Wasmachine kopen tips

Vorig jaar maakten wij een belangrijke beslissing door Randstad in te ruilen voor het prachtige Drenthe. Ons huis in Amersfoort was razendsnel verkocht wat ons onder druk zette om ons nieuwe stulpje te zoeken. Ondertussen waren wij al druk aan het ontspullen. Een van de dingen die sowieso vervangen moesten worden waren onze 10 jaar oude wasmachine en droger. Beiden waren echt op. Om bepaalde fouten uit het verleden te voorkomen staken we veel tijd in producten vergelijken. Onze ervaring en tips op het gebied van wasmachine kopen wil ik graag met je delen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Grootte huishouden – Hoeveel was je?

Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 jonge kinderen. Dat betekent onder andere dat wij wat meer was hebben per wasbeurt. Een wasmachine met een 8 á 9 kg vul capaciteit is voor ons ideaal. Een volle wasmachine wast vaak beter en zuiniger met een volle trommel. Dat gezegd is het ook goed om te weten dat aangegeven vul capaciteit gericht is op het katoenprogramma. Dit is het meest gebruikte wasprogramma. Maar dat wil ook zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld fijne was hebt, je wasmachine minder snel vol zit.
Kortom het is belangrijk de grootte van je huishouden en hoeveelheid was per keer mee te nemen in je beslissing.

Hoe schoon komt je was eruit?

Voor mij was dit een van de belangrijkste punten. Niet gek dacht ik zo. Maar de ene wasmachine wast beter dan de andere. Zelf testen gaat helaas niet voor aankoop, dus was het voor ons belangrijk de reviews te lezen van mensen die de wasmachine kochten en veelvuldig gebruiken. Waar je wel op kan letten is hoe goed de wasmachine spoelt. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld op de wasmiddelresten en het restwater.

Hoe zuinig is de wasmachine?

Minder toeren kan zuiniger klinken maar dat hoeft niet altijd positief te zijn. Een wasmachine dat goed is voor je portemonnee en het milieu bestaat, maar heel weinig energie verbruik zorgt zelden voor echt schone was. Dat geldt voor het waterverbruik net zo. Goed om rekening mee te houden. Verder is de energielabel een betrouwbare zuinigheidsmeter.

Waar komt de wasmachine te staan?

In ons oude huis stond de wasmachine in een hoekje op de zolder. In het ons nieuwe huis staat het in de bijkeuken. Nogal een verschil qua beschikbare ruimte. Niet onbelangrijk om mee te nemen wanneer je een wasmachine wilt kopen. Zo heeft de capaciteit van de wasmachine invloed op de diepte van de trommel en dus ook de wasmachine.

Hoe goed droogt de wasmachine?

Het centrifugeren van de wasmachine geeft aan hoe droog je schone was uitkomt. Een wasmachine dat haar taak echt goed vervult maakt een droger praktisch onnodig. Maar hoe weet je waar je op moet letten? Je kunt moeilijk je voor het aankoopt je was voor en na wegen. Ik vond dat wel een dingetje. Een wasrek in het midden van de woonkamer zag ik niet echt zitten. Toch maar investeren in een goede droger of beter onderzoek doen voor je de werkelijke aankoop doet? Wij kozen voor een droger. Uit voorzorg. Ik kan je ook vertellen dat deze in een jaar tijd misschien 5 keer aan heeft gestaan.

Is de wasmachine makkelijk in gebruik?

Ik hou van een uitdaging maar niet in dit geval. Het moet vooral makkelijk te gebruiken zijn. Nu zul je in het begin toch een beetje moeten wennen aan een nieuw wasapparaat maar het moet geen hoge wiskunde zijn. Duidelijke aan- en uitknop, wasprogramma kiezen, wasprogramma inkorten, aantal toeren en extra wasbeurten. De kans dat je alle 20 programma’s gebruikt is heel klein. Functies die je vrijwel altijd gebruikt, dat moet vooral duidelijk zijn vind ik.

Maakt de wasmachine veel lawaai?

Onze oude wasmachine stond dus op zolder. Maar wanneer de kinderen, een verdieping lager, op bed lagen kon ik deze niet aanzetten. Er kwam hier zoveel lawaai uit dat de kinderen er wakker van werden. Dat wil je liever mijden. Bij de aankoop van onze huidige wasmachine hebben we hier op gelet. Een wasmachine met een lager aantal decibel en nachtprogramma. Een wereld van verschil.

Hoeveel kost een gemiddelde wasmachine naar wens?

Goedkoop is al heel lang niet meer perse duurkoop. Tegenwoordig heb je onder 400 euro een fijne wasmachine waar je jarenlang plezier van hebt. Natuurlijk is dit afhankelijk van je wensen, budget maar ook eisen. Als jij perse een Miele wasmachine wilt bijvoorbeeld dan moet je wel rekening houden met een veel hogere prijsklasse.

Hoe lang kan de wasmachine mee?

Niet alleen de kwaliteit van de wasmachine speelt hierbij een grote rol maar ook het gebruik. Wij wassen bijvoorbeeld 3 tot 5 wasjes per week. Na het wassen laat de deur van de wasmachine openstaan zodat de trommel goed kan drogen. Hetzelfde doe ik met het doseerbakje. Ik controleer altijd alle zakken van de kledingstukken op munten, speelgoed, haaraccessoires en zakdoeken. Zo een 2 keer per maand start ik een lege wasmachine wegens hygiëne. Ik let op welke wasmiddel en hoeveel ik ervan gebruik. Zo is vloeibaar wasmiddel niet perse altijd goed en waspoeder niet altijd slecht. Zo voorkom je onder andere vetluis, verstoppingen en kalkaanslag. Op de juiste manier omgaan met je wasapparaat helpt bij een langere levensduur.

Conclusie

Met zoveel keus en opties is een wasmachine kopen geen makkelijke taak. Het is belangrijk over een aantal punten na te denken voor je het aankoopt. Je budget, ruimte en wensen spelen een grote rol bij kiezen. Je huiswerk doen werkt altijd in je voordeel. Wasmachines vergelijken en ervaringen van anderen lezen net zo. Dit heeft ons veel geld bespaard.
Tenslotte heb ik een supertoffe bespaartip voor je. Ik ontdekte laatst Knibble. Dit is een vergelijkingssite waar je onder andere eerlijke reviews van wasmachines kunt vinden. Verder kun je hier koopadvies vragen en een seintje krijgen wanneer de door jou geselecteerde wasmachine in de aanbieding is en waar. Ideaal!

wasmachine kopen tips

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

3 gedachten over “Wasmachine kopen tips”

Plaats een reactie