbeeld dat wit brood net zo gezond is als alle andere broden? Alleen volkoren brood is gezonder. De een roept dat wit brood met hartig beleg net zo gezond is als volkoren brood met zoet beleg. Worden we bedonderd? Hoe moeten ouders nog weten wat gezond is en wat niet? Hoe gaan scholen dat bepalen? Gaan ze een voedingsdeskundige inschakelen? Ik snap het wel als mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Definitie van gezond – Wie gaat dat bepalen?

Waar ik moeite mee heb is de beperkte keus. Ik heb altijd geleerd dat gezond eten gevarieerd eten is. Alles met mate werd mij geleerd. Daarnaast zijn calorieën belangrijk voor de groei van de kinderen. Dat ze geen frisdranken, appelsappen, frikandellen of dagelijks chocolade in de lunchtrommels willen zien, snap ik. Maar kinderen besteden heel wat uren per week op school. Waarom mag ik mijn kind niet eens per 2 weken een blokje chocolade meegeven? Of eens per week melk. Wat als ik het wel meegeef omdat ik melk en broodje chocopasta (eens in zoveel tijd) wel belangrijk en gezond vind? Mag mijn kind het dan niet eten? Laat je dan serieus een kind de hele dag honger lijden?

Waarom mag mijn kind niet meer trakteren als het jarig is? Gaat DIT niet te ver? Het is eens per jaar. Ken je de film ‘Dik Trom’? Daar doet het mij ergens aan denken.

Lees ook: Oorbellen schieten bij een baby: Eerst toestemming vragen aan je omgeving?

Hoe zit het eigenlijk met de financiering hiervan? Sommige mensen moeten elk dubbeltje omdraaien en kunnen het zich niet permiteren dagelijks een uitermate gezonde lunchbox te vullen. En dan heb je nog de scholen die vinden dat je lunchbox niet al te luxe gevuld mag zijn omdat het niet eerlijk zou zijn tegenover de rest? Kidding me? Verbied dan ook maar meteen merkleding en de rest. Want ook dat is niet eerlijk tegenover de andere kinderen. What is next, schooluniformen? Vind je nog steeds dat dit niet te ver gaat?

Hoe gezond is kraanwater tegenwoordig eigenlijk?

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel goed dat de scholen gezond eten en drinken op deze manier stimuleren. Ik ben ook van mening dat de scholen en ouders samen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Wel vind ik dat de eindverantwoordelijkheid bij de ouders ligt. In overleg is veel mogelijk.

Ouders die tegen deze maatregel zijn, zijn dom

En om terug te komen op de über intelligente reactie van iemand: ‘De ouders die het hier niet mee eens zijn, zijn dom’. Heerlijk die digitale helden. Ergens ben ik dat nu ook. Maar serieus? Iedereen die moeite heeft met deze maatregel is dom. Ik vind dat nogal kortzichtig. Zelfs in gevallen waarin dit strenge ‘dieet’ (tja daar doet het mij een beetje aan denken) van levensbelang is, vind ik zo een opmerking nogal kort door de bocht. Ik bedoel ‘water is voor honden’ gaat mij ook te ver. Maar vaak zit er een verhaal achter iemand zijn mening. Wist je bijvoorbeeld dat sommige kinderen alleen wit brood kunnen verdragen? Dit in verband met bepaalde ingrediënten, spijsvertering en werking van de darmen. Zo zie je maar weer, iedereen heeft er een mening over en de meesten ook een reden. Dus voor je weer iemand dom noemt, zorg ervoor dat je zelf weet waar je het over hebt.

Zo, ik ben mijn ei kwijt. Hoe denk jij hierover?

Lees ook

Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood

Biefstukpuntjes met snijbonen in teriyakisaus

Huiswerk maken | Tips voor ouders

Kalkaanslag en medicijnresten in je drinkwater | Zo reken je er voorgoed mee af

Je kind heeft bijles of meer uitdaging nodig? Wat nu?

Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Redactie

36 gedachten over “Verplicht water en bruine boterham in de lunchbox | Wie bepaalt wat gezond is?”

 1. Ik vind dat je de spijker op de kop slaat. Mag ik als ouder heb verantwoording meer nemen? Ik legde mijn man uit wat op “onze ” school de regels zijn ivm het broodtrommeltje. Ik zei: en dus alleen hartig of gezond beleg. Mijn man zijn reactie was ook; halen ze het broodje uit zijn mond als ik er choco pasta of pindakaas op doen? Ik riep meteen: natuurlijk niet. Ze spreken ons er op aan. Op het moment dat in het zei, wist ik dat zo wel mijn man als ik het er niet mee eens waren. Hoezo spreek je een ouder hierop aan? Het is mijn verantwoording wat mijn kind eet!! Dus ja. We houden er rekening mee, maar wij bepalen! Gelukkig weet ik nu dat “onze” school niet zo streng is. Het is hun manier van gezond eten stimuleren. Wat zij niet weten is dat dat bij ons niet hoeft. Ik vind het alleen wel fijn dat ze het proberen. Zonder het als een strenge regel op te leggen. 😉

  Beantwoorden
 2. Op zich ben ik het er wel mee eens als ik zie hoeveel kinderen ongezond eten en drinken als er geen regels zijn. Helaas is ongezond eten nou eenmaal veel goedkoper, dus voor sommigen is er geen keuze wat dat betreft. Alleen water drinken is wel overdreven. Thee, melk enz. zou ook gewoon moeten kunnen. Misschien goed om een gouden middenweg te vinden. En over schooluniformen gesproken: daar was ik altijd op tegen, totdat ik in een land woonde waar mijn kinderen een uniform moesten dragen en toen stelde ik mijn mening bij 🙂 (heb hier ook een blog over geschreven)

  Beantwoorden
  • Het gaat er meer om dat je een stukje vrije keus wordt ontnomen. Dat vind ik persoonlijk te ver gaan. Je kunt niet iedereen over 1 kam scheren. Dan kunnen ze misschien beter schooluniformen en schoolkantines invoeren.

   Beantwoorden
 3. Eerlijk gezegd vind ik ook dat we deze kwestie eens moeten omdraaien. Want welke ouders geven in godsnaam energiedrankjes en cola mee naar school waardoor die basisschool in kwestie zich genoodzaakt voelde dit soort maatregelen te moeten instellen? Waarom moet het zover komen dat de goeden onder de kwaden lijden?
  Overigens denk ik dat dit wel maatschappij-breed kan worden getrokken: doordat bepaalde media een stem geven aan dit soort figuren (puur omdat ze een grote mond hebben en omdat die artikelen veel lezers trekken), wordt een school/groep mensen/persoon helemaal door het slijk gehaald.

  Kortom, ik vind het dus van de zotten dat de school nu in een kwaad daglicht staat terwijl het echte probleem een groep ouders is die zich niet (willen?) verdiepen in de gezondheid van hun kind. En een flinke zak kinderappels bij Dirk van den Broek is even duur als een zak chips. Het zijn de keuzes die je maakt…

  Beantwoorden
 4. Ik ben het met je eens, maar kinderen moeten ook kinderen blijven. Ik vind dat daar een traktatie bij mag horen. Overigens krijgen leerlingen met heel warm weer ook wel eens een ijsje. Helemaal prima.

  Beantwoorden
 5. Ik vind dit dat vooral de verantwoordelijkheid en KEUS moet zijn van de ouder. Weliswaar ook vh kind zelf. School bepaald niet voor mijn kind wat het eet of drinkt. Als een ouder fanatiek tegen suikerhoudende drankjes is. Nou dan bepaal jij toch lekker voor je eigen kind dat het water krijgt. Dan bepaal ik zelf wel wat MIJN kind krijgt. En dat zal soms een sapje zijn. En soms een heerlijke boterham met pindakaas. En weet je, soms verras ik ze door er pindakaas met hagelslag op te doen. En nee dat is niet dom. Mijn kinderen eten iedere dag gezond. Krijgen voldoende groenten en fruit binnen. Ze zijn super actief en hun lijf mag daarom soms wat meer. En het zijn kinderen. Maar het ergste vind ik nog wel dat iemand voor mij gaat bepalen wat er gegeten en gedronken gaat worden. Dat gaat veel te ver!

  Beantwoorden
 6. Eerlijk gezegd was dit al op de kleuterschool bij mijn dochter dus weet niet beter. Nu op haar nieuwe school komen sommige kinderen elke dag wel met snoep naar school, frisdrank etc. Maar ik vind dat zelf niet ok. Ook op het kdv geven ze water, thee en vers fruit, bruine boterham.

  Beantwoorden
 7. Wat wordt er toch allemaal betutteld in Nederland!
  Ben blij dat mijn zoon is opgegroeid in Frankrijk waar ze tussen de middag in de schoolkantine een gezonde, afwisselende maaltij eten (en dat wel met water op tafel). 1 tussendoortje (naar keuze) van huis mee mocht, er ‘s middags (voor de kleintjes) een sieste gedaan werd. En de kinderen om half 5 uit school komen rollen met een tussendoortje (gouter) wat ze vanuit school mee krijgen. Een stukje kaas, fruit of brood met een stukje (pure) chocolade. Voordeel hiervan is dat je van al dat gemekker over wel of niet bruin brood of water en whatever af bent en dat je als ouder ook minder problemen hebt met naschoolse kinderopvang en dergelijke. Echt, ik denk dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan andere buitenlandse schoolsystemen..naar mijn mening.

  Ik vind het een goed artikel wat je geschreven hebt hier!

  Beantwoorden
 8. Ik vind het niet echt een beperking van keuze. Eerder een motivatie om gezonder te eten. Mijn kinderen mogen op school nooit een koek meenemen. Wel, ze hebben er daardoor ook nog nooit naar gevraagd en vinden 2 stukken fruit de normale gang van zaken. Dat zou toch wel wat anders zijn als zijn vriendjes alle dagen chocoladekoeken uit hun tas zouden toveren 😉

  Beantwoorden
 9. Op onze school in België is het al meer dan 10 jaar de gewoonte om alleen water te drinken in de klas. Na de speeltijd kunnen die kinderen kiezen uit bio-sap of melk. Frisdrank is verboden op onze school. Traktaties mogen, maar wij vragen om geen grote snoepzakken uit te delen. ‘s Morgens eten de kinderen een stuk fruit en in de middag kunnen ze kiezen uit koek of fruit. Vroeger schrokken wij ons rot wat in de brooddozen zat. Sommige kinderen leefden puur op suiker. Toen alles pas werd ingevoerd , hadden we een tweetal boze ouders. Eigenlijk echt niet veel. Iedereen vindt dit nu een normale zaak. Ik schrik wel van al die heisa bij jullie rond het water drinken.

  Beantwoorden
 10. Ik heb er ook moeite mee dat de school dat bepaald. Mijn kinderen willen nooit water drinken en laten het dan gewoon staan. Uiteindelijk is het belangrijker dat ze vocht binnen krijgen. En als een beetje (suikervrije) limonade daarbij helpt, moet dat kunnen

  Beantwoorden
 11. Ik snap je mening helemaal! Vind ook dat alle kinderen best mogen trakteren met hun verjaardag. Verder vind ik dat het een keuze is voor de ouders of je je kind bruin/wit/volkoren of wat voor brood dan ook meegeeft. 🙂 Goede blog

  Beantwoorden
 12. Ik vind het super goed dat ze dit willen doen dat alleen water op school enzo , maaaaar….. als ik bij de AH ben zie ik al die scholieren heel wat frikandellen broodjes en zakken chips en limonade kopen… dan gaan ze het zo doen

  Beantwoorden
 13. Ik doe eigenlijk al jaren wat het beleid van de school nu is, tenminste waar nu veel kritiek op is. Eigenlijk sluit ik mij in het geheel aan bij Lotus Writings, spijker op zijn kop! Kids krijgen lekker veel fruit, rauwkost en gezonde boterhammen of bananenpannenkoeken mee. Water of Coolbear, ze hebben de hele dag energie en geen enorme pieken of dalen. Ze missen niets, zien er echt niet ongelukkig uit 😉 Dat het nodig is vind ik treurig, het beleid ansich niet.

  Beantwoorden
 14. ik denk altijd maar 100 mensen, 100 wensen Scholen moeten gewoon 1 lijn trekken en als ik soms zie wat kids te drinken krijgen is dat echt te ongezond voor woorden. Gewoon lekker bij water houden, is niks mis mee en gezond. Ouders hebben eigenlijk altijd wat te zeuren, ik heb soms echt medelijden met de juffen, die alle verschillende karakters moet handelen,lachja ik doe braaf wat school, wil en thuis gelden mijn regels

  Beantwoorden
 15. Ik vind het een lastige discussie. Als ouder wil je keuzevrijheid. De oudste neemt thee mee tegenwoordig, maar de jongste limonade. Dat krijgt hij het makkelijkste weg.
  Als invaljuf zie ik soms bizarre dingen voorbij komen als tussendoortje. Met de bekende suikerdip als ze weer moeten opletten…. dan is het zo slecht nog niet om dingen te verbieden. Blijkbaar kunnen ouders van tegenwoordig de keuze niet maken.

  Beantwoorden
 16. Daar waren ze in dit geval volgens mij al tijden mee bezig, maar die ouders zijn nogal hardleers. Wat moet je dan? Belang en de toekomst van de kinderen voorop zetten (voor zover je daar in dit geval nog invloed op hebt) of vrijheid van opvoeding hanteren? Voor mij geldt dat eerste. En ja, daarin zou de school ook milder kunnen zijn en alleen frisdrank/energiedrankjes verbieden. Want ik ben echt geen health freak, maar zou er niet aan moeten denken om juf te zijn voor een stuiterende groep 🙂 En volgens mij zijn er trouwens nog wel meer oplossingen, zoals paar keer per week fruit laten sponsoren (doen ze in deze regio ook). Maar goed, al met al blijf ik het bezopen vinden dat het AD een stem geeft aan ouders die jonge kinderen aan de red bull helpen i.p.v. het daadwerkelijke probleem te bekijken en oplossingen aandraagt.

  Beantwoorden
 17. Ik heb je artikel met veel interesse gelezen. Wat mckleuver zegt vind ik denk ik nog het aller belangrijkste: kinderen moeten ook kinderen blijven. Alleen water drinken gaat voor mij dan wat te ver. Ik snap best dat er geen zakje chips en dergelijke in de lunchbox horen. Maar mijn dochtertje heeft bepaalde bijvoeding nodig om op gewicht te blijven, dus voor haar is water drinken al geen optie. Ik vind niet dat een pakje appelsap of meld verboden mag worden.

  Beantwoorden
 18. Ik had hierover gelezen inderdaad. Aan de ene kant lijkt mij het dus ook goed, omdat het wel gezond is e.d., maar ik ben het er zeker mee eens dat dit iets te ver gaat. Ik kreeg vroeger ook pakjes sap mee en een koekje mee, dit is gewoon normaal en alleen water vind ik net iets té. Het is wel goed wanneer er geen ongezonde dingen meer worden verkocht op scholen e.d.

  Beantwoorden
 19. Ik moest zo lachen om de reactie van een ouder op dit probleem: ‘Ik geef mijn kind elke dag appelsap en boterkoek mee, water lust hij niet’. Daar moet echt wat aan veranderd worden! Ik vind het onzin om water te verplichten (al vind ik het wel normaal dat kinderen dit gewoon horen te lusten), maar ik ben zeker voor het afschaffen van frisdrank enz.

  Beantwoorden
 20. Ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal. Als je ziet hoe erg obesitas is gegroeid in de jaren onder de kinderen. Waarom moeten kinderen cola, koek en snoep mee naar school?

  En een Kind lijdt echt geen honger hoor met bruine boterhammen en water. Water is gezond en vult je maag. En op een bruine boterham teer je langer dan een witte. Van cola etc krijg je alleen maar geschommel in je suiker spiegel. Dat snoepje of koekje gebeurt hier ook maar 1x per week in het weekend. Een glas zuivel krijgt ze iedere ochtend met een bruine volkoren boterham. Ik vind het een goede zaak

  Beantwoorden
 21. Om eerlijk te zijn: ze zouden beter het voorbeeld eens gaan volgen van Azië, vb Japan. Niet alleen kunnen kinderen daar gezond lunchen, ze maken het ook zelf, ze bespreken het in de klas en weten perfect wat gezond is en wat niet. Als je een kind constant gaat dwingen om gezond te eten, zonder een deftige en diepgaande uitleg over het hoe en wat, krijg je alleen maar volwassenen die er absoluut tegen gekant geraken. Waarom wordt er geen huishoudelijke les meer gegeven? Hoeveel kinderen weten eigenlijk waar al dat eten vandaan komt, en nog belangrijker: wat er allemaal in zit? Binnen 10 a 15 jr hebben we een generatie die niet eens weet hoe ze een ei moet koken, en dan maar gaan zagen en klagen omdat ze wss allemaal overgewicht hebben van het afhaal eten. De scholen moeten ook eens beseffen dat als je tegen een kind zegt dat 10 *10 100 is, dat dat niet doordringt, tot ze het kunnen oefenen, en met gezondheid is het net hetzelfde: geef les, laat hen oefenen, laat hen zien wat het is en waar het vandaan komt, dan zullen kinderen zowieso al sneller naar gezonde dingen grijpen en af en toe eens zondigen, tja, dat moet toch ook kunnen? Anders kunnen we binnenkort allemaal gaan leven op plat water en oud droog brood.

  Beantwoorden
  • Precies dat! Lesgeven over gezonde leefstijl ipv verplichten. Wat je nu krijgt is dat een juf een trommel terugstuurt omdat ze te groot vindt, dan weer TE vindt..Gezond heeft hier weinig mee te maken. En dat lijkt me niet de bedoeling.

   Beantwoorden
 22. Ik moet zeggen dat ik wel met “geiten wollen sokken” ouders ben opgegroeid, ik kreeg altijd iets verantwoords mee naar school.

  Bij mn zoon op school is het beleid ook gezond. Maar geen keiharde regels. Hij lust niet super veel qua fruit enzo, en boterhammen (altijd bruin) worden met pindakaas besmeerd. Ik moet zeggen dat ik ook niet zo snap wat daar erg aan is, er zit geen suiker in..

  Van het weekend had ik chocolade cakejes gebakken. We hadden nog over dus als verrassing kreeg hij er een mee, samen met wat tomaatjes en druiven.

  Ze koken op school hebben het over gezond eten, dat vind ik belangrijker. En hij weet heel goed dat zo’n cakeje uitzondering is. Moet ook kunnen vind ik.

  Als het om budget gaat, vraag ik me af wat goedkoper is, voor verpakte koeken en energie drinks of iets van sap en snoep tomaatjes..

  Beantwoorden
 23. Ik vind inderdaad dat de ouders beslissen wat ze hun kind meegeven. Maar verplicht water meegeven! Belachelijk niet ieder kind lust water.
  Op de nieuwe school van mijn dochter is het op woensdag fruitdag, op haar oude school hadden ze het een paar jaar geleden veranderd naar iedere dag fruit. Maar ook niet ieder kindje houd van fruit.
  En als ze dan niks bij zich hadden moesten de andere kindjes hun fruit delen.
  Gelukkig heeft mijn dochter liever fruit dan koekjes, dus voor haar was het niet zo een probleem.

  Beantwoorden
 24. Het probleem ligt niet bij de kinderen en de leerkrachten maar bij de ouders ,de ouders moeten de verantwoording nemen om hun kind gezond te laten eten .Het probleem met stuiterende kinderen wuif ik weg die waren er vroeger ook al.Ik had schoolmelk en ja ik had chocolade melk .Waar ik heel veel moeite mee heb is de verschrikkelijke betutteling van de mensen die de regels bepalen in dit land .Over wat goed en slecht is en wat wel en niet mag .Obesitas is een groot probleem maar of dat echt aan de voeding ligt ik ga er nog steeds vanuit dat het aan beweging ligt en dat er niet meer buiten gespeeld wordt door kinderen na school

  Beantwoorden
  • Informatieavonden, inlichten, workshops….kunnen hier wel veranderen in brengen. Ieder mens is anders. Wat voor jou goed is, kan voor je kind misschien juist levensgevaarlijk zijn. Veel mensen hebben geen geld extreem gezond te eten, maar vaak is onwetendheid ook een probleem. Dat geldt voor zowel de ouders als leerkrachten.

   Beantwoorden
 25. Op onze school mogen de kinderen ook alleen water meenemen en voor de ochtendpauze alleen fruit of groente en ‘s middags mag een droge koek (waarbij veel droge koeken nog veel ongezonder zijn dan sommige koeken met vulling of wat chocoladestukjes erin).
  Ik ben voorstander van het stimuleren van gezond eten en drinken, maar als een school de ouders gaat verplichten wat ze hun kinderen te eten mogen (mee)geven, dan vind ik dat echt wel te ver gaan.
  Onze jongens blijven tussen de middag op school eten. Soms doe ik iets extra’s in de trommel, zoals augurkjes (vind de oudste lekker) of een bifi-worstje (eet de jongste dan weer graag). Geen problemen mee. Soms doe ik een paar mini-pretzels erin (daar zegt de overblijfdame niks van), maar als ik een keer een snoepje of chocolaatje in de trommel durf te doen, dan krijgen de jongens er spreekwoordelijk van langs. Op school krijgen ze overigens (tegen betaling) drank bij het eten aangeboden, en nu komt het: de kinderen kunnen kiezen tussen water (goed), appelsap (suiker), sinaasappelsap (suiker), multivrucht (suiker) en chocomel (suiker en vet). Dat is meten met twee maten.
  Doe meer aan voorlichting, ga met de ouders een dialoog aan, overleg, vraag input waar de school misschien mee kan helpen. En licht niet alleen de kinderen en hun ouders voor, maar ook de juffen, meesters en overblijfouders.
  Zo, ik heb ook gesproken 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie