Moet vuurwerk verboden worden?

Een aantal dagen voor oudjaarsdag is het altijd weer hetzelfde. Berichten op social media van mensen die hun honden niet fatsoenlijk meer kunnen uitlaten en moeders die niet weten hoe ze de hysterisch angstige jonge kinderen moeten troosten (of nog beter, laten doorslapen) om middernacht. Maar vuurwerk hoort bij Oud en Nieuw toch?

Lees ook

13 dingen die je kunt hergebruiken

5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl

Wintergroene tuin | Deze groenblijvende planten geven je tuin kleur

Elektrisch fietsen is hip | Duurzame oplossing voor de lange files?

Groene stroom voor beginners | Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Oud en nieuw vieren

Vreemd genoeg lijkt het een trend te worden om met geweld het nieuw jaar in te luiden. Een auto in brand steken. Een vuurpijl op je buurman te richten. Brand stichten. Flessen gooien naar de hulpverleners.

Miljoenen euro’s gaan elk jaar weer de lucht in. Los van het feit dat steeds meer mensen ontevreden zijn over hun financiële situatie, hebben we hier altijd wel geld voor. Daarnaast is vuurwerk ontzettend slecht voor het milieu. Schade loopt in de miljoenen. Duizendtal klachten. Duizenden slachtoffers. Zijn er ook voordelen of ben ik nu heel kortzichtig? Behalve dan dat vuurwerk kijken mooi is.

Vuurwerk is slecht voor het milieu

Vuurwerk is milieuvervuiling. Het zorgt voor fijnstof in de lucht, onverbrande vuurwerkresten en zware metalen in de bodem en het water. Het inademen hiervan is schadelijk voor de gezondheid. Koper kan giftig zijn voor het waterleven. Zowel sier-als knalvuurwerk. Alhoewel siervuurwerk slechter is voor het milieu, door de metalen die er gebruikt worden voor de kleur- en geluidseffecten. Knalvuurwerk is daarentegen slechter voor je gehoor. Zouden deze argumenten niet zwaarder moeten tellen?

Het geweld neemt ernstig toe

Mocht je de nieuwsberichten na de jaarwisseling hebben gevolgd de afgelopen jaren dan begrijp je precies wat ik bedoel. Steeds meer mensen, van vrijwel alle leeftijden en afkomsten, vinden het nodig om andermans eigendommen te vernielen en mensen, maar ook dieren, pijn te doen. Ouderen, kinderen en hulpverleners die notabene komen helpen. Met Oud en Nieuw! Ja, ook de mensen die met Oud en Nieuw moeten werken, hebben gewoon een leven buiten hun werk. En dan zo worden behandeld. Hoe is dat feest vieren met elkaar? Wat is er in vredesnaam gebeurd met de opvoeding van sommigen?

Miljoenenschade en overlast

Volgens een aantal verzekeringsmaatschappijen is er rond 15 miljoen euro aan schade aangericht tijdens Oud en Nieuw. Denk hierbij aan autobranden, maar ook schade aan huizen en andere eigendommen.
Alle angstige dieren en kinderen hebben er niet om gevraagd. Er werd weer asociaal veel illegaal vuurwerk afgestoken. Rekening houden met elkaar? Tja, sommigen weten helaas niet wat dat inhoudt. Klachten dienen mensen al bijna niet meer in. Waarom? Politie komt al lang niet meer als je belt. Zelfs zij kunnen er nog maar weinig aan doen, lijkt het wel.

Moet vuurwerk verboden worden?

Iedereen tevreden houden zal nooit lukken. Is een vuurwerkvebod de oplossing? En dan op een centrale plek toestaan en de rest verbieden? En anders helemaal verbieden. Plezier tegenover alle nadelen dit vuurwerk met zich meebrengt. Wat weegt zwaarder? Als je kijkt naar de laatste tien jaar, dan is er in ieder geval reden genoeg om dit maatschappelijk probleem serieus te nemen en naar een betere oplossing te zoeken.

Hoe denk jij hierover? Hoe zou jij dit vuurwerkprobleem oplossen?

vuurwerkverbod oud en nieuw

 

Redactie

11 gedachten over “Moet vuurwerk verboden worden?”

  • Kromme is dat niet alleen jongeren agressief gedrag vertonen, anderen dan wel niet bewust pijn doen en schade veroorzaken. Naar mijn mening is dit geen oplossing voor bijvoorbeeld de gestressde dieren. Arme beestjes durven niet eens te plassen tijdens de wandeling.

   Beantwoorden
 1. Ik ben het helemaal met je eens!!!
  Er gaan voor miljoenen de lucht in dat is toch te gek voor woorden?!
  En dan heb ik t nog niet eens over het geweld
  Bah!!!!!
  Van mij mag het helemaal verboden worden!

  Beantwoorden
  • Feestvieren kan ook prima zonder vuurwerk. Als een kind niet met een speelgoed kan omgaan, dan pak je het toch ook af? Zeker nadat je tig keer hebt geprobeerd tot het kind door te drinken en pedagogisch te handelen 😉

   Beantwoorden
 2. Ik heb een bloedhekel aan vuurwerk met heb een verbod lang en stap te ver gevonden omdat er natuurlijk ook veel mensen zijn die het wel op de juiste manier gebruiken en er veel plezier aan hebben. Maar inmiddels ben ik er klaar mee. Van mijn mag er een verbod komen en dan professionele vuurwerkshows ervoor in de plaats. Of niet. Mij ook best. Nederland is volgende mij het enige land waar mensen, burgers, consumenten, zelf met dat spul aan de gang mogen.

  Beantwoorden
 3. Afschaffen is niet haalbaar denk ik. Als ik de afgelopen maanden, ja maanden het knalt hier al sinds augustus! hoor wat er al afgestoken word dan kan ik alleen maar bedenken dat deze mensen het niet via de officiele vuurwerkkopers hebben aangeschaft. En dat impliceert dus een zwarte markt of internet aanschaf van vuurwerk (leuk voor de postbodes explosieve in hun wagentje zonder dat ze het weten). Bij afschaf zal die manier van aanschaffen alleen maar toenemen en dan is er helemaal geen enkele controle meer. Wat dan wel de oplossing is? Ik weet het niet. Ik weet wel dat in alle landen om ons heen, Engeland, Frankrijk bv, er vuurwerkshows gegeven worden. De liefhebbers gaan daarheen en de mensen die het niet uitmaakt, die blijven lekker warm thuis.

  Beantwoorden
 4. Ik weet eigenlijk niet of ik het er mee eens ben. Vind vuurwerk er wel een beetje bijhoren en stiekem ook erg leuk. Strengere eisen rondom de verkoop ervan misschien? Meer controle op leeftijd? Geen idee of dat ook werkbaar is trouwens.

  Beantwoorden
 5. Afschaffen of alleen door bevoegde (brandweer enz) op een bepaalde plaats af laten steken
  Dieren die bang zijn, lucht vervuiling en dan maar te zwijgen over de troep op straat, de gemeente ruimt niet alles op en dan gaat de gemeentelijke belasting weer omhoog

  Beantwoorden
 6. Het wordt wel heel vaak gedaan bij jullie in Nederland. Hier in België zien we het ook maar enkel hier en daar. Er staan strenge regels op en dat vind ik goed. Wij doen het dus wel. Niet over the top gewoon enkele zo. Mijn man is brandweerman en weet dus heel goed waar hij mee bezig js

  Beantwoorden

Plaats een reactie