15x Welke tuinplanten zijn makkelijk te onderhouden?

Tegels absorberen meer warmte dan bomen, struiken en tuinplanten. Dat houdt in dat geabsorbeerd licht wordt omgezet in warmte. Het licht wordt immers niet teruggekaatst. Daarnaast zorgt levend groen in de tuin voor koelte door de verdamping via de bladeren. Op een warme zomerse dag kan het een paar graden schelen in de schaduw. Dieren, vogels en insecten hebben veel baat bij biodiversiteit oftewel alle levende organismen in je achtertuin die samenwerken in het ecosysteem. Kortom: een groene tuin is gezond en erg belangrijk voor het milieu. In de hete en natte periodes.

Hoewel de ligging van je tuin een rol speelt bij de inrichting, hoeft de grootte geen belemmering te zijn. Geen groene vingers? Geen tijd om te tuinieren? Ook dat is geen excuus. Ga voor een duurzamer en onderhoudsvriendelijke tuin en kies voor levend groen dat bij jou past.

Onderhoudsarme tuinplanten

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten tuinplanten. Denk hierbij aan bomen en bodembedekkers, struiken en haagplanten, terras- en klimplanten, siergrassen, vaste planten, bloemen, groenblijvende planten, onderhoudsarme planten en meer. Op zoek naar tuinen die weinig onderhoud nodig hebben? Wij hebben een overzicht gemaakt van 15 makkelijke tuinplanten. Laat je vooral inspireren.

Tuingeranium

Als het gaat om makkelijke planten voor in je tuin die weinig onderhoud vragen dan mag de Tuingeranium niet in het rijtje ontbreken. Tuingeraniums worden ook wel Ooievaarsbek genoemd en is een van de populaire levend groen thuis. Deze deels winterharde planten zijn sterk, bloeien lang en zijn te vinden in allerlei soorten en mooie kleuren. Ze behoren tot de vaste planten en kunnen tot 50 cm hoog worden (met bloem). Het fijne aan Tuingeraniums is dat ze elke soort grond wel aankunnen. Sommige soorten doen het het best wanneer ze in (lichte) schaduw staan, andere in volle zon. De typisch Engels tuin staat er vol mee. Ze laten zich makkelijk combineren met andere buitenplanten. Doen het goed in een bloembak en grond. Plant de Tuingeranium echter nooit in een worteldoek. En deel de pollen in april of september zodat de plant op de plek blijft. Hierdoor blijft het langer bloeien. Kortom: de Ooievaarsbek is een veelzijdige vaste plant met een lange bloeiperiode van mei tot november dat weinig verzorging eist.

Genarium in onderhoud makkelijke tuinplanten MamaPlaneet.nl

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is van oorsprong een bosplant uit de rozenfamilie. Omdat de zomers steeds warmer worden is het verstandig deze buitenplant van tijd tot tijd royaal te bewateren. Iedere dag sproeien is dus onnodig en zelfs slecht voor de plant. Het kan namelijk redelijk slecht tegen droogte. Verder stelt het geen hoge eisen aan de bodem. Deze vaste plant is een bodembedekker dat tussen 20 en 50 cm hoog wordt. Het bijzondere aan vrouwenmantel is dat het een eetbare plant is met een geneeskrachtige werking. De bloemen smaken een beetje bitter en kruidig en worden vaak in een salade gegeten. Door de bloemen na de eerste bloei weg te knippen maak je plaats voor fris jong blad en een tweede bloeiperiode. Hoewel de plant niet geurend is buiten, ruikt het binnen in een vaas heerlijk.

Makkelijke planten in een onderhoudsarme tuin tips MamaPlaneet.nl

Kalimeris incisa

Kalimeris staat fantastisch in een siertuin. Het is een vaste plant dat tot -30 graden kan verdragen. Een plant met grote groene bladeren van ongeveer 30 cm en mooie blauwe of paarse bloemen. Het kan tot 80 cm hoog worden. Deze tuinplant eist wel een goed doorlatende, voedselrijke bodem en een zonnige plek om te bloeien in de maanden juli en augustus. Het kan prima overleven op een droge plek, zolang dit maar tijdelijk is. In de natte periodes kun je het wel beter beschermen. Kalimeris incisa is niet giftig of geurend en laat zich prima combineren met basisplanten en ander levend groen. Na de bloei kun je de plant het beste snoeien voor een rijke bloei maar verder heeft het geen onderhoud nodig.

Kalimaris in makkelijk te onderhouden tuinplanten MamaPlaneet.nl

Kaukasisch vergeet-me-nietje

Brunnera macrophylla ook wel Kaukasisch vergeet-me-nietje is een vaste plant (en komt dus ieder jaar weer terug) heeft niet al te grote blauwe bloemetjes met opvallende hartvormig, grijsgroen blad. Deze tuinplant bloeit tussen eind maart en juni. Een tweede bloeiperiode vindt soms in de herfst plaats. De bodembedekker laat er weinig onkruid doorheen komen en kan tot 50 cm hoog worden. Winterharde Kaukasisch vergeet-me-nietje kunnen in de zon, maar let er op om het voldoende water te geven. Het kan ook in halfschaduw staan en allerlei weersomstandigheden overleven. Net als de eerdere genoemde onderhoudsarme tuinplanten heeft ook deze weinig aandacht nodig zolang je het wegsnoeit nadat het is uitgebloeid (inclusief lelijk blad). Het mooiste aan deze eyecatcher in de tuin? Op warme dagen heeft het een sterke geur waar bijen en vlinders op afkomen.

Onderhoudsarme tuinplanten makkelijk MamaPlaneet.nl

Vlijtig liesje

Fijn maar klein! Het Vlijtig liesje is namelijk nogal klein van formaat waardoor je er meer van nodig hebt dan andere soortgelijke tuinplanten. Het is echter een musthave op het gebied van makkelijke planten. Het staat prachtig in een border in je tuin, maar ook in een bloempot- of bak en het balkon. In lichte schaduw op een windstille plek doet deze het beste. Het enige wat je niet mag vergeten is de plant dagelijks water te geven. Vlijtig liesje is een populaire eenjarige plant. Het is er in verschillende kleuren en is goedkoop in aanschaf wat tussen mei en oktober kan bloeien. Het kan 30 tot 60 cm hoog worden. Je kunt het in de winter laten doodgaan of binnen zetten in een koude ruimte waar het niet vriest om te overwinteren.

welke planten zijn makkelijk te onderhouden MamaPlaneet.nl

Andere makkelijk te onderhouden buitenplanten zijn onder andere:

Varens
Chrysanten
Vetplanten zoals cactussen
Graslelie
Bamboe
Zonnehoed
Lavendel
Vrouwentong
Helleborus
Lepelplant

Makkelijke tuinplanten in een onderhoudsarme tuin MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie