Wat waren ook al weer de voordelen van een zindelijk kind?

Oh wat was ik blij toen mijn oudste dochter zindelijk werd. Binnen 3 dagen (geen grap) had zij haar blaas volledig onder controle overdag. Nog geen 2 weken later was ze ook ‘s nachts zindelijk. Yes, eindelijk uit de luiers. Nog één kind te gaan, dacht ik in mijzelf. Want ja, er zijn toch alleen maar voordelen aan een luierloos kind, toch? Niet dus.

Wat waren ook al weer de voordelen van een zindelijk kind? 

Natuurlijk scheelt het enorm in de kosten, maar daarnaast was het enorm wennen. Ik weet niet hoe jij dat deed, maar ik wilde niet wekenlang thuiszitten omdat mijn peuter het niet lang kan ophouden.

Voor het vertrek nog even naar de wc en een reserve setje kleding mee werd al snel een gewoonte. Echter was dit niet altijd garantie voor succes.

Lees ook: Zindelijk in 3 dagen

Zo gingen we eens naar het winkelcentrum met onze meisjes. En midden in een kinderwinkel, roept mijn dochter dat ze moet plassen. Als mama van een net zindelijk meisje weet je dat je maar een paar minuten hebt voor er mogelijk ongelukjes gebeuren. Netjes vroeg ik de dame aan de kassa of wij gebruik mogen maken van het toilet voor dit net zindelijk meisje. Dit omdat ik ergens in mijn achterhoofd had verwacht dat ze dan wel zouden begrijpen waarom ik om een uitzondering vraag. Je zou toch ook geen zwangere vrouw weigeren?

Zonder pardon hoor ik een keiharde nee. Deze dame geeft aan dat zij alleen een toilet hebben voor de medewerkers. Klaar. Punt. Uit. Discussie? Daar had ik niet eens tijd voor.  Al kon ik haar over de toonbank trekken. Sorrynotsosorry.

Iets van pak ‘m beet 400 meter verder op hebben we, godzijdank, Hema. Op hoge hakken (die ik juist die dag aan moest) rende ik met mijn kind in mijn armen richting de winkel. Ook nog even een drukke roltrap op. Daar stond wel een toiletmevrouw die ik eigenlijk vooraf moest betalen. Maar ze zag en begreep de situatie en liet ons gebruik maken van het toilet. Wat een heldin! Een mens met empathie. Niet zo vanzelfsprekend dezer dagen. Bij het verlaten van het toilet, liep ik natuurlijk weer langs diezelfde toiletmevrouw. Allereerst heb ik haar bedankt en daarna mijn man (die ons inmiddels had ingehaald) om kleingeld gevraagd om alsnog te betalen. Met fooi, want dat had ze verdiend!

Waarom hebben winkels, gericht op kinderen, geen toilet voor de klanten?
Hoe is het mogelijk dat winkels waar vooral kleiding voor zwangeren wordt verkocht GEEN toilet hebben die zwangere klanten mogen gebruiken?

Hoe logisch is het eigenlijk dat er maar een aantal plekken zijn waar je gebruik kunt maken van een toilet?Waarom hebben winkels, gericht op kinderen, geen toilet voor de klanten? Hoe is het mogelijk dat winkels waar vooral kleiding voor zwangeren wordt verkocht GEEN toilet heeft die zwangere klanten mogen gebruiken?
Ben ik serieus de enige die dit volkomen onlogisch vindt? Ik kan toch echt niet de enige moeder zijn die zo’n situatie meemaakt? Klagen er mensen misschien niet genoeg waardoor er niets aan gedaan wordt?

In mijn ogen is dit een stukje klantvriendelijkheid. Of moet ik zeggen klantonvriendelijkheid.

#klaagmodusuit

Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen.

Sandra
Latest posts by Sandra (see all)

23 gedachten over “Wat waren ook al weer de voordelen van een zindelijk kind?”

 1. Heel herkenbaar. Hier is dochter ook net zindelijk kind en na de nodige ongelukken en daardoor een intens verdrietig meisje doen we voor langere afstanden toch even een luierbroekje om of gaan we winkelen bij een winkelcentrum waar genoeg toiletgelegenheden zijn.

  Vanuit winkels snap ik het nog wel een beetje: ik weet dat de toiletten vaak op een plek zitten waar klanten ‘niks te zoeken hebben en ik ken genoeg verhalen van ernstig bevuilde toiletten. Maar ik zou een klein kind niet kunnen weigeren denk ik.

  Beantwoorden
 2. Oja!! Ik weet die periode ook nog goed. Heb het ook een paar keer meegemaakt, dat er nee werd gezegd. Gelukkig werd er vaak niet moeilijk gedaan. Maar inderdaad een stukje klantvriendelijkheid en zéker in zaken waar ze kinderkleding verkopen, kun je eigenlijk niet maken

  Beantwoorden
 3. Ik vind het ook belachelijk. Ze hebben dit alleen maar gedaan omdat sommige mensen de wc niet netjes achterlaten.. En anderen moeten daarvoor boeten. Niet leuk maar ik snap het wel… Hier in Spanje zijn ze juist in winkels heel vriendelijk voor wat betreft toiletgebruik vooral voor zwangere en kinderen. En overal vind je openbare toiletten. Gratis! Daar kan NL nog wat van leren.

  Beantwoorden
 4. oh wat herkenbaar. Probeer als ouder zelf maar eens een toilet te vinden in een centrum. Bij ons is ook zo een leuke grote speelgoedwinkel. Prachtig afgelegen bij een stadion. En nee meneer, wij hebben geen toilet voor klanten. Gaat u maar naar de groothandel verderop. Wat kost een toilet nu eigenlijk aan ruimte ? een hokje van anderhalf bij anderhalf in het magazijn?

  Beantwoorden
 5. Wat een geweldig verhaal ook! Ik hoop toch echt dat mensen eens wat liever gaan worden voor elkaar. Een klein meisje afwijzen voor een toilet bezoek? Het moet toch niet gekker worden?

  Beantwoorden
 6. Heel herkenbaar. Ik heb zelf in een kinderkleding zaak gewerkt. Wij deden het op een gegeven moment alleen nog bij hoge uitzondering. Klanten moesten door onze voorraad ruimte heen. Waar iedereen zijn spullen stonden. Ook tassen en de kluis. Omdat je soms alleen stond kon je dan achter geen overzicht bewaren. Ja daar is ook misbruik van gemaakt. Dan moet je een grens stellen. Helaas soms ten kosten van kinderen. Bij H&M heb ik ook gewerkt. Veel mensen werden boos als ik ze niet liet plassen. Maar je moest door een beveiliging heen om daar te komen. En komt dan op plekken die niet bedoelt zijn voor klanten. Het blijft lastig voor zowel de ouder, maar ook de winkel.

  Beantwoorden
 7. Ik heb hier ook eens een blog over geschreven. Wordt nog vaak gelezen.. Mijn zoon kan het inmiddels ophouden en mijn dochter begint nu met de potty training. En helaas is het de harde waarheid dat kinderen en zwangeren bij sommige winkels worden geweigerd.

  Beantwoorden
  • Oh echt? Ga ik eens opzoeken. Tussen neus en lippen door hoor ik dat dit eigenlijk helemaal niet mag, kinderen en zwangeren weigeren.

   Beantwoorden
 8. Ik erger me er ook vaak aan dat winkel geen toilet hebben voor klanten en kan me inbeelden dat het voor ouders met kinderen vaak nog lastiger is. Zou eigenlijk toch een standaard dienst moeten zijn als je klant bent, net zoals op restaurant.

  Beantwoorden
 9. Oh wat vervelend!! Ik kan me de periode zeker nog herinneren, ondanks voorzorgsmaatregelen moeten kinderen die net zindelijk zijn op de meest onmogelijke momenten plassen.
  Ik moet echter heel eerlijk zeggen dat ik hier in Enschede nooit problemen heb gehad. Mijn kinderen hebben geplast (en meer?) bij oa de Action, de H&M en de supermarkt Emté. Niet echt winkels die daarop ingericht zijn, maar wel personeel met inlevingsvermogen.

  Beantwoorden
 10. Mijn dochtertje was 3 en nét zindelijk. We stonden bij een benzinepomp en dat kind mocht gewoon niet plassen, omdat de toilet alleen voor personeel was. Ik vind dat zó lullig! In een kleding winkel voor kinderen verwacht je al helemaal wat inlevingsvermogen..

  Beantwoorden

Plaats een reactie