8 voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie omzetten in stroom is duurzaam. We worden ons hier steeds meer bewust van. Maar zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen. Twijfel je of het iets voor jou is? Aarzel je omdat je het bedrag niet kunt ophoesten? Nergens voor nodig. In dit artikel leg ik je alles haarfijn uit.

Voordelen van zonnepanelen

Laten we starten met benadrukken van de voordelen van groene energie. Behalve dat je niet langer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen die opraken en je CO2 verlaagt, weet je ook exact waar je energie vandaan komt: Van je eigen dak. Zolang er zon is, dus ook in de wintermaanden, heb jij dus stroom. Iets wat het milieu alleen maar ten goede komt.

Naast duurzaamheid zijn lagere maandlasten ook een belangrijke reden om voor zonnepanelen te kiezen. Hoewel het wel 7 tot 8 jaar kan duren voor je de investering uithaalt, bespaar je toch weer zo een €500 op je energierekening per jaar. Heb je eenmaal je investering eruit, dan geniet je daarna van GRATIS stroom. Voor de mensen die het bedrag niet zelf kunnen ophoesten zijn er oplossingen. Zo kun je geld lenen voor zonnepanelen of gebruik maken van de regionale subsidies. Soms heeft ook de gemeente aantrekkelijke regelingen om duurzaamheid te stimuleren.

Op het moment dat je meer energie opwerkt dan verbruikt heb je een zogenaamd energieneutraal huis. Dat heeft voordelen voor je portemonnee. Je energiekosten worden lager en je huis meer waard. Dit zie je ook terug op de energielabel van de woning. Zonnepanelen spelen hierbij een grote rol en hebben een meerwaarde voor je huis. Dat betekent dat wanneer je het huis besluit te verkopen je er een hoger prijskaartje aan kunt hangen. Lees hier over het verduurzamen van je huis en de positieve gevolgen ervan.

Meestal heb je, ondanks je eigen zonnepanelen, nog wel een energieleverancier nodig. In de zomer wek je waarschijnlijk meer energie op dan je verbruikt, en in de winter verbruik je meer dan je opwekt. Wanneer je over een jaar meer opwekt dan verbruikt kun je het verschil in kWh als het ware inruilen ten verlaging van je jaarlijkse energierekening. Dat noemen we salderen. Hierbij wordt teveel opgewekte kWh dus afgetrokken van het verbruikte kWh. Je kunt ook te veel opgewekte energie terugverkopen aan de energieleverancier. Dit wordt terugleveren genoemd en kan nogal per energieleverancier verschillen.

Naast alle financiële regelingen om een duurzame investering als deze aantrekkelijker te maken voor mensen, is er ook nog btw teruggave. Je betaalt natuurlijk 21% btw voor de de zonnepanelen, omvormer, eventuele plaatsing van de extra groep in je meterkast en arbeidsuren. Deze kun je van de belastingdienst terugvragen. Dus stel je neemt 10 zonnepanelen. De investering kost je €4500. De €945 betaalde btw kun je dus direct terugvragen. Dat betekent dat je dus feitelijk €3555 zelf moet ophoesten of daar een regeling voor moet treffen.

Deze duurzame bron van energie is onderhoudsarm. Zonnepanelen gaan zo een 20 tot 30 jaar mee en het enige wat je hoeft te doen is eens per jaar laten schoonmaken van bladeren, sneeuw en vogelpoep. Natuurlijk veegt een goede regenbui het meeste vuil wel weg en is dit afhankelijk van je woonomgeving en weeromstandigheden. Maar houd het wel in je achterhoofd. Zo nu en dan reinigen komt energie opwekken ten goede.

Hoewel de voordelen van zonnepanelen sowieso zwaarder wegen dan de nadelen, is het goed om te weten wat ze zijn. Zo is niet elke dak geschikt voor zonnepanelen. Er komt ook redelijk wat kennis bij kijken wanneer je hier optimaal van wilt profiteren, zoals goed opletten op de garantie en keurmerk van de zonnepanelen en de omvormer. Ook heeft plaatsen van zonnepanelen invloed op je inboedelverzekering. Overleg met je verzekeraar om dit in goede banen te leiden.

voordelen zonnepanelen

Redactie

1 gedachte over “8 voordelen van zonnepanelen”

  1. Informatief artikel, zeker mee eens dat er meer voordelen dan nadelen zijn. Goed om ze zo allemaal bij elkaar te hebben voor het hele plaatje 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie