Wasbare luiers | Dit moet je weten voor je eraan begint

Wat is nou de beste keus voor je kind, duurzaam en financieel aantrekkelijk? Ga je voor wegwerpluiers of overweeg je wasbare luiers? Wat de voor- en nadelen zijn en waar je zeker aan moet denken voor je eraan begint? Dat lees je in dit artikel.

Lees ook

Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger
5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl
13 dingen die je kunt hergebruiken
Groene stroom voor beginners | Wat is het en waarom is het zo belangrijk?
Baby Musthave | Merino wol babydekentje van Stokke
Elektrisch fietsen is hip | Duurzame oplossing voor de lange files?
Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips
Moet vuurwerk verboden worden?

Financieel

Een groot voordeel aan wasbare luiers is dat je ze kunt hergebruiken. En daarmee bedoel ik ook als je kind zindelijk is en er komt een broertje of zusje bij, kun je gewoon dezelfde wasbare luiers gebruiken. Wasbare luiers zijn in principe een investering in het begin maar zijn dus op langere termijn veel voordeliger dan de wegwerpluiers.

Even een rekensommetje. Hoeveel luiers gebruik je per dag? 5-10 wegwerpluiers? Over het algemeen is een kind pas met 2 1/2 á 3 jaar zindelijk. Dat zijn ruim 5000 wegwerpluiers voor één kind. Afhankelijk van welk merk je gebruikt ben je al gauw 1000 euro kwijt. Dure gein niet?

De gemiddelde prijs van een wasbare luier is €24,99. Los van het feit dat er ook oefenbroekjes zijn en super leuke meegroei luiers. Stel je koopt 25 van deze wasbare luiers. Over de gehele periode ben je dan ongeveer €625 kwijt. het is nogal een investering maar je kunt ze doorgeven aan de newborn erna bijvoorbeeld. Reken uit je winst!

Verder speelt onder andere je wasmachine een rol (energiezuinigheid), wasmiddel dat je gebruikt en hoe heet je wast.

Duurzaamheid

Een kind heeft over het algemeen van zijn geboorte tot het moment dat het volledig zindelijk is zo een 5000 wegwerpluiers nodig. Overweeg je wasbare luiers, dan heb je aan 0ngeveer 25 luiers genoeg. Kortom, door middel van recyclen, produceer je veel minder afval en ben je milieubewuster bezig.
Door onder andere op lage temperatuur te wassen en je wasbare luier aan een wasrek te drogen, ben je nog groener bezig  😉

Bevordert zindelijkheid

Het kind voelt heel goed wanneer de luier vochtig is en dus heeft geplast. Hierdoor kan het zomaar zijn dat het kind sneller zindelijk wordt.

Materiaal

De meeste van deze duurzame luiers zijn gemaakt van biologisch katoen. De buitenkant van de luier is gelamineerde polyurethaan en waterafstotend. De binnenkant is absorberend. Hierdoor kan de huid van je kleine beter ademen. En is de luier vrij snel droog na het wassen.

Het bio afbreekbare inlegvliesje vangt telkens de stoelgang op en kan je vervolgens doorspoelen in het toilet. Geen nood, ze vervuilen je wasmachine dus zo min mogelijk. De vuile luier stop je weg in een luierzakje. Handig toch?!

Overige tips

♦ Een wasbare luier voelt heel anders aan dan een wegwerpluier. Ook voor je kleine. Begin er dus zo vroeg mogelijk mee.

♦ Deze duurzame luiers zijn groter dan wegwerpluiers. Schrik niet als je kind ineens ‘pamper-billen’ krijgt. Een romper verlenger zou handig van pas kunnen komen.

♦ Starten met één luier kan lastig zijn. Je blijft maar wassen. Maar met een aantal hydrofiele luiers en een overbroekje zou je in je eigen tempo je stash kunnen opbouwen. Het is een investering maar zoals hierboven uitgebreid besproken, zijn er veel voordelen op langer termijn.

♦ Gebruik een voor wasbare luiers geschikte luieremmer.

♦ Hoewel de meeste leveranciers adviseren de inlegvellen door te spoelen kan dit wel tot een verstopt riool leiden.

♦ Wasbare luiers geven over het algemeen minder kans op geïrriteerde billetjes.

♦ Wil je nog meer besparen? Kies dan voor tweedehands wasbare luiers en vervang de vochtige billendoekjes voor wasbare billendoekjes.

♦ Ga je een dagje uit? Misschien is dat dan wel handig wegwerpluiers mee te nemen. Een die hard kiest overigens eerder voor bijvoorbeeld 3 wasbare luiers en een wetbag. Dat is een handige, waterdichte zak waar je vieze luiers in mee kunt nemen.

Heb jij nog tips? Plaats ze in de reactie onder dit artikel en ik voeg ze toe.

 

wasbare luiers voor kinderen

Redactie

7 gedachten over “Wasbare luiers | Dit moet je weten voor je eraan begint”

  1. Ik gebruikte vroeger (tot 3 maand geleden ?)alleen maar wegwerp pampers. Voor in het zwembad wel een wasbare zwemluier.

    Beantwoorden
  2. Dat van die zindelijkheid is in mijn ervaring niet zo. Ik heb mijn twee oudste kinderen in katoenen luiers gehad, maar het maakte ze helaas totaal niet sneller zindelijk. Terwijl het zo logisch klinkt inderdaad.

    Beantwoorden
  3. Ik heb beide kinderen in wasbare luiers gehad maar die kosten geen 24,99 euro per stuk. Ik bestelde ze 10 jaar geleden al in China.
    Ik heb nu weer een lading besteld voor mijn kleinschalige opvang, 3,49 per stuk via Aliexpress.
    Ik vind ze ideaal.

    Beantwoorden

Plaats een reactie