Vieze luchtjes verwijderen en geur neutraliseren in huis

Niets is zo vervelend als een vieze, muffe geur die je maar niet weg krijgt. Hier zijn verschillende oorzaken voor zoals een hoge luchtvochtigheid, een vieze luier, diner van de avond ervoor, verstopt doucheputje of de voetbalschoenen van je kind. De ene ongezonder dan de andere, maar allemaal bijzonder vervelend. Hoe je de vieze geurtjes kunt verwijderen en de geur neutraliseren in huis? Dat lees je hieronder.

Dé 10 tips om nare geurtjes weg te krijgen en geur te neutraliseren

Soda absorbeert geuren. Azijn laat vieze geuren verwijderen. Hoewel deze huismiddeltjes in het rijtje wondermiddelen thuishoren, zijn er meer trucs die een hulpmiddel in het huishouden kunnen zijn op dit vlak. Dit zijn onze aanvullende geurneutralisator trucs en tips die helpen nare geurtjes weg te krijgen en voor een fris ruikend huis zorgen.

Ventileren

Laten we starten met de meest voor de hand liggende tip: ventilatie. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 1 op de 10 huizen in Nederland niet goed geventileerd worden. Hoewel dat ook met steeds beter geïsoleerde woningen te maken heeft, blijft het een prioriteit. Hoe zit het nou precies? Zowel mensen als huisdieren en planten produceren vocht. Bij gebrek aan doorstromende lucht ontstaat er huisstofmijt maar ook schimmel. Dit komt doordat stilstaande lucht binnen meer vervuild is dan buitenlucht. Wat weer nadelige gevolgen heeft op de gezondheid waardoor je klachten kunt krijgen als hoofdpijn, benauwdheid, hoesten, uitdroging, vermoeidheid en verkoudheid. Hoe meer mensen in huis hoe meer er gelucht moet worden. Hetzelfde geldt voor goed geïsoleerde huizen. En doorstromende frisse lucht in huis is een geurneutralisator die meedraagt aan een gezond binnenklimaat. Zet daarom de deuren en ramen en ventilatiefilters dagelijks open, ook in de winter.

Kattenbak

Een stinkende kattenbak kan een enorm sterke geur verspreiden door het huis. Jak! Dat voorkom je natuurlijk door dagelijks de uitwerpsels met een schepje te verwijderen en wekelijks met sop schoon te maken. Controleer deze ook meteen op krassen want dan is vervangen noodzakelijk. Normaal gesproken absorbeert kattenbakvulling zowel vocht als geur, maar het ene merk is daar beter in dan een andere. Switchen kan het vieze geur probleem oplossen. Een laagje baking soda onder het kattengrind wil ook wel helpen de geur beter te absorberen.

Koken en bakken

De afzuigkap aanzetten tijdens koken en bakken is een must. Het voert kookdampen weg en houdt de lucht vrij van geurtjes, vet en fijnstofdeeltjes. Je afzuigfilter regelmatig schoonmaken voorkomt ook brandgevaar. Hoewel het apparaat een belangrijke functie heeft, neemt het niet alle geurtjes weg. Zet daarom een deur of een raam open tijdens het koken. Wat ook helpt is een gesneden citroen aan het kookwater toevoegen waar groente in zit die een sterke geur kunnen verspreiden zoals bloemkool of spruitjes. Dat helpt de vieze geur op te nemen en de geur in huis te neutraliseren.

Koelkast

Bedorven voedsel, een verpakking dat is gaan lekken of zelfs kruimels kunnen de oorzaak zijn van de onaangename geurtjes in de koelkast. Achteraf schoonmaken wil niet altijd voldoende helpen. Een citroenschil met een beetje zout in de koelkast leggen (en na een paar dagen vervangen) kan helpen vreemde luchtjes te absorberen. Of een een pakje baking soda (achterin de koelkast zetten en na een maand weghalen. Ook zo een fijn wondermiddel waarmee je makkelijk lucht neutraliseert.

Doucheput, douchegoot of gootsteen

Komt er een muffe of rioollucht uit het doucheputje in de badkamer, douchegoot of gootsteen? De afvoer is een makkelijk plek voor bacteriën om zich in, onder of tussen te vestigen. Problemen worden vaak veroorzaakt door opgehoopt rommel dat nat wordt zoals haren en zeepresten. Dit kun je zelf oplossen door de genoemde plekken regelmatig goed schoon te maken met een sopje en haren te verwijderen. Soms verdwijnen geurtjes niet zo snel, al is de afvoer weer school of blijft de oorzaak een raadsel. Zo nu en dan is het dan ook nodig de afvoer te ontstoppen. Dat kan met een ontstoppingsveer, plopper of huismiddeltjes. Giet rustig een kopje baking soda (natriumbicarbonaat) in de afvoer tot die vol zit. Doe vervolgens hetzelfde met een kopje azijn. De combinatie van de twee zorgt voor een reactie dat ervoor zorgt dat vuil loslaat. Een paar minuten later kun je kokend water door het putje gieten om de afvoer schoon te spoelen. Ook een scheut cola reinigt de leidingen. Vergeet ook in dit geval niet een paar uur later met kokend water schoon te spoelen. En je schone badkamer ruikt ook weer schoon!

Bankstel

De bank of fauteuil kan een bron van nare luchtjes zijn. Van vieze geur van de sigarettenrook tot natte hond en poeplucht. Jakkes! Maak allereerst de bank stof- en kruimelvrij. Maak daarna een mengsel voor de helft bestaand uit (schoonmaak)azijn en voor de helft water. Giet het mengsel in een plantenspuit en spuit je complete bank lichtjes ermee in. Laat de boel daarna goed luchten en drogen. Wat je nooit moet doen? Ontgeuren is heel wat anders dan maskeren. Met een spray geschikt voor toilet of parfum of shampoo behandelen is niet verstandig. Je kunt hierdoor vervelende kringen krijgen die je onmogelijk nog weg krijgt.

Kleed of tapijt

Ook een kleed zuigt alle geurtjes op. Van lichaamsgeuren en sappen, etensresten en geknoeide drankjes tot rook. Dit klusje kun je zelf met behulp van wat huismiddeltjes klaren. Maak in een kommetje een mengsel van 90% warm water en 10% witte azijn. Pak vervolgens een schone doek die niet afgeeft of een spons en behandel het kleed ermee. Doe dit, indien mogelijk, buiten met droog weer. Het moet namelijk eerst goed drogen voor het in gebruik wordt genomen maar het verspreid wel een frisse geur door het huis.

Auto

Azijn is ook heel geschikt om de geur in de auto mee te neutraliseren. Vul hiervoor een plantenspuit vol met witte- of schoonmaakazijn en spuit lichtjes alle autobekleding ermee in. Het handigst is het om dit op een dag te doen dat je de auto niet gaat gebruiken of vroeg op de avond dat je de ramen heel klein beetje open kunt laten staan om te luchten. Handig wanneer je een tweedehands auto koopt (van een roker bijvoorbeeld) maar ook na een lange reis met kinderen op de achterbank.

Wasmachine

Vieze geuren die uit de wasmachine komen hebben invloed op je andere schone was. Dat kun je voorkomen door de rubberen band van je wasmachine regelmatig schoon te maken, niet te veel (of te weinig) wasmiddel gebruiken, af en toe een was op 90 graden te wassen (of leeg op trommelreinigingsprogramma te draaien) om vetluis te voorkomen of verwijderen en het filter te controleren op vuil, maar ook het zeepbakje schoonmaken. Je kunt (schoonmaak)azijn in plaats van wasverzachter te gebruiken (niet te vaak) om te ontkalken en baking soda in het wasmiddelbakje om onaangename geurtjes te neutraliseren.

Vaatwasser

Zelfs na een schoonmaakbeurt blijft de afwasmachine een muffe geur houden. Dat kan. Zorg voor een lege vaatwasser, giet wat schoonmaakazijn op de bodem van het apparaat en leg een gesneden citroen of in plakjes in de bestekbak. Laat het op het heetste programma draaien. De vervelende geuren verdwijnen zo als sneeuw voor de zon.

Vieze geur in de woonkamer

Vervelend als je na het eten nog de gesneden ui, kruiden en andere ingrediënten ruikt. Breng een pan met azijn (en citroenpartjes of schijfjes) aan de kook tijdens of na het koken om vervolgens een uur lang zonder deksel op een laag vuurtje te laten staan. En weg zijn alle geurtjes.

Rookgeur door sigarettenrook

Het beste is de asbakken met grote regelmatig te legen en binnen het huis niet te roken, want sigarettenrook ruikt heel erg en krijg je in principe niet snel weg met luchten alleen. Rookgeur krijg je wel weg door op verschillende plekken in de ruimte een bakje houtskool neer te zetten.

Frisse geur in huis

Geurkaarsen en wieroken maskeren geuren, maar koffiebonen neutraliseren het. Vul een schaaltje met koffiebonen en zet er waxinelichtjes of kaarsen in. Door de warmte komt de aroma van de koffiebonen vrij die vervolgens neutraliserende lucht door de kamer verspreid.

Stinkschoenen

Last van zweetvoeten? Vul een pantykous met kattenbakvulling en laat dit in de schoen overnachten. Kattengrind absorbeert vocht maar ook geurtjes 😉 Gegarandeerd succes, zeker wanneer je ook de pan met azijn tip toepast (en zweetvoeten probleem oppakt).

Vieze luchtjes verwijderen en geur neutraliseren in huis tips en trucs Mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Vieze luchtjes verwijderen en geur neutraliseren in huis”

  1. Vieze luchtjes in huis vind ik echt heel vervelend. Om die reden heb ik dagelijks ook altijd wel ergens een raam open zodat het goed kan luchten. Maar soms is luchten inderdaad niet genoeg, en dan zijn deze tips zeker handig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie