Een goedgevulde voorraadkast inrichten en aanleggen

Een voorraadkast, -ruimte of – kamer is een opslagruimte in huis dat dient als bewaarplek voor reservevoorraad van voedsel, dranken en andere benodigdheden. Zo ben je en voorzien in je dagelijkse behoeftes en voorbereid op onverwachte situaties zoals slecht weer, ziekte of onverwacht bezoek. Je kunt het zien als de sleutel tot slim en gezond koken zonder gedoe. Het biedt niet alleen structuur en gemak, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan het besparen van geld op je boodschappen. In dit artikel helpen we je met tips rondom de indeling van de ruimte en delen we items en ingrediënten die je bij Plein.nl kunt halen en hier niet mogen ontbreken.

De voorraadruimte organiseren

Een voorraadkast is meer dan een plek waar je etenswaren en andere producten bewaart. Wil je er echt van profiteren dan is het belangrijk dat het in plaats van een rommelige kast met deuren een overzichtelijke pantry wordt waar ieder gezinslid in een oogopslag kan vinden wat hij zoekt of kan zien wat er voorhanden is. Voor een effectieve voorraadkast die geld bespaart, is het slim om een goede plek te vinden om producten op te slaan, alleen spullen te kopen die je echt gebruikt, de voorraad geleidelijk op te bouwen, de houdbaarheidsdata in de gaten te houden en bij te houden wat je hebt. Met deze 4 stappen bereik je precies dat.

Stap 1 – Om de chaos te kunnen overzien is het belangrijk alles leeg te halen. Maak de ruimte schoon, gooi weg wat over de datum is of zet het apart om het een dezer dagen te gebruiken.

Stap 2 – Haal handige (vershoud)bakjes en mandjes in huis waar je een degelijke hoeveelheid in kan bewaren. Met het oog op het doel is het belangrijk rust te creëren. Dat doe je door zoveel mogelijk gelijke kleuren en formaat bakken te gebruiken als opbergers.

Stap 3 – Verdeel de voorraad in categorieën als ontbijt, pasta, kruiden, snacks. Probeer alles op een logische, vaste plek te zetten en label de bakken.

Stap 4 – Probeer de voorraadkast netjes te houden door de nieuwe boodschappen en levering van de online drogist direct op de juiste plek op te ruimen. Zo kun je de boel per bak het beste sorteren op houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld.

dfc74eedba6640eafbc914dae5f23f0a be9988aa7cfb1e7d232bc5d14ed54084

Een goedgevulde voorraadkast aanleggen: Deze ingrediënten mogen niet ontbreken 

Een goed gevulde voorraadkast kan niet alleen handig zijn, maar maakt goedkoper kopen ook makkelijk wat geld bespaart. Je kunt slim inkopen doen, aanbiedingen benutten en altijd een maaltijd op tafel toveren, zelfs als je even geen tijd hebt om boodschappen te doen. Deze items wil je het liefst standaard binnen hand bereik hebben in huis. Zo heb je meteen een prima boodschappenlijst klaar.

Peulvruchten
Bonen, linzen, kapucijners, of kikkererwten zijn niet alleen gezond, maar ook veelzijdig en lang houdbaar. Ze bieden vezels, koolhydraten en eiwitten voor diverse maaltijden.

Pasta, rijst en andere granen
Volkorenpasta en zilvervliesrijst vormen een goede basis voor gezonde maaltijden. Quinoa en couscous zijn ook geweldige opties voor variatie.

Kruiden
Gedroogde kruiden en specerijen geven smaak aan je gerechten en zijn een gezond alternatief voor zout. Zorg voor basiskruiden zoals peper, basilicum, paprikapoeder, oregano, bieslook en rozemarijn.

Noten en gedroogd fruit
Ongezouten noten en gedroogd fruit zijn voedzaam en kunnen worden toegevoegd aan zoete en hartige gerechten of als tussendoortje dienen.

Blikken fruit en groenten
Handig voor snelle maaltijden. Met een blik tomaten en kruiden kun je snel een pastasaus maken. Maar ook fruit in een blik gaat langer mee, kun je er meer mee en weet je zeker dat het rijp is wanneer je het nodig hebt.

Bakproducten
Bloem of meel, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, havermout, kaneel, cacaopoeder, pure chocolade, vanille aroma en andere ingrediënten die je vaak gebruikt tijdens bakken en liever niet zonder wil komen te zitten.

Olie
Zorg voor verschillende soorten olie, zoals arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie en extra vierge olijfolie, voor bakken en afwerken.

Smaakmakers
Zout, suiker, honing, azijn, bouillon, sojasaus, uien, knoflook om smaak aan je gerechten toe te voegen.

Houdbare pakken
Maïs, pompoen en andere lang houdbare groente bijvoorbeeld die je helpen in een handomdraai een gezond maaltijd op tafel te toveren.

Zuivel en plantaardige zuivel
Melk, gecondenseerde melk, kokosmelk, eieren, enzovoort.

Niet-voedselproducten
Vergeet niet om ook wasmiddel, handzeep, shampoo, tandpasta, toilet- en keukenpapier in de aanbieding in te slaan.


Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger
Redactie

Plaats een reactie