Kidizoom DUO DX kindercamera onder de loep + super leuke tips om hier nog meer uit te halen

Razendpopulair tijdens de feestdagen en verjaardagen: VTech Kidizoom kindercamera voor de jeugd van de digitale tijdperk. Inmiddels spreken we van een serie van kleurrijke, fancy producten die één voor één een grote hit zijn bij kinderen. Wij nemen VTech Kidizoom DUO DX onder de loep, één van de nieuwste gadgets en delen een aantal belangrijke tips die van pas komen wanneer je een kindercamera voor je kind wilt kopen. Natuurlijk vergelijken we het ook met een aantal eerder uitgebrachte versies. Ook hebben we nog een aantal super leuke tips om nog meer plezier te beleven met de camera.

Lees ook

Cadeautip | VTech Vrolijke Vriendjes Magisch Lichtkasteel speelset

Ravensburger GraviTrax Pro Starter Set Vertical review

Alle kabouterpaden Nederland per provincie

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kindercamera?

Wanneer je zelf regelmatig foto’s maakt met je smartphone of graag met je camera op pad gaat is de kans groot dat de mini’s je enthousiasme overnemen. Bij het kennis laten maken met fotograferen op een jonge leeftijd is een eigen camera een goed idee. Een kindercamera kopen is echter heel anders dan een gewone camera voor volwassenen. Waar moet je op letten?

♦ Entertainmentfactor in de vorm van interactieve functies en kleurrijke lay-out

♦ Het formaat van de camera moet geschikt zijn voor kleine kinderhandjes

♦ Het moet tegen een stootje kunnen (schokbestendigheid)

♦ Het aantal megapixels (hoe scherp is het beeld)

♦ Zoomlenzen (mogelijkheid onderwerpen te fotograferen die dichtbij staan maar ook verder weg)

♦ Kwaliteit foto’s

Hoewel er geen minimale leeftijd bestaat wanneer het kind geschikt is voor een eigen kidsproof camera, zijn deze algemene criteria van toepassing bij een 3-jarige peuter, maar ook een 7-jarig kind. Verder is het natuurlijk heel persoonlijk.

kleuter met eigen kindercamera VTech Kidizoom DUO DX MamaPlaneet.nl

VTech Kidizoom serie

VTech wist deze criteria in eigen productenlijn te verwerken en met succes. De eerste multifunctionele kidsproof camera werd in 2007 op de markt gebracht. In hetzelfde jaar won de digitale camera de prijs voor Speelgoed van het jaar in zowel Nederland als België. Inmiddels zijn de Kidizoom-producten een begrip. Naast de steeds vernieuwde camera voor kids zijn ook deze producten te koop:

Vloggercamera voor meisjes en jongens vanaf 5 jaar waarmee je de leukste vlogs leert filmen, bewerken, monteren en delen.

Action Cam HD is de camera voor de kleine waaghalzen vanaf 5 jaar. Hiermee kun je namelijk de tofste acties en bewegingen vastleggen tijdens bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of skaten.

Smartwatch DX2 zijn kinderhorloges 2.0 voor kinderen vanaf 5 jaar. Hiermee kun je (leren) klokkijken met gesproken tijd en 3D tijdweergave. Met ingebouwde stappenteller en bewegingssensor. Uiteraard met verschillende functies waarmee je foto’s en video’s kunt maken met speciale effecten en games spelen.

Kididreams-serie bevat microfoons, luidsprekers, elektronische agenda’s en wekkers.

En met een Kidicom kun je foto’s en video’s maken, muziek luisteren en zelfs berichten sturen en ontvangen.

VTech Kidizoom DUO DX kinder camera voor peuters, kleuters en oudere kinderen review MamaPlaneet.nl

VTech Kidizoom DUO DX

De nieuwste DUO DX is de opvolger van DUO 5.0. Het is een 10 in 1 camera met de volgende specificaties:

Afmetingen: 28, 3 cm lang x 25,6 cm b x 8,2 cm hoog

Gewicht: 700 gram

Materiaal: Kunststof

5 megapixels frontcamera aan de voorkant

3 megapixel camera aan de achterkant

4x digitale zoom

45 cm scherpstellen

256 MB intern geheugen (gedeeld met programma data)

90 tot 270 cm flitsbereik

groot kleurenscherm

5 games waarvan 3 AR spellen

Mogelijkheid gemaakte foto’s, selfies en video’s te bewerken met verschillen filters en effecten

Spraakmemo’s met stemvervormers

Muziek luisteren via de ingebouwde luidspreker of koptelefoon

kind maakt foto's in de natuur met eigen kindercamera van Vtech Kidizoom DUO DX review mamaplaneet.nl

Inhoud doos

De Kidizoom Duo DX kindercamera (beschikbaar in kleuren roze en blauw)

Koptelefoon

Polsbandje

USB-kabel 2.0 voor computerverbinding

Handleiding

De spelletjes

Happen maar

Vang de Aliens

Red de oceaan

Sushi waanzin

Stuiterbal

De eerste 3 spellen zijn de zogenaamde AR spellen. Een welbekend voorbeeld van een AR spel is Pokémon Go. Een spel waarmee je als het ware van je eigen omgeving een fantasierijke game maakt.

Vtech Kidizoom DUO DX kinder camera review MamaPlaneet.nl

Onze ervaring

Onze oudste dochter kreeg een roze Touch 5.0 van ons voor haar 6e verjaardag. Dus wilde haar jongere zusje ook een kindvriendelijke digitale camera voor haar verjaardag. Van VTech kreeg ze een roze Kidizoom Duo Dx met een bijpassende draagtas.

Het is een fraai uitziende kinder camera met een 2,4 inch (6 cm) kleurenscherm. Een gebruiksvriendelijk en stevig apparaat geschikt voor jongens en meisjes tussen de 4 en 10 jaar. Het werkt op 4x AA alkaline batterijen waar je zelf voor moet zorgen. Deze zitten er niet bij in de verpakking.

Hoewel er op zich veel knoppen en functies zijn heeft de kleuter het in een middag door hoe alles werkt. Althans dat was hier zo. Gekke selfies maken, vlogs filmen met de grote zus en mama maf laten uitzien dankzij de grappige gezichtsfilters ( a la Instagramfilters). Hoewel de kwaliteit van de foto’s niet geschikt is om bijvoorbeeld uit te printen, is dit absoluut geen punt voor de kleine fotografe in spe. Ze neemt haar knalroze fotocamera in haar roze draagtas overal mee naar toe en vindt het geweldig alles en iedereen op de foto te zetten en filmpjes op locatie te maken. Mocht je je vaker storen aan de geluidsvolume dat je gratis en voor niets krijgt bij interactief speelgoed dan ga je dit een verademing vinden. De maximale uitgangsvoltage van de luidspreker is namelijk 150 mV en die van de koptelefoon 75 mV. Heel aangenaam dus voor de gevoelige kinderoortjes als je eigen mentale rust.

Wat betreft de instellingen: Je kunt gemakkelijk de datum en tijd instellen en zou de camera ook op een andere taal kunnen instellen: US Engels, UK Engels, Duits, Spaans, Frans of gewoon Nederlands.

Er is een ontspanner-toets voor linkshandige kids aanwezig. Als linkshandige kan ik dit waarderen aangezien ik van mening ben dat er nog steeds niet voldoende rekening wordt gehouden met linkshandige jongens en meisjes (en volwassenen).

Verder kun je ook de frequentie handmatig instellen en aanpassen om een goede beeldkwaliteit te behouden (op 50 Hz voor gebruik in Nederland of een ander Europees land of 60 Hz voor Amerika en Canada).

Het kind kan zelf de achtergrond van het menu veranderen door bijvoorbeeld een eigen foto te kiezen.

Door middel van de bijgeleverde USB-kabel kun je bijvoorbeeld foto’s op de computer zetten en zo meer ruimte op de interne geheugen vrijmaken of MP3 muziek uploaden op de camera.

En wat ik zelf als ouder ook erg fijn vind, is dat je speeltijd limiet van 15, 30, 60 of zelfs 90 minuten kunt instellen. Of alle spellen uitschakelen zodat ze van het menu verdwijnen mocht je dat willen.

TIP! Schaf meteen een microSD of microSDHC geheugenkaart aan (1 tot 32 GB aanbevolen). Het interne geheugen is namelijk zo vol aangezien je tot 150 foto’s kunt maken en bewerken of 8 minuten lange video’s kunt filmen. In de handen van een fanatiek kind is het interne geheugen zo vol en blijf je aan de gang.

TIP! Eenmaal de camera in gebruik zijn de batterijen snel aan vervanging toe. Het is niet mogelijk het apparaat op te laden dus je blijft aan de gang. Wij kiezen daarom voor oplaadbare batterijen. Wellicht ook voor jou een optie.

TIP! Als je toch bezig bent, bestel ook meteen de bijpassende draagtas voor de camera. Wij vinden het handig om alle toebehoren er in op te bergen en bij elkaar te houden maar ook onderweg is dit een veilige manier van vervoeren.

Kortom de Kidizoom DUO DX is echt een fantastisch cadeau voor een kleuter of middenbouw kind. Ik kan ook geen reden bedenken waarom een oudere peuter hier niet mee overweg zou kunnen. Het is vrij simpel in gebruik en de koters hebben vrij snel door hoe alles werkt. Als ze met jouw smartphone overweg kunnen dan kunnen ze hier ook mee overweg. Onze oudste heeft al een geruime tijd plezier met de voorganger van deze camera. Ik vermoed dat het nog wel een paar jaartjes leuk blijft voor ze erop uitgekeken zijn. Persoonlijk vind ik dat best wel zwaar meewegen. Daarom zie ik de aankoop als een investering. Het kind is spelenderwijze aan het leren en beleeft daarbij ontzettend veel plezier. Wat wil je als ouder nog meer?

VTech Kidizoom DUO DX vs Kidizoom Touch 5.0 review mamaplaneet.nl

Kidizoom DUO Dx vs DUO 5.0 & Touch 5.0

De genoemde camera’s hebben veel overeenkomsten maar ook een aantal opvallende verschillen.  DUO DX blinkt duidelijk uit in het aantal megapixels van de selfiecamera, AR games en een verbeterde videoresolutie maar ook het intern geheugen waardoor je meer foto’s kunt maken en langere filmpjes kunt opnemen.

Kidizoom DUO DX Kidizoom DUO 5.0 Kidizoom Touch 5.0
0,7 kg 0,7 kg 0,6 kg
Selfiecamera 2 MP Selfiecamera 0,2 MP Selfiecamera 0,2 MP
meer dan 70 verschillende effecten meer dan 70 verschillende effecten 60 verschillende effecten
6,1 cm kleurenscherm 6,1 cm kleurenscherm 8,9 cm kleurenscherm
5 games waarvan 3 AR games 5 games 5 games
Videoresolutie 640×480 pixels Videoresolutie 320×240 pixels Videoresolutie 320×240 pixels
maximaal 1500 foto’s maken of 8 min. filmen maximaal 1000 foto’s of 5 min. filmen 300 tot 1250 foto’s of 5 min. filmen
Ondere andere hier te koop Niet meer beschikbaar Onder andere hier te koop

Vtech Kidizoom DUO DX vs Kidizoom Touch 5.0 digitale fotocamera voor kinderen mamaplaneet.nl

Spelend leren met je eigen digitale camera

Een eigen fototoestel met zoveel functies, daar is een kind echt wel een poos zoet mee. En stiekem leren ze ook een heleboel over fotograferen. Laat ze ook vooral lekker zelf de mogelijkheden ontdekken. Gaandeweg kun je het kind leren hoe ze een mooie foto maken. Door bijvoorbeeld de camera goed beet te pakken en stil blijven bij fotograferen, maar ook geduld hebben. Of hoe ze rode ogen op een foto kunnen voorkomen.

Toch kun je er nog veel meer mee. In de eerste lockdown bedacht ik verschillende leuke speurtochten voor de meiden waarbij ze hun camera nodig hadden. Hieronder een aantal tips die je zowel binnenshuis als buiten kunt doen.

Geef het kind de opdracht om binnen 10 minuten zoveel mogelijk groene voorwerpen te fotograferen. Of laat ze tijdens de wandeling zoveel mogelijk gele voorwerpen op de foto zetten. Of betrek taal en fotograferen bij het galgje spelen. Er zijn hier zoveel interessante en leerzame varianten op te bedenken.

Peuters, kleuters en oudere kinderen zijn dol op speurtochten. Op deze manier maak je het nog spannender. Je kunt het idee ook gebruiken om niet alleen kleuren te oefenen maar ook (geometrische) vormen, cijfers en aantallen, letters en veel meer. Het is goed aan te passen aan de leeftijd, interesses van het kind maar ook omgeving. Het kan namelijk thuis, in de tuin, tijdens de bos- of strandwandeling, dierentuin of in je eigen buurt.

Maak een speurtocht en opdrachtenvel door op een A4 een aantal opdrachten te noteren zoals:
Maak een foto van iets rood
Laat iemand glimlachen en maak hier een foto van
Fotografeer iets dat begint met de letter J
Maak een foto van je schaduw
Leg een een bloem of plant vast op de foto
Maak een foto van een insect
Fotografeer twee dingen waarvan de naam op elkaar rijmt
Kies 5 geometrische vormen en maak hier een foto van
Leg een spinnenweb vast op de foto
Fotografeer 3 verschillende soorten bomen….

Is jouw kind gek op LEGO of Playmobil, geef ze een opdracht waarbij ze een uit foto’s bestaand verhaal moeten creëren van de Minifig avontuur.
Dol op raadsels? Laat ze een close up maken van verschillende voorwerpen en broertje of zusje laten raden wat het is.
Dino-fan? Wees de regisseur van je eigen Dinosaurussen-film.
Maak je eigen stop motion animatie. Kijk hier hoe je dat doet.

Leuke gelegenheid om dieper op het onderwerp in te gaan ‘Je hebt een prachtige boomstam op de foto gezet. Weet je ook wat je hieruit kunt lezen en hoe? Weet je hoe een spin zijn web spint en waarom? Het is een fantastische manier om de nieuwsgierigheid van het kind te wekken, stimuleren en motiveren eigen creativiteit te ontketenen. Mijn ervaring is dat liefde voor fotografie hier van gaat groeier net als de kennis van het kind.

Spelend leren fotograferen met VTech interactieve digitale camera voor kinderen Mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie