Wetenschappelijk bewezen voordelen van de sauna: Wat zegt de research?

You love it or you hate it: naar de sauna gaan. Een Fins woord voor een houten cabine waar men heen gaat voor een hete luchtbad. Over het algemeen bestaat ruim 60% van de saunabezoekers uit vrouwen die tussen 3 á 4 keer per maand de ruimte bezoeken en mensen die dit 9 á 10 keer per jaar doen. Ruim 80% van de bezoekers is 50+. Komt dit omdat de jongere generatie preutser is of omdat ouderen vaak beter de positieve effecten van de sauna begrijpen? Wij geloven dat beide redenen meespelen in de groeiende populariteit van mensen die een sauna kopen voor thuis. Wat de wetenschappelijk bewezen voordelen zijn?

Wetenschappelijk bewezen voordelen van de sauna

De meeste saunabezoekers gaan het liefst naar een sauna waar ze geen bekenden kunnen tegenkomen. Een buur, collega, familielid of leraar van je kind tegen het lijf lopen terwijl je ontspannen in je geboortepak paradeert kan nogal awkward zijn. Een voordeel van een thuissauna is dan ook privacy. Daarnaast kun je genieten wanneer jij wilt, alleen of in gezelschap en gelden er jouw regels. Wil je kunnen kletsen en lachen of intiem zijn met je partner? Het kan. In een sessie van ongeveer 20 minuten van het vakantiegevoel genieten en je gezondheid verbeteren? Dit zijn de wetenschappelijk bewezen voordelen van de sauna.

Vermindert kans op beroerte

American Academy of Journal Neurology volgde 14 jaar en 9 maanden lang 1628 dames en heren in de leeftijd tussen 53 en 74 jaar zonder een bekende voorgeschiedenis van de beroerte. De groep werd in 3 groepen onderverdeeld. Een groep die een keer per week de sauna bezocht, een groep die dat 2 á 3 keer per week deed en een groep die dat 4 tot 7 keer per week deed. Gedurende het onderzoek waren er 155 beroertes onder deze mensen met als definitieve conclusie dat mannen en vrouwen van middelbare en oudere leeftijd die vaker een heteluchtbad namen aanzienlijk minder risico liepen op een beroerte.

Betere weerstand

In een sauna is het 90 graden en de luchtvochtigheid laag (15%). Wanneer je in een reeks van 15 minuten opwarmt om daarna 2 minuten in koud water af te koelen en dan dit proces herhaalt bouw je een betere weerstand op. Door de warmte stijgt je lichaamstemperatuur zo een 2 graden waardoor er een soort (kunstmatige) koorts reactie ontstaat. Door de temperatuurwisselingen zorgt het lichaam voor aanmaak van meer witte bloedcellen. Deze leukocyten, zoals witte bloedcellen ook wel worden genoemd, zitten in het bloed maar ook in de rest van het lichaam om ons te beschermen tegen virussen, bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Volgens het wetenschappelijk onderzoek van Charité in Berlijn is de sauna een uitstekende manier om je immuunsysteem te verbeteren. Door het proces wordt de bloedsomloop gestimuleerd en gestabiliseerd, waardoor je antistoffen aanmaakt in de vorm van witte bloedcellen die je weerstand verbeteren en jou minder vatbaar maken voor lichaamsvreemde stoffen die onder andere griep en verkoudheid veroorzaken.

Het maakt je gelukkiger

Serotonine is een stofje in de hersenen met een stimulerende werking en invloed op je stemming, slaap, geheugen, zelfvertrouwen, emotie, eetlust, verwerking van pijnprikkels en zelfs orgasme. Een tekort van dit stofje kan verstoorde lichaamsfuncties veroorzaken maar ook angst- en depressieve klachten, minder zin in seks en behoefte aan sociale contacten maar ook verminderde eetlust. Dit gelukshormoon is dus nogal belangrijk. Volgens een Zweeds onderzoek en Oklahoma State University heeft een regelmatig saunabezoek een positief effect op de aanmaak van Serotonine in je bloed waardoor jij meer ontspannen, blij, voldaan en stressbestendiger bent. Het vult je voorraad als het ware aan wat ervoor zorgt dat je het leven weer van de zonnige kant bekijkt.

Fantastisch voor je huid

Tijdens een dagje sauna verlies je een half tot anderhalf liter vocht. Dit voorkomen was een reden voor een wetenschappelijk onderzoek naar de sauna invloeden op de huid. Dr. Doreen Kowatzki van University of Jena concludeert dat de effecten bijzonder gunstig zijn voor de huid. De hoge temperaturen laten het lichaam hard werken om af te koelen. Het hart moet meer bloed pompen en je hartslag gaat flink omhoog. Met als resultaat dat bloedvaten verwijden en poriën goed open gaan staan. Je huid wordt goed schoon hiervan. Daarnaast is het goed voor de doorbloeding en het werkt vocht afdrijvend. Naast vocht raak je ook overtollig talg en vuil kwijt via zweet. Behalve huidreiniging versterkt het ook de huid door de beschermlaag te versterken, hoornlaag te hydrateren en herstelt het de verstoorde PH-waarde. Als extra help je je nieren een handje door afvalstoffen via de huid af te drijven en zorg je voor nieuw bloedtoevoer (houd wel je voeten warm om te voorkomen dat je te veel afkoelt). Dit komt de nierfunctie ten goed, maar vergeet niet goed te blijven drinken.

Helpt reumatische klachten te verlichten

Ook Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft een wetenschappelijk bewijs gevonden dat je er fysiek en geestelijk baat bij hebt. Door het proces in je lijf tijdens een sauna zitting wordt je bloedcirculatie beter waardoor stijfheid en pijn in je gewrichten, spieren en botten afneemt. Dit betekent helaas niet dat de aandoening genezen kan worden, maar de klachten worden duidelijk verlicht en dat voel je. Met name de infraroodsauna kan wonderen betekenen. Naast reumatische klachten, kan de warmte ook rugpijn en (gewone) spierpijn helpen te verminderen. Dat komt omdat de infrarood lampen het lichaam verwarmen en diep van binnen de boel helpen te ontspannen, waardoor de doorbloeding beter het werk kan doen en je lichaam kalmeert. Aanrader dus als je fibromyalgie hebt.

Andere positieve effecten van de heteluchtbad

Naast de wetenschappelijke voordelen zijn er ook andere, nog niet met wetenschappelijke onderzoeken bewezen, positieve effecten van een hetelucht bad.

Stimuleert de stofwisseling

Zo heeft de hitte een stimulerende invloed op de metabolisme. Wil je afvallen, dan is het goed om te weten dat de gunstige effect op de stofwisseling niet direct betekent dat je gewicht verliest in de sauna. Door de warmte en temperatuurwisselingen stijgt je hartslag met zo een 50% wat te vergelijken is met een goede workout op sportschool. Voor je conditie doet dit helaas niets. Wel kan het als aanvulling worden gebruikt in combinatie met sporten en gezond eten.

Goed voor de longen

De hoge temperatuur verlicht ook de spieren rondom de luchtwegen wat betekent dat de ademhaling dieper en rustiger wordt. De kans op een aanval is dan ook veel kleiner. Naast de voordelen door de hitte is dit ook te danken op het vrijkomen van cortisol in het bloed. Een stofje dat bepaalde lichamelijke reacties kan veroorzaken of voorkomen. Bij het regelmatig bezoeken van een sauna verbetert ook de longcapaciteit. Met name astmatische bezoekers en bronchitis- of long COVID en COPD patiënten kunnen hier enorm van profiteren.

Digital detox

Eenmaal voorbij de receptie zijn elektronische apparaten als de mobiele telefoon, tablet en Ipad off limits. Dit om de privacy van de gasten te kunnen waarborgen. Deze offline regel is ook goed voor je welzijn. Door gebrek aan schermen zijn er minder prikkels en heb jij meer rust, kun je beter ontspannen, beter focussen, ontstressen en tijdens de pauzes persoonlijk contacten maken met anderen in plaats van op je telefoon te staren.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie