Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood

In de tijd dat ik als kind moest kiezen tussen oud brood eten en knorrende maag, koos ik zonder twijfel voor een knorrende maag. Het gevoel tussen mijn tanden, de smaak. Ik kon echt geen oud brood eten, zelfs niet om mijn hongergevoel te sussen. Dat is nog steeds zo. Om voedselverspilling tegen te gaan en omdat ik het financieel gezien niet verstandig vind brood weg te gooien, ben ik tegenwoordig bewuster aan het consuminderen en creatiever met etensresten. Zo ook met oud brood hergebruiken. Weet je niet wat te doen met oud brood? Ik heb de beste tips, ideeën en recepten voor je op een rij gezet.

Lees ook

10 keer gezond eten met een klein budget
Goedkoop de waarde van je huis verhogen
13 dingen die je kunt hergebruiken
Slimme tips om veel geld te besparen op boodschappen

1. Tosti

Deze ken je natuurlijk wel. Maar wist je ook dat nog steeds veel oud brood in de vuilnisbak verdwijnt en mensen vers brood gebruiken voor een tosti? Heel erg zonde om de eerder genoemde redenen. Want je tosti gemaakt van restjes brood is echt net zo lekker!

2. Oud brood weer vers maken

Zachte bollen en stokbrood kun je gemakkelijk weer vers maken. Maak de korst nat (onder de kraan of met een ijsklontje), wikkel het in aluminiumfolie en bak het voor 10 minuten in de oven. Eenmaal klaar is je oud brood weer als nieuw.

3. Oud brood in de oven

Oh dit is echt zo lekker! Met wat oud stokbrood, eieren, spekjes, melk, kaas en een goed afsluitbaar zakje maak je dit gerecht. Het recept vind je hier.

4. Maak wafels en wentelteefjes van oud brood

Hoe ouder het brood des te lekkerder. Met name in geval van wentelteefjes. Hier vind je een recept voor wentelteefjes met mascarponecrème en frambozen. Het recept voor kaneelwafels vind je hier.

5. Oud brood pudding

Met onder andere wat melk, boter, een appel, eventueel geraspte kokos en natuurlijk restjes brood maak je deze brood pudding. Of deze met banaan en chocolade. Jammie!

6. Taart van oud brood

Een hartige taart om van te watertanden. Gemaakt van oud (stok)brood, spek, eieren, melk en geraspte kaas. Het is vrij makkelijk te maken met een fantastisch resultaat.

7. Croutons maken van oud brood

Makkelijker kan het bijna niet. Het enige wat je hoeft te doen is restjes oud brood, in kleine blokjes gesneden, in een kom te doen. Vervolgens giet je voldoende olijfolie erover, wat zout en Italiaanse (gedroogde) kruiden. Mix alles door elkaar en zet de blokjes brood naast elkaar in een ovenschaal. Na bijna 15 minuten zijn de croutons crispy en mogen ze uit de oven. Heerlijk voor in de salade of soep.

8. Panzanella

Dit Italiaanse gerecht kreeg ik afgelopen zomer onder mijn ogen en was direct verkocht. Een absolute budgettip voor een low-wasting salade waar je blij van wordt. Het recept voor deze broodsalade vind je hier.

9. Brood quiche

Bij een quiche is de bodem meestal van deeg of bladerdeeg. Wat als je deze vervangt door oud brood? Je zou bijvoorbeeld een brood quiche met broccoli en tomaat kunnen maken. Zo lekker!

10. Pizza

Feitelijk kunnen vrijwel alle gerechten waar deeg voor nodig is gemaakt worden met oud brood. Zoals een pizza. Het recept vind je hier.

Verder kun je er crostini van maken, paneermeel en talloze andere dingen. Mocht je meer inspiratie willen, neem dan een kijkje op mijn Pinterest bord Oud Brood Recepten.

wat te doen met oud brood?

Sandra

4 gedachten over “Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood”

Plaats een reactie