Overweeg je gastouderopvang? Dit moet je weten

De afgelopen tijd heb ik talloze verontrustende berichten gelezen over de gastouderopvang. Helaas is slecht nieuws altijd interessanter nieuws en krijgt het ook meer aandacht. Toch wil ik graag een aantal onwaarheden en halve waarheden uit de wereld helpen. Overweeg je gastouderopvang? Dit zijn de belangrijkste feiten en tips waar je aan moet denken.

♦ Gastouderopvang is kleinschalige kinderopvang

Regelmatig zie ik berichten voorbij komen waarbij gastouderopvang niet als kinderopvang wordt gezien. Er worden dan bijvoorbeeld meningen gevraagd over je kind naar de kinderopvang sturen of naar de gastouder. Een kinderdagverblijf is niet de enige vorm van kinderopvang. Gastouderopvang IS een (kleinschalige) kinderopvang.

♦ Het aantal kinderen

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tussen 0 en 13 jaar opvangen. Eigen kinderen tot 1o jaar tellen mee. Van het totaal aantal kinderen mag een gastouder maximaal 2 baby’s onder 1 jaar tegelijk opvangen. Op de locatie mogen er maximaal 5 kinderen onder 4 jaar aanwezig zijn. Zo mogelijk er niet meer dan 4 kinderen in de leeftijd 0 en 1 jaar. Een combinatie van bijvoorbeeld 2 baby’s, 3 peuters en een kleuter is dus toegestaan. Maar een combinatie van 2 baby’s en 3 dreumessen niet. Dit zijn 5 kinderen in de leeftijd tussen 0 en 1 jaar terwijl je er als gastouder maar 4 tegelijk mag opvangen.

♦ In de LRKP registratie staat het aantal opvangkinderen waar de gastouder toestemming voor heeft gekregen. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere het aantal vierkante meter van de opvanglocatie. 

♦ LRKP registratie gastouder

Alle professionele gastouders zijn gediplomeerd en voldoen aan de door de overheid en GGD vastgestelde eisen op het gebied van de opleiding, hygiëne en veiligheid van de opvanglocatie en de inwonenden. Dit betekent dat iedere gastouder een geldig kinder-EHBO diploma heeft. Zowel de gastouder als de mede inwoners boven de 18 jaar hebben een verklaring van goed gedrag moeten overhandigen. De GGD en het gastouderbureau hebben de opvanglocatie gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Denk hierbij aan kindvriendelijkheid in het huis, maar ook de stopcontacten, radiatoren, kindveilige lades in de keuken, wc-eend, of de locatie rookvrij is, slaapplek en ga zo maar door. Ook wordt er gekeken naar het aanwezige speelgoed, speelmogelijkheden binnen en buiten en of er voldoende uitdaging is voor de kinderen. Verder worden er vragen gesteld over de visie van de gastouder, de dagindeling en regels rondom meldcode mindermishandeling.

Dit alles moet in orde zijn wil de gastouder haar LRKP registratie krijgen. Pas nadat deze definitief is mag de opvang starten.

♦ Vraag gerust om een rondleiding door het huis. Neem ook een kijkje in de wc van gastouderopvang.

♦ De meeste gastouders hebben dezelfde opleiding van de pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf. Daarbij blijven de meeste gastouders cursussen en opleidingen volgen om zich verder te ontwikkelingen.

♦ Geen enkele gastouder is hetzelfde

De gastouder biedt opvang aan in eigen huis. In principe betekent dit dat het opvangkind in grote lijnen lid wordt van het gezin. En ieder gezin heeft zo haar normen, waarden en regels.
Flexibiliteit is een van de vele voordelen van de gastouder. Maar ook dit kan per gastouder enorm verschillen. Zo zijn er gastouders die niet knutselen met kinderen of met thema’s werken. Niet iedere gastouder biedt buitenschoolse opvang. De ene biedt 24 uur per dag, 7 dagen in de week opvang. En de andere werkt 3 dagen in de week.
Als ouder kies je een gastouder waar je een goed gevoel bij hebt, een gastouder wiens visie de thuissituatie nabootst. In mijn ogen is DAT een van de krachten van de gastouder.

♦ Bezoek daarom een aantal gastouders voor je als ouders een beslissing maakt. En vraag gerust naar referenties.

2 meisjes spelen samen bij de gastouder

♦ Rotte appels heb je overal

Hier heb ik het eerder al over gehad. En hoewel ik het begrijp, vind ik het onterecht dat voornamelijk deze rotte appels de media-aandacht krijgen. Je kind is bij een gastouder net zo veilig als thuis, op school en kinderdagverblijf. Of net zo onveilig, het is maar hoe je er naar kijkt.

Lees ook: Waarom kinderen in gastouderopvang niet kwetsbaarder zijn dan elders

♦ Jaarlijkse controle gastouderopvang

In feite is het zo dat de gastouderbureau waar een gastouder mee samenwerkt, verplicht is minimaal tweemaal per jaar een controle uit te voeren. Werkt een gastouder met meerdere bureaus, dan wordt er ook vaker gecontroleerd. Dit kan op afspraak maar ook onverwacht. En dat laatste geldt ook voor de GGD. Overigens wordt een kinderdagverblijf net zo vaak gecontroleerd.

♦ Feit is dat een gastouder niet kan bepalen hoe vaak (of hoe weinig) ze worden gecontroleerd.

jongentje is spelend aan het ontdekken op de kleinschalige kinderopvang

♦ Gastouderkosten

De gastouder bepaalt als zelfstandige ondernemer zelf haar uurtarief. Ik heb nog nooit gehoord dat een gastouder duurder is dan een kinderdagverblijf. In praktijk zul je dat ook niet tegenkomen. De gastouder beslist in principe wel via welk gastouderbureau ze werken, maar heeft niets te zeggen over de bureaukosten die het gastouderbureau rekent. Wel is het mogelijk dat jij als ouder al ingeschreven staat bij een gastouderbureau als zoekende maar zelf met de passende gastouder komt. In dat geval is het mogelijk de gastouder te vragen samen te werken met het gastouderbureau waar jij al een contract hebt getekend. Overigens zijn dit altijd bruto bedragen. Het netto bedrag dat de ouder daadwerkelijk betaalt is in werkelijkheid lager, aangezien ouders meestal recht hebben op kinderopvangtoeslag. Het gastouderbureau kan, bij opstellen van het contract tussen jou en de gastouder, wel de concrete gastouderkosten berekenen.

♦ Tussenkomst van een gastouderbureau is verplicht wil je als ouder recht hebben op kinderopvangtoeslag.

♦ Gastouder aan huis

Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 2 kinderen hebt kan het financieel aantrekkelijker zijn om voor een gastouder aan  huis te kiezen. Dit is een gastouder die als freelancer of in loondienst is bij het gastouderbureau en dagelijks voor je kinderen zorgt in jouw huis.

Lees ook: Gastouderopvang | Discussie over de bureaukosten van gastouderbureaus

kind speelt tijdens de opvang bij de gastouder

Redactie

5 gedachten over “Overweeg je gastouderopvang? Dit moet je weten”

  1. Een gastouder staat of valt met de kwaliteiten en persoonlijkheid van de gastouder denk ik. Net zoals op de opvang. Het voordeel van een gastouder lijkt me de huiselijke omgeving en kleinschaligheid.

    Beantwoorden
  2. Ik heb vokr kinderopvang gekozen ik vond gastouder te kleinschalig. Als de gastouder ziek is wat dan? Ook wilde ik dat mijn kind goed met andere kinderen van eigen leeftijd kon spelen en dat er ruimte is om te spelen, binnen en buiten. Dat heb ik bij een gastouder niet gevonden. En vind 1 persoon verantwoordelijk te weinig. Je moet op iemand kunnen terug vallen vind ik. Op de kinderopvang zijn ze ook er ontwikkelingsgericht bezig op spelendewijs en dat vind ik ook belangrijk

    Beantwoorden

Plaats een reactie