Wat je moet weten over de gastouderopvang

De afgelopen weken heb ik talloze verontrustende berichten gelezen over de gastouderopvang. Helaas is slecht nieuws altijd interessanter nieuws en krijgt het ook meer aandacht. Toch wil ik graag een aantal onwaarheden en halve waarheden uit de wereld helpen.

Wat je moet weten als je op zoek bent naar een gastouder voor je kind

Alle professionele gastouders zijn gediplomeerd
en voldoen aan de door de overheid en GGD vastgestelde eisen
op het gebied van de opleiding, hygiëne en veiligheid van de opvanglocatie en de inwonenden

Dit betekent dat iedere gastouder een geldig kinder EHBO diploma heeft. Zowel de gastouder als de medeinwoners boven de 18 jaar hebben een verklaring van goed gedrag moeten overhandigen. Zowel de GGD als het gastouderbureau hebben de opvanglocatie gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Denk hierbij aan kindvriendelijkheid in het huis, maar ook de stopcontacten, radiatoren, kindveilige lades in de keuken, wc-eend en ga zo maar door. Ook wordt er gekeken naar het aanwezige speelgoed en of er voldoende uitdaging is voor de kinderen. Verder worden er vragen gesteld over de visie van de gastouder, de dagindeling en regels rondom meldcode mindermishandeling.
Dit alles moet in orde zijn wil de gastouder haar LRKP registratie krijgen.

* Vraag gerust om een rondleiding door het huis. Neem ook een kijkje in de wc van gastouderopvang.
* De meeste gastouders hebben dezelfde opleiding van de pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf. Daarbij blijven de meeste gastouders cursussen en opleidingen volgen om zich verder te ontwikkelingen.

Geen enkele gastouder is hetzelfde

De gastouder biedt opvang aan in eigen huis. In principe betekent dit dat het opvangkind in grote lijnen lid wordt van het gezin. En ieder gezin heeft zo haar normen, waarden en regels.
Flexibiliteit is een van de vele voordelen van de gastouder. Maar ook dit kan per gastouder enorm verschillen. Zo zijn er gastouders die niet knutselen met kinderen of met thema’s werken. Niet iedere gastouder biedt buitenschoolse opvang. De ene biedt 24 uur per dag, 7 dagen in de week opvang. En de andere werkt 3 dagen in de week.
Als ouder kies je een gastouder waar je een goed gevoel bij hebt, een gastouder wiens visie de thuissituatie nabootst. In mijn ogen is DAT een van de krachten van de gastouder.

* Bezoek daarom een aantal gastouders voor je als ouders een beslissing maakt. En vraag gerust naar referenties.

Rotte appels heb je overal

Hier heb ik het eerder al over gehad. En hoewel ik het begrijp, vind ik het onterecht dat voornamelijk deze rotte appels de media-aandacht krijgen. Je kind is bij een gastouder net zo veilig als thuis, op school en kinderdagverblijf. Of net zo onveilig, het is maar hoe je er naar kijkt.

Lees ook: Waarom kinderen in gastouderopvang niet kwetsbaarder zijn dan elders

Jaarlijkse controle

In feite is het zo dat de gastouderbureau waar een gastouder mee samenwerkt, verplicht is minimaal tweemaal per jaar een controle uit te voeren. Werkt een gastouder met meerdere bureaus, dan wordt er ook vaker gecontroleerd. Dit kan op afspraak maar ook onverwacht. En dat laatste geldt ook voor de GGD. Overigens wordt een kinderdagverblijf net zo vaak gecontroleerd.

* Feit is dat een gastouder niet kan bepalen hoe vaak (of hoe weinig) ze worden gecontroleerd.

De kosten

De gastouder bepaalt zelf haar uurtarief. Ik heb nog nooit gehoord dat een gastouder duurder is dan een kinderdagverblijf. De gastouder beslist in principe wel via welk gastouderbureau ze werken, maar heeft niets te zeggen over de bureaukosten die het gastouderbureau rekent. Het netto bedrag dat de ouder daadwerkelijk betaalt is in werkelijkjeid lager, aangezien ouders meestal recht hebben op kinderopvangtoeslag.

* Tussenkomst van een gastouderbureau is verplicht wil je als ouder recht hebben op kinderopvangtoeslag.

5 gedachten over “Wat je moet weten over de gastouderopvang”

  1. Een gastouder staat of valt met de kwaliteiten en persoonlijkheid van de gastouder denk ik. Net zoals op de opvang. Het voordeel van een gastouder lijkt me de huiselijke omgeving en kleinschaligheid.

  2. Ik heb vokr kinderopvang gekozen ik vond gastouder te kleinschalig. Als de gastouder ziek is wat dan? Ook wilde ik dat mijn kind goed met andere kinderen van eigen leeftijd kon spelen en dat er ruimte is om te spelen, binnen en buiten. Dat heb ik bij een gastouder niet gevonden. En vind 1 persoon verantwoordelijk te weinig. Je moet op iemand kunnen terug vallen vind ik. Op de kinderopvang zijn ze ook er ontwikkelingsgericht bezig op spelendewijs en dat vind ik ook belangrijk

Een reactie plaatsen