Videogames zijn interactieve, elektronische spellen die je via een beeldscherm door middel van een spelcomputersysteem, computer of laptop, tablet of smartphone speelt. Hier heb je accessoires bij nodig zoals een controller. Dat doe je alleen, tegelijk samen, om de beurt of virtueel met elkaar. Gameconsole apparaten zijn er speciaal voor gemaakt om te gamen via de televisie of portabel spelcomputers. Met Nintendo Switch (van Nintendo), Playstation (van Sony) en Xbox (van Microsoft) als de bekendste en populairste voorbeelden van nu. Andere worden op een website gespeeld of via een app. Een bijzonder geliefde hobby. Met name onder kinderen. In dit artikel gaan we daarom dieper in op het pedagogisch aspect van gamen, de voor- en nadelen en het omgaan met een gameverslaving.
Hoe komt een videogame tot stand?
Tussen het spel bedenken en op de markt brengen zit meestal zo een 18 maanden. Hier besteden veel mensen als animator, gamedesigner en softwareprogrammeur veel tijd en aandacht aan. Zo wordt per dag maar 3 a 4 seconden film gemaakt. Hoewel dat weinig lijkt, zit er wel ontzettend veel werk in. Meestal wordt een idee met een tekening uitgewerkt. Dit wordt vervolgens via een speciaal computerprogramma heel secuur tot leven gebracht. Iedere beweging die een personage maakt is een nieuw beeld. Voordat verschillende bewegingen, landschappen en levels goed zijn uitgewerkt ben je maanden verder. Daarna wordt het geluid aan beelden gekoppeld met een daarvoor bestemd programma. De laatste stap is alles tot een geheel maken en testen.
Game industrie in de loop der jaren
De afgelopen 50 jaar heeft de spelcomputerindustrie nogal een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Het aantal bedrijven groeide als paddenstoelen uit de grond. Al snel werd er in de industrie een miljardenomzet gedraaid. In de loop der jaren is de computer rekensnelheid aanzienlijk verbeterd waardoor de games bedrijven grote stappen konden zetten. Met de fotorealistische design, virtuele wereld voor internetgamers en meer mogelijkheden voor de spelers groeide de populariteit van gamen naar een ongekende hoogte. Ook gingen spellen van 2D naar 3D zoals Prince of Persia en Wolfenstein.
Soorten games
Al jarenlang zijn dit de grootste en belangrijkste computerspelfabrikanten ter wereld: Bandai Namco, Nintendo, Ubisoft, Sega, Zynga, Microsoft, Guerrilla Games, Sony, Apple, Google, Electronic Arts, Tencent Games, Atari en Epic.
Alle spellen zijn over het algemeen te verdelen in 3 groepen: Offline – Games waarbij geen internet nodig is. Dit geldt meestal voor fysieke spellen die je in je bezit hebt en dus niet hoeft te downloaden. Browser – Via de website spelen. Multiplayer Online Games – Online met andere spelers op afstand spelen.
Sommige staan meer bekend om hun visuele aspecten met meer details zoals Microsoft en Sony terwijl Nintendo zich meer richt op speelervaring en vernieuwing. Gebaseerd hierop zetten we een aantal van de bekendste spellen in de juiste categorie.
Sandbox – Minecraft
Vechtspel – Super Smash Bros.
Minigames – Mario Party spellen
Role Playing Game – Pokémon
Puzzel – Mijnenveger, Tetris
Action Adventure – Tomb Raider, The Legend of Zelda, King’s Quest
Arcade – Pac-Man
First Persoon shooter – Call of Duty spellen, Return to Castle Wolfenstein,
Platform – Sonic the Hedgehog, Super Mario Bros., Rayman, Crash Bandicoot, Jazz Jackrabbit, Banjo Kazooie, Super Monkey Ball
Racespel – Mario Cart, Gran Turismo
Simulatie – SIMS-spellen, Zoo Tycoon, Theme Park
Sports – Wii Sports Resort, FIFA, NBA
Vechtspel – Super Smash Bros., DragonBall Z
Real-Time Stratery – Warcraft
Massively multiplayer online role-playing game – World of Warcraft
Adventure – Monkey Island, The Walking Dead
Third based strategy – The Lord of the Rings: The Third Age
Educational – AmbraSoft, Gynzy Kids
Populairste videospellen aller tijden
De populairste videogames alle tijden zijn van de genoemde ontwikkelaars. Hieronder een aantal voorbeelden van de bekendste exemplaren per platform waar ze op gespeeld worden.
PC – The Sims 3, The Sims beestenboel, World of Warcraft, Microsoft Flight Simulator, StarCraft II: Wings of Liberty
Nintendo Switch – Mario Kart 8 Deluxe, Animal Crossing: New Horizons, Pokémon Sword en Shield, Ring Fit Adventure, Super Mario Party, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Let’s Go, Eevee!, Splatoon 2
Nintendo Wii – Just Dance 3, New Super Mario Bros. Wii, Wii Sports, Wii Sports Resort, Mario Kart Wii, Super Mario Galaxy
Nintendo Wii U – Mario Kart 8, Super Mario Maker, Mario Party 10, Nintendo Land, New Super Luigi U
Playstation – Gran Turismo en Gran Turismo 2, Final Fantasy VII
Playstation 2 – Kingdom Hearts, Gran Turismo 3, Gran Turismo 4, Need for Speed: Underground en Need for Speed: Underground 2
Playstation 3 – FIFA 13, Call of Duty: Black Ops II, Call of Duty: Modern Warfare 3
PlayStation 4 – FIFA 16, FIFA 17, Call of Duty: Black Ops III, Star Wars Battlefront
Xbox – Halo 2, Need for Speed: Underground 2, Fable
Xbox 360 – Kinect Adventures!, Call of Duty: Ghosts, Call of Duty: Black Ops II
Xbox One – Call of Duty: Black Ops III, Battlefield 1, FIFA 17, Minecraft
Waarom gamen kinderen?
In principe gamen alle kinderen weleens. Dat speelplezier daar de reden voor is spreekt voor zich. Maar wat maakt deze verslavende hobby echt zo succesvol onder jongeren? Die belangstelling is hierdoor te verklaren.
Sociale interactie – Offline of online, tijdens gamen is vaak sociale interactie nodig. Met je ouders, broer, zus, andere familieleden, vrienden of andere spelers op afstand. Vooral tijdens de lockdown is gebleken dat kinderen hier behoefte aan hebben en die behoefte voeden ze virtueel. Het maakt contact maken op bepaalde manier makkelijker wat bijdraagt bij het gevoel van verbondenheid.
Competitie – Uitdaging, het gevoel dat je ergens goed in bent en hier nog beter in kan worden. De prestatiedrang wordt gevoed. Dat is de kracht van binnen de tijd bepaalde doelen behalen en met zoveel mogelijk punten over de finish lijn gaan. Met directe beloning. De waardering en reputatie die je hierdoor ontwikkelt kan zelfvertrouwen beïnvloeden.
Realistische vergelijking – Overeenkomsten tussen het echte leven en gamewereld lijken steeds groter. Het komt vaker voor dat e-sports ervoor zorgen dat kinderen ook in het echte leven de sport willen beoefenen.
Aantrekkingskracht – Je aangetrokken voelen tot bepaalde aspecten, personages of omgeving is de grote kracht van videogames. Met sterk groeiende kwaliteit van de virtuele wereld die wordt gecreëerd is dat het eerste waar je als speler op af gaat. Hierdoor wil je het spel spelen en vaker spelen.
Autonomie – In de game wereld mag je je eigen ding doen. Je kiest je eigen weg en maakt eigen keuzes die je tot een bepaald doel leiden. Het gevoel van controle is een goede reden voor kinderen om te willen gamen.
Identificatie – Je inleven in het personage zorgt ervoor dat je de game beter begrijpt, serieuzer neemt en beter speelt. Daarnaast zijn er meestal meerdere opties en avatars waardoor je de ruimte krijgt te experimenteren.
Ontsnappen aan werkelijkheid – Er zijn ook genoeg momenten dat kinderen liever naar de virtuele wereld vluchten om te ontsnappen aan de realiteit.
Pedagogisch aspect
De meeste kinderen komen er vroeg of laat mee in aanraking. Door vriendjes, klasgenootjes, familie of reclame. Als ouder ontkom je hier dan ook niet aan. Het is inmiddels een onderdeel van de moderne opvoeding. Om het op de juiste manier in de opvoeding op te nemen en gezond gamegedrag te stimuleren is bepaalde kennis noodzakelijk. Met dit artikel hopen we je de juiste basis handleiding te binnen.
Educatieve waarde
Laten we beginnen met de educatieve waarde. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat gamen bijdraagt bij kinderen 21ste eeuw vaardigheden aanleren. Zo hebben multiplayer-rollenspellen een positieve invloed op probleemoplossende technieken en bouwspellen op kritisch denkvaardigheden. Spellen als Geckoman versterken de functie van STEM-leren door kinderen over nanotechnologie te leren. Ook E-Sports dragen hierbij aan ook op maatschappelijk gebied. In de Verenigde Staten zijn er scholen die Fortnite gebruiken om kinderen sociale- en samenwerkingsvaardigheden bij te brengen. Op Nederlandse scholen worden videospellen als AmbraSoft en Gynzy Kids regelmatig ingezet als onderdeel van de les. Dit uiteraard in combinatie met pedagogische methodieke en altijd gedoseerd. Dat gamen wel degelijk kinderen veel leert dat van belang zal zijn voor de rest van hun leven en dus in het onderwijs thuishoort blijkt ook uit dit onderzoek. Het helpt kinderen sneller kritisch te denken, maar bij schrijfvaardigheid, leesmotivatie, problemen oplossen, veilig online internetten zoals een sterk wachtwoord bedenken, nepnieuws leren herkennen en bedachtzaam zijn met privé gegevens maar ook aardig zijn tegen anderen, persoonlijke verantwoordelijkheid en emotionele vaardigheden. Ook aan deze kant van de wereld zijn wij ons steeds bewuster van deze voordelen. Het Readification project bijvoorbeeld, het bekroonde gevolg van een samenwerking tussen Ubisoft, CPNB en de Leescoalitie waarin de leerzame effecten op lezen duidelijk worden. Kortom de educatieve effecten bereiden het kind voor op de toekomst. Het maakt leren ook nog eens boeiender en meer betrokken voor zowel jonge kinderen als tieners.
Voordelen van gamen
E-spelen heeft veel voordelen voor een kind in de ontwikkeling. Het heeft een goed invloed op:
♦ Oog-handcoördinatie
♦ Oriëntatie
♦ Verbeelding
♦ Creativiteit
♦ Reactievermogen
♦ Uitdenken van strategieën
♦ Reactiesnelheid
♦ Ruimtelijk inzicht
♦ Positieve emoties
♦ Stress verlagen
♦ Ontspanning
♦ Doorzettingsvermogen
♦ Werkgeheugen
♦ Geduld
♦ Probleemoplossend vermogen
♦ Samenwerken
♦ Engels
♦ Nieuwe vaardigheden leren
♦ Lezen stimuleren
Nadelen en gevaren van gamen
Deze interactieve lifestyle heeft ook nadelen voor het kind. De grootste risico’s en gevaren hebben een invloed op:
♦ Zithouding
♦ Te weinig beweging
♦ Kans op overgewicht
♦ Bijziendheid
♦ Oogklachten
♦ Het sociale leven
♦ Gedragsproblemen
♦ Slaapproblemen
♦ Kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag (door chatten met onbekenden)
♦ Gameverslaving
Hoe implementeer je videogamen in de opvoeding?
We hadden het eerder over de digitale opvoeding en het feit dat je hier niet aan ontkomt als ouders. Dat er ontzettend leerzaam is, is een feit maar hoe implementeer je dit aspect in de opvoeding?
Dat start met duidelijke afspraken over hoe vaak en hoe lang het kind schermtijd mag, gesprek over gevaren, verplichte pauzes en eigen verantwoordelijkheid van het kind omtrent schoolzaken en huishoudelijke taken, over de kosten bij aanschaf van nieuwe games, accessoires en aankopen online maar ook welke games toegestaan zijn en balans over 5 S-en (Spel, Sport, Studie, Sociaal, Slaap). Kortom zorg voor goede communicatie en duidelijkheid. En laat de gemaakte afspraken met je kind meegroeien.
♦ Leg uit waarom afspraken maken belangrijk is
♦ Bespreek de gevaren zodat het kind ook op de hoogte is, geef eigen verantwoordelijk maar blijf alert
♦ Maak vaste speldagen- en tijden (advies: maximaal 2 uur per dag)
♦ Zorg voor een fijne speelplek, met voldoende afstand van het scherm en goede zithouding
♦ Maak duidelijke afspraken omtrent pauzes (gebruik een timer)
♦ Maximaal 20 minuten aaneengesloten naar een scherm staren
♦ Maak duidelijke afspraken over andere activiteiten (zoals sporten) in combinatie met gamen
♦ Mijd een spelcomputer in de slaapkamer
♦ Eerst huiswerk af en meehelpen in het huishouden, dan spelen
♦ Om 22 uur alles uit (bewaar het slaapritme)
♦ Samen eten zonder schermen aan tafel
♦ Duidelijke afspraken over verwachtingen ouder-kind en kind-ouder
♦ Zorg voor een goede band met je kind, dat maakt communiceren over lastige onderwerpen makkelijker
♦ Toon interesse in wat je kind bezighoudt, speel af en toe ook samen
♦ Geef het goede voorbeeld en mijd overmatig schermgebruik
♦ Bied alternatie activiteiten aan zoals knutselen, wandelen, samen bakken, dansen…
♦ Weet welke spellen je kind speelt
♦ Blijf met elkaar communiceren
♦ Gebruik ouderlijk toezicht (digitaal)
♦ Blijf consequent maar laat de afspraken met je kind meegroeien
Omgaan met gameverslaving
Sinds 2022 is gameverslaving erkend als een officiële verslaving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er sprake van een verslaving wanneer het kind controle verliest over hoeveelheid of intensiteit van gamen, gamen als allerbelangrijkste prioriteit vindt boven alle anderen en wanneer zelfs negatieve invloeden en consequenties hem ervoor niet kunnen weerhouden te willen spelen. Voorbeelden hiervan zijn agressief wanneer de speler wordt gevraagd te stoppen met gamen (ondanks duidelijke afspraken en timer), liegen over hoeveel hij of zij speelt, spijbelen, verslechterde schoolresultaten, vermoeidheid, lichamelijke klachten…
Ondanks de juiste pedagogische aanpak en duidelijke afspraken kan het toch voorkomen dat er een gameverslaving ontstaat. Volgens dit onderzoek uit 2018 speelt 35% van alle basisschoolkinderen en 27% van 12-16 jarigen videogames. 50% van de jongens in de basisschoolleeftijd en 43% in het voorgezet onderwijs (12-16 jaar) doet dit dagelijks net 20% van de meisjes in de basisschoolleeftijd en 11% van de meisjes op het voortgezet onderwijs. 3-4% hiervan heeft een gameverslaving. Het gaat hier om 5% van de spelende jongens in de basisschoolleeftijd en 7% in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Bij 1% van de meisjes is problematisch gamen vastgesteld. Anno 2022 zijn de cijfers gestegen (mede door lockdowns).
Een gameverslaving komt vaker voor bij de jongens dan bij de meisjes. Met gevolg vermoeidheid door constante stimulatie van de ogen en hersenen, lichamelijke klachten door slechte zithouding, migraines door te diepe concentratie, Carpaal Tunnel Syndroom, slechte persoonlijke hygiëne, slaapproblemen, eetproblemen, risico op oogaandoeningen, eenzaamheid en overgewicht door gebrek aan lichamelijke beweging.
Hoe je als ouder hiermee omgaat is cruciaal. Neem de signalen serieus en probeer ze te bespreken. Lukt dit niet dan wordt het tijd nieuwe afspraken te maken en hulp in te schakelen. Wacht hier niet te lang mee.
Waar op letten bij kiezen spel?
Een artikel bomvol tips helpt bij besluiten welke games aan te schaffen om je kind te laten spelen. Hieronder vind je nog een aantal aanvullende tips die jou als ouder verder helpen.
♦ Entertainment Software Rating Board is is een onafhankelijke organisatie in Noord-Amerika die sinds 1994 computerspellen beoordeeld op kindvriendelijkheid. Pan European Game Information doet hetzelfde in Europa. PEGI is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem. Zo is groen logo kindvriendelijk, oranje vraagt om attentie van de ouders en rood niet voor kinderen geschikt. Daarnaast zijn er meer pictogrammen die je wat vertellen over de inhoud van het spel. Eigenlijk werkt het net als de kijkwijzer maar dan voor videogames.
♦ Een tweede praktische tip is YouTube filmpjes opzoeken van het spel om een beeld te krijgen voor aanschaf.
♦ Check de beoordelingen van andere ouders vooraf
♦ Speel het spel eerst zelf (indien mogelijk) en pas de instellingen aan zodat het kind niet zonder toestemming online inkopen kan doen
♦ Check de verpakking op criteria die voor jou belangrijk zijn zoals of het spel Nederlandstalig of Engels, met hoeveel spelers het spel gespeeld kan worden etc
11x kindvriendelijke videogames
Als we naar alle recente voor kinderen geschikte spellen kijken, dan ziet onze top 11 er zo uit. Doe er je voordeel mee.
Spirit – Lucky’s Big Adventure – Outright Games – PEGI 3
Het spel is gebaseerd op de in dezelfde periode uitgebrachte bioscoopfilm Spirit Ongetemd met Lucky en Spirit in de hoofdrol. In het Engelstalige spel (met Nederlandstalige vertalingsteksten) krijgt Lucky een kistje van haar vader. Deze is van haar overleden moeder geweest. In het kistje vindt ze een schatkaart waarmee ze haar moeder beter kan leren kennen. De schat zou begraven moeten zijn in Miradero maar er zijn meer mensen op schattenjacht dus krijgt Lucky hulp van haar vader, tante en twee beste vriendinnen waar ze in de animatieserie ook allerlei avonturen mee beleeft. Ze kan ook alle hulp gebruiken want terwijl ze de verborgen schat zoek, moet ze ook Spirit blijven verzorgen. Gaandeweg wordt Lucky beloond voor het helpen van anderen met bijvoorbeeld nieuwe kleding etc. Leuke game voor jonge kinderen mits ze zelfstandig kunnen spelen. Taalbarrière zou een probleem kunnen zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Ook speel je het solo wat voor ongeduld kan zorgen wanneer er meerdere kinderen lang moeten wachten tot zij aan de beurt zijn. Verder is het spel niet te spannend en zeker niet te saai want er zijn genoeg opdrachten en taken om je geboeid te houden.
Educatieve voordelen: Onder andere Engelse taal leren, motorische vaardigheden door het bedienen van de pro-controller, probleemoplossend vermogen, snel handelen en leesvaardigheid
Animal Crossing New Horizons – Nintendo – PEGI 3
Een Nederlandstalig spel waar je zen van wordt. Je mag je eigen eiland inrichten zoals jij dat vindt. Op het eerste oog lijkt Animal Crossing erg kinderlijk, maar eenmaal aan het spelen kom je erachter dat het tegenovergestelde waar is. Van sociale contacten tot vrijheid om geheel volgens eigen creativiteit het eiland gezellig te maken. Er is geen goed of fout en je kunt het spel niet uitspelen maar je kunt je creatieve ei wel kwijt in het spel. Ook in dit spel wordt er niets (verstaanbaars) gesproken maar geschreven. Zelf kunnen lezen is dus een must of je moet als ouder erbij blijven en de teksten blijven voorlezen.
Educatieve voordelen: Positieve gevoelens stimuleren, sociale vaardigheden zoals anderen helpen, praktische vaardigheden uit het dagelijkse leven, tijdbesef, motorische vaardigheden, vooruitdenkend vermogen, ontstressen, creativiteit
Super Mario 3D World – Nintendo – PEGI 7
Mario-games horen al tientallen jaren bij de allerleukste videogames wereldwijd. Dat is in geval van Super Mario 3D World niet anders. Het spel is nog steeds ijzersterk, sneller dan anders, minstens zo entertainend, maar dan in 3D als extra fun-effect. De toegevoegde diepte is misschien even wennen maar heeft absoluut iets speciaals. Een extra leuk voordeel is de bijdrage van Bowser’s Fury die op zichzelf al een beroemde personage is. Het spel kun je solo spelen maar ook met zijn 4-en.
Educatieve voordelen: Samenwerken, motorische vaardigheden, vooruitdenkend vermogen, snel beslissingen nemen, onder tijdsdruk presteren, omgaan met teleurstellingen
Just Dance 2022 – Ubisoft – PEGI 3
Tja wat kun je nog zeggen over een spel dat al sinds 2009 met gigantisch succes wordt uitgebracht. Dit keer van K3 tot Dua Lipa, Katy Pery, The Weekend tot Black Eyed Peas and Shakira, Beyonce en Billie Eilish. Wederom een lijst van 40 nieuwe en oude hits waarbij je ongegeneerd uit je plaat mag gaan. Sterker nog: dat wordt van je verwacht. Met verschillende levels waaronder een makkelijke voor de allerjongste kinderen. Een familiespel ten top dit!
Educatieve voordelen: Gezond bewegen, motorische vaardigheden, positieve gevoelens, bewustwording eigen lichaam en omgeving, instructies volgen en keuzes maken.
Blaze en de monsterwielen: Axle City Racers – Outright Games – PEGI 3
Jonge kinderen die de serie Blaze en de monsterwielen leuk vinden gaan deze game te gek vinden. Herkenbaar maar dan met de mogelijkheid zelf mee te racen. Deze kleurrijke game die, net als de serie, bomvol leerzame feitjes waar kinderen hier bewust en onbewust veel van oppikken. Toch wel een van de meest kindvriendelijke racegames voor kinderen.
Educatieve voordelen: Motorische vaardigheden, Emotionele vaardigheden, Samenwerken, Sociale vaardigheden, Spelenderwijs leren over techniek
Paw Patrol De Avonturenstad – Bandai Namco – Outright Games – PEGI 3
De game is gebaseerd op de in dezelfde periode uitgebrachte bioscoopfilm Paw Patrol De Film: Avonturenstad. De voor de puppy’s bekende egoïstische burgermeester Humdinger heeft net een grote, drukke stad overgenomen. Helaas kan dat nooit lang goed gaan en moeten Marsha, de pups en de nieuwe teckel Liberty de dag redden. Een redelijk eenvoudig maar ontzettend plezierig spel voor kinderen waarin je met de bekende personages mee mag doen. Een ideaal platformspel om je game skills mee te oefenen.
Educatieve voordelen: Motorische vaardigheden, ruimtelijk inzicht, met teleurstellingen omgaan, doelen behalen, samenwerken
Big Brain Academy Knappe koppen – Nintendo – PEGI 3
Als we het over leerzame videogames hebben is dit er een waar je niet omheen kan. Extra punten voor het feit dat je de moeilijkheidsgraad per speler kunt instellen wat voor uitdagingen zorgt waarbij je moet onthouden, analyseren, identificeren en meer. Dat terwijl je gewoon met je peuter of kleuter speelt. Professor Kwab begeleid je door de activiteiten heen en helpt je op een leuke manier je denkprestaties te verbeteren. Na 5 activiteit deelt hij je breinscore. Fantastisch spel voor kinderen die wat uitdaging kunnen gebruiken of gewoon een super leuke activiteit voor het hele gezin waar je nog wat van opsteekt ook. Leuk tijdens een kinderfeestje en je kunt je kind zijn zin geven zonder schuldgevoel 😜(mits gedoseerd uiteraard).
Educatieve voordelen: Motorische skills, samenwerken, sociale vaardigheden, cognitieve vaardigheden, geduld
Mario Kart 8 Deluxe – Nintendo – PEGI 3
Waarschijnlijk de meest kindvriendelijke racegame: Mario Kart 8 Deluxe. Met veel race-mogelijkheden, geweldige graphics, speciale voorwerpen om tegenstanders dwars te liggen, mogelijkheid eigen raceauto in elkaar te zetten, stuurhulpfunctie, 48 circuits, 5 snelheidsklassen waaronder de 155cc en voor de snelheidsduivels onder ons de 200cc mode, keuze uit 42 coureurs, nieuwe voertuigen en een op Splatoon 2 gebaseerde level. Kortom een fantastisch spel om met het gezin te spelen op een regenachtige zaterdag of tijdens vakantie.
Educatieve voordelen: Motorische vaardigheden, snel beslissingen nemen, ruimtelijk inzicht, vooruit denken, snel denkend vermogen, omgaan met teleurstellingen
Cooking Star Restaurant – Mindscape – PEGI 3
In dit spel mag je je eigen restaurant runnen. Van de lekkerste gerechten voorbereiden tot de gast bedienen. In dit kleurrijke fantasiespel hangt een ontspannen, gastvriendelijke sfeer en toch heb je met tijdsdruk te maken tijdens het bereiden van de maaltijden. En dat is lastiger dan het lijkt. Of je neemt genoegen met minder punten of je moet een tandje erbij doen. Een leuke uitdaging voor kinderen die langzamerhand hun eigen vaardigheden zien ontwikkelen.
Educatieve voordelen: Motorische skills, werken onder tijdsdruk, ruimtelijk inzicht, vooruit denken, met teleurstellingen omgaan
FIFA 22 – Electronic arts – PEGI 3
Voor de liefhebbers van voetbal is dit spel een must. Met 17.000 spelers, 700+ teams en meer dan 30 competities, waaronder de UEFA Champions League, CONMEBOL Libertadores en de gloednieuwe UEFA Europa Conference League. Niet te vergeten de fantastische visuals die bijna niet van reallife te onderscheiden zijn.
Educatieve voordelen: motorische vaardigheden, samenwerken, geduld, vooruitdenken, ruimtelijk inzicht
Fast and The Furious: Spy Racers Rise of Sh1ft3r – Bandai Namco – Outright Games – PEGI 3
De eerste videogame geïnspireerd op de actievolle Netflix Original-serie van Universal Pictures en DreamWorks Animation om fans te voorzien van bloedstollende online multiplayer-race-actie voor zes spelers. Snelle auto, bloedstollende actie en vette graphics. Hoewel de wereldberoemde films en zelfs de serie wel degelijk geweld gebruikt, is daar in deze game geen sprake fan. Fast and The Furious: Spy Racers Rise of Sh1ft3r richt zich namelijk op jongeren. Er zijn 17 tracks verdeeld over een aantal cups. Misschien dat het onder oudere, meer ervaren spelers niet zo hoog scoort qua details maar we love it!
Educatieve voordelen: Motorische vaardigheden, vooruit denken, ruimtelijke inzichten, samenwerken, omgaan met teleurstellingen
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024