Welke babyfoon kies je?

Ben je in blije verwachting of net bevallen dan ben je je aan het oriënteren voor een babyfoon. Vroeg of laat heb je er namelijk echt één nodig. Wanneer je baby in zijn eigen kamer gaat slapen wil je hem het liefst de hele tijd in de gaten houden. Zeker wanneer je voor het eerst mama wordt kan het zomaar zo zijn dat je zeer beschermend bent. Moederschap is iets waar niemand je ooit op had kunnen voorbereiden. Hier is overigens helemaal niets mis mee. In tegendeel. Aangezien de babyuitzet al duur genoeg is willen we je juist helpen bij het kiezen van een babyfoon. Waarom je er een nodig hebt om je baby in de gaten te houden? Wat is de beste babyfoon en welke opties zijn er? Ook leggen we uit waarom het handig is een extra Luvion adapter aan te schaffen en geven we meer gebruikstips die het leven net wat makkelijker maken ongeacht welke babyfoon je kiest.

Wat is een babyfoon?

Een babyfoon of babyphone is een apparaat dat uit twee delen bestaat: zender en een ontvanger. De zender (babyunit)heeft meestal een ingebouwd microfoon dat we in de babykamer bij de kleine smurf neerzetten. De ontvanger (ouderunit) heeft een ingebouwde luidspreker. Deze staat in de ruimte waar jij bent. Hiermee kun je dus horen wanneer de baby wakker is en jou nodig heeft zonder dat je constant erbij bent.

Wanneer heb je een babyfoon nodig?

Woon jij in een appartement van 70 vierkante meter, dan heb je wellicht minder moeite de baby in de andere kamer te horen. Maar wel als je aan het stofzuigen bent of een huis vol visite hebt terwijl de baby in de andere kamer slaapt. In een tussenwoning hoor je niet altijd als er iets aan de hand is met de baby die op de eerste verdieping of zolder ligt te slapen. Er zijn een heleboel redenen om op te noemen waarom je als ouder je kindje in de gaten wilt houden. Niet alleen honger en krampjes bij een newborn kunnen een reden zijn dat een baby, dreumes of peuter zijn keeltje opentrekt. Vast zitten tussen de spijlen van de ledikant, geschrokken van bijna stikken in eigen braaksel, uit zijn bedje geklommen en gevallen, hete radiator aangeraakt, Luvion Essential lader uit de stopcontact getrokken en vingers in gestopt. Aan de andere kant wil je ‘s nachts ook niet voor elk kreuntje uit bed. Een baby maakt natuurlijk ook onschuldige geluidjes in zijn slaap. Als kersverse mama kun je soms overal beren zien. Een babyfoon kan hierbij helpen door je gemoedsrust te bieden. Want als de baby slaapt, moet jij dat ook kunnen.

Welke soorten babyfoons zijn er?

Er zijn verschillende soorten babyfoons: Analoge babyfoon, PMR babyfoon, digitale babyfoon, babyfoon met camera en babyfoon via smartphone of tablet. Met zoveel keuzes en beslissingen die je moet maken kan ik mij heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet kunt zien. Daarom hopen we je hiermee te helpen de beste babyfoon voor jou te vinden. Hieronder lichten we de opties toe.

Analoge babyfoons

Een analoge babyfoon is een babyfoon met alleen geluid. Het is een stralingsarme babyfoon met een bereik tussen de 50 meters binnenshuis en 250 meter buitenshuis. Door middel van radiofrequentie kun je de geluiden beluisteren. Net als een radio bijvoorbeeld verzend deze geluiden door middel van elektromagnetische golven. Een voordeel van een analoog babyfoon is dat het goedkoper is. Voor 3 a 4 tientjes kun je al een nieuw exemplaar kopen. De analoge verbinding maakt dit apparaat niet stralingsvrij, maar wel stralingsarm.

Een nadeel van een babyfoon dat gebruik maakt van een analoge verbinding is de kans op storing. Het kan zomaar zijn dat het geluid dat uit je babyfoon komt niet van je eigen baby is, maar die van de buren. En andersom. Ruis kan ook worden veroorzaakt door een ander apparaat zoals de televisie, radio of de koffiezetapparaat. Daarmee is de afluisterkans ook groter. Dit soort babyfoons heeft verder ook geen extra functies als beeld bij geluid, terugspreekfunctie, nachtlampje, slaapliedjes of de mogelijkheid meerdere camera’s of zenders toe te voegen.

PMR babyfoons

Personal Mobile Radio oftewel PMR. In principe werkt dit type babyfoon op exact dezelfde wijze als de klassieke analoog babyfoon die we hierboven beschreven. Het grootste verschil is het bereik. Met dit apparaat kun je je kindje goed horen tot een afstand van maar liefst 3 kilometer. Daarnaast is een PMR babyfoon wel uitbreidbaar. Handig wanneer je bijvoorbeeld een tweeling hebt en dus twee babyunits nodig hebt.

Digitale Babyfoons

Digitale babyfoons staan ook wel bekend als Digital Enhanced Cordless Telecommunication beter bekend als DECT babyfoons. De digitale verbinding is beveiligd waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om storingen of ruis. Tegenwoordig hebben de meeste ECO-DECT digitale babyfoons ook een VOX- functie die alleen aangaan wanneer jouw baby een geluid maakt. Hierdoor geeft de DECT babyfoon een stralingsarm signaal af. Een ander voordeel hiervan is dat je accu langer mee gaat. Dit type babyfoon heeft geen beeldscherm en geeft dus alleen geluid af. Het is helaas ook niet uitbreidbaar met extra units. Maar een DECT babyfoon heeft wel een bereik tussen 50 meter binnenshuis en 300 meter buitenshuis. Dat neemt niet weg dat muren en plafonds het bereik beperken. De digitale babyfoon beschikt vaak leuke extra functies als nachtlampje en slaapliedjes.

Wifi babyfoons met camera

Sommige ouders vinden het fijn om te kunnen zien waarom het kindje huilt. Het helpt je immers bepalen of je erop moet reageren. Sommige ouders vinden het juist vervelend. Want ‘je blijft op het beeldscherm kijken’. Ongeacht of je alleen geluid verwacht of beeld en geluid belangrijk vindt, wifi babyfoons werken via Wireless Fidelity of te wel draadloos netwerk. Een wifi babyfoon heeft een goede internetverbinding nodig om de digitale afstand tussen jou en jouw kind te minimaliseren. Je bent immers overal direct bereik met je kleine. Valt de verbinding weg, dan verlies je ook contact met je kind. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar je hebt het soms niet meteen door. Met als gevolg dat je kleine je sneller nodig heeft dan jij in de gaten hebt.

Je kunt ervoor kiezen een wifi camera aan te schaffen en deze aan je telefoon te koppelen. Je kunt er ook voor kiezen de ouderunit via een app te koppelen met je smartphone en deze als een extra ouderunit te gebruiken. Maar je kunt er ook voor kiezen je eigen smartphone of tablet om te toveren tot een babyfoon. In dit geval koppel je twee smartphones of tablets met elkaar waarvan een als ouderunit dient en de ander als babyunit. Je ontvangt dan beeld en geluid via je smartphone. Hoe beter de internetverbinding, des te beter kwaliteit op je beeldscherm en geluid. Een nadeel hiervan dat de batterij vaker opgeladen moet worden. Hoewel deze laatste optie goedkoper is omdat er geen gebruik wordt gemaakt van fysieke babyfoons, is het wel gevoeliger voor hackers. Je stuurt immers videobeelden van je kind internet op. En als het om internet gaat is je privacy niet volkomen gewaarborgd. Een met een sterk wachtwoord beveiligde verbinding is dan ook noodzakelijk.

Zo bepaal je welke babyfoon bij je past

Je ziet het, er zijn verschillende soorten babyfoons beschikbaar. Je weet nu welke verschillende babyfoon verbindingen er zijn en welke voor- en nadelen ze hebben. Goed om over na te denken. Maar daarmee ben je er nog niet. Welke functies vind jij belangrijk en wat niet zo? Welke babyfoon past bij jou en je gezin? Door deze vragen te beantwoorden bepaal jij voor jezelf wat voor jou (en je partner) een goede babyfoon is.

♦ Wil je je baby ook kunnen zien of is de kleine horen voldoende?

♦ Als je voor een babyfoon met een camera kiest, hoe groot moet het beeldscherm zijn? En is zwart-wit beeld acceptabel of wil je graag een kleuren beeld?

♦ Wil je graag een babyfoon kopen die oplaadbaar is, via netstroom werkt of een op batterijen?

♦ Stel dat je kindje onrustig wordt, maar jij hem via de babyfoon gerust kunt stellen met je stem zodat hij weer verder kan slapen of juist rustig blijft tot dat jij bij hem bent. Vind je dat belangrijk? Dan is een terugspreekfunctie een must.

♦ Sommige kinderen vinden het fijn zichzelf in slaap te kletsen of zingen. Of je kleine niet goed kunnen horen vanwege de drukte in de ruimte waar je zit. Vind je het prettig de volume naar behoefte harder en zachter te kunnen zetten? Dan is een volumeregelaar een aanrader. Wil je via de babyfoon horen hoe hard je baby huilt, dan heb je een volume indicator nodig.

♦ Het kan erg fijn zijn om ‘s nachts je kleine wel te kunnen zien via de babyfoon zonder een nachtlampje aan te schaffen. Sommige babyfoons beschikken over een ingebouwd nachtlampje of infraroodverlichting.

♦ Wil je een thermometer in de babykamer of schaf je een babyfoon aan met een functie waarmee je de kamertemperatuur kunt aflezen?

♦ Waar komt de babyfoon te staan? Hoe handig is het dat je de camera kant kantelen zodat je de babykamer en je kindje vanuit verschillende hoeken kunt zien?

♦ Hoe belangrijk is groot bereik voor je? Dit is afhankelijk van hoe groot de woning is en de afstand tussen jou en je kindje.

♦ Maak je je zorgen met het signaal wat wordt verzonden en de straling? Op verzoek van RIVM legt Antenne Bureau toegestane stralingsnormen vast. In geval van baby’s zijn de regels extra streng. Toch adviseren zij de babyfoon op een veilige afstand van 250 tot 300 centimeter van je kindje te zetten.

♦ Hoeveel kost een babyfoon? Dat is erg afhankelijk van je wensen. In Nederland zijn de bekendste babyfoon merken Luvion, Alecto, Philips Avent en Motorola. Hoe meer functies, hoe beter de kwaliteit van het beeld des te hoger het prijskaartje.

Babyfoon kiezen tips mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

1 gedachte over “Welke babyfoon kies je?”

Plaats een reactie