Navigeer naar comfort: Wigiwama zitzak kind

Ben je bezig met het interieur van de kinderkamer en ben je op zoek naar tips om de ruimte gezellig te maken? Wil je graag een eigen hoekje creëren voor je zoon of dochter waar hij of zij zich kan terugtrekken, ontprikkelen, spelen of een boekje lezen?  In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de wereld van zitzakken, en delen we uitleg, tips en inspiratie zodat je makkelijker de juiste keus voor je gezin kan maken.

Wat is een kinderzitzak? 

Super leuk zo een magische troon voor kinderen. Een kleurrijk en zacht wolkje dat op de vloer zweeft, klaar om een wereld van comfort en avontuur te bieden. De buitenkant van Wigiwama beanbag chair is bekleed met een stof dat aanvoelt als een zachte omhelzing. Het is alsof je een knuffel krijgt van je favoriete knuffel telkens wanneer je gaat zitten. De vorm is als een reusachtige, vriendelijke boom, gevuld met zachte en ondersteunende bolletjes die zich aanpassen aan de contouren van het lichaam van het kind. Het is een uitnodigende plek om te zitten, liggen, lezen, spelen of gewoon dagdromen. Aan de bovenkant bevind zich een handvat, waardoor het gemakkelijk is voor kinderen om hun troon te verplaatsen naar de perfecte plek voor hun avonturen. Of het nu in de hoek van de kamer is voor een zen leesmomentje of in het midden van de actie tijdens een speelafspraakje, deze bijna gewichtsloze beanbag past zich moeiteloos aan.

Een zitzak is al jaren een trendy stoel dat gemaakt wordt voor peuters, kleuters, oudere kinderen, tieners en volwassenen. Een flexibel meubelstuk dat zich aanpast aan de vorm van je lichaam.  In dit geval, een beanbag zonder scherpe punten of hoeken dat super comfortabel en ontspannen zit. Het biedt kinderen van alle leeftijden een ongeëvenaarde comfort. Het stijlvolle ontwerp en de verscheidenheid aan beschikbare kleuren en patronen maakt het mogelijk dat deze eyecatcher in iedere interieurstijl en ruimte past. De duurzaamheid van deze moderne meubels en het feit dat ze bestand zijn tegen diverse activiteiten van kinderen maakt ze extra aantrekkelijk. Dit zijn volgens de ervaringsdeskundigen onder ons de belangrijke kenmerken en voordelen van een zitzak. De reden waarom het een fantastisch idee is om het onderdeel te maken van de kinderkamer of bijvoorbeeld de woonkamer. Een opdracht die Wigiwama goed heeft begrepen en uitstekend wist uit te voeren.

Waar op letten: bij aanschaf en in gebruik

Uiteraard staat veiligheid voorop, vooral bij producten voor kinderen. Maar wat maakt het veilig? En waar moet je verder aandacht aan besteden voor je een beslissing maakt? Dit zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij aanschaf van een beanbag en in gebruik.

Veiligheid

♦ Kies een zitzak die voldoet aan veiligheidsnormen en geen gevaarlijke stoffen bevat. Soms wordt er bij een product een bepaalde leeftijd aangegeven waar het voor geschikt is. Dat heeft onder andere met veilig te maken en is belangrijk om rekening mee te houden.

♦ Controleer of de ritsen kindvriendelijk zijn en niet te makkelijk geopend kunnen worden. Biedt het voldoende steun en stabiliteit? Dit om te voorkomen dat je zoon of dochter te makkelijk ervan afglijdt of kantelt en zich bezeert.

♦ Toezicht op jonge kinderen kan een verschil maken en helpen ongelukken te voorkomen.

♦ Zijn er geen scherpe en harde kanten of hoeken? Afgeronde delen helpen het risico op stoten en verwondingen minimaliseren. Iets wat niet alleen een baby of peuter kan overkomen maar ook een tiener.

♦ Ook zijn sommige zakken voorzien van veiligheidsgordels om te voorkomen dat jonge kinderen ervan af kunnen vallen. Dit kan handig zijn voor extra gemoedsrust.

♦ Plaats de Wigiwama beanbag chair altijd op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze niet gemakkelijk kan omvallen.

♦ Volg de gebruiksinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat deze veilig wordt gebruikt.

Grootte

♦ In plaats van de leeftijd is het belangrijk lengte en eventueel ook het gewicht van het kind mee te nemen bij het kiezen van de juiste zitzakmaat. Sterker nog een te groot exemplaar neemt onnodige risico op verstikking of ongelukken met zich mee. Zo kan een jong kind tijdens het spelen per ongeluk eronder komen te liggen en niet zelfstandig kunnen opstaan. Een zitzak met een kindvriendelijke vorm, zoals een stoel, kan veiliger zijn dan een grote, losse zak. Zeker in geval van jongere kinderen is het cruciaal om hier rekening mee te houden.

♦ Een grote beanbag staat niet per se voor meer zitcomfort. Het moet in ieder geval voldoende ondersteuning bieden om comfortabel te zitten of liggen. Als de zitzak te klein is, kan het kind er niet goed op passen. En als deze te groot is, kan de kleine erin wegzakken zonder voldoende ondersteuning.

♦ De afmetingen van de zitzak moeten passen bij de lengte en het gewicht van je kroost. Een te kleine zitzak kan ongemakkelijk zijn, terwijl een te grote het kind moeilijk kan vinden om zich erin te nestelen. Zo kun je voor een kind met een lengte tussen 110 en 140 centimeter het beste kiezen voor een stoel met een diameter van tussen 70 en 80 centimeter. Voor een peuter of kleuter van 100 centimeter is een exemplaar met een diameter tussen 50 en 60 centimeter beter geschikt. Voor je tiener van minimaal 150 centimeter kun je beter kiezen voor een met een diameter tussen 80 en 100 centimeter.

♦ De belangrijkste reden waarom het formaat zo ontzettend belangrijk is, is het feit dat een zitzak die de rug goed ondersteunt helpt om een goede zithouding te behouden. Met name bij kinderen in de groei is dit zo belangrijk, omdat een slechte houding rugproblemen kan veroorzaken. Kortom, gebrek aan goede rug ondersteuning kan leiden tot rugklachten zoals pijn in de onderrug of nek. Met de juiste maat is dit makkelijk te voorkomen.

♦ Een zitzak is bedoeld om te ontspannen en tot rust te komen. Een goede (rug)ondersteuning draag bij aan het ontspanningsniveau en vermindert de kans op ongemak tijdens gebruik.

♦ Afhankelijk van het type vulling en de mate van gebruik kan het nodig zijn de beanbag bij te vullen. Als je merkt dat deze zijn stevigheid verlies of te plat aanvult, is het tijd bij te vullen. Veel fabrikanten bieden bijvulmaterialen aan die je kunt kopen hiervoor. Volg wel de instructies van de fabrikant om de juiste hoeveelheid vulling toe voegen en het comfort te herstellen.

♦ Zo kunnen de exemplaren gevuld met de EPS-parels na verloop van tijd inzakken na frequent gebruik. Het is dan ook normaal om deze na 6 maanden tot een jaar weer bij te vullen, afhankelijk van het gebruik. Ook zakken gevuld met textielvezels zoals gerecycled katoen of wol kunnen na een poosje hun stevigheid verliezen. Ook deze kun je het beste na 6 tot 12 maanden bijvullen. Natuurlijke vullingen hebben meestal een langere levensduur en vereisen minder vaak bijvulling, meestal na 1-2 jaar of zelfs langer. Wederom, afhankelijk van het gebruik logischerwijze. Gerecycled schuim kan na verloop van tijd wel wat gaan inzakken maar behoud meestal wel zijn vorm beter dan sommige andere materialen. Bijvullen kan in dit geval nodig zijn na 1-2 jaar of zelfs later.

♦ Om te bepalen welke maat zitzak geschikt is voor het kind, kun je de volgende stappen volgen: Meet de lengte van je mini-me vanaf de voeten tot aan het hoofd terwijl hij of zij rechtop staat. Dit geeft je een idee van de minimale lengte die het meubelstuk moet hebben. Neem deze afmetingen mee tijdens je online zoektocht. Zorg ervoor dat de zitzak dus groot genoeg (maar niet te groot) is zodat je zoon of dochter er comfortabel op kan zitten of liggen zonder eruit te vallen. Check de aanbevolen leeftijd en maatrichtlijnen van de fabrikant. Deze informatie kan je helpen bij het selecteren van de juiste maat.

Vulling

♦ Controleer welk type vulling de zitzak heeft. Natuurlijk let je op of de stoel cozy genoeg is, maar er komt hier meer bij kijken. Denk hierbij aan eventuele allergieën, of de vulling giftig is en duurzaamheid bijvoorbeeld.

♦ Soms zijn beanbags gevuld met EPS-korrels, soms met schuimrubberen vulling zoals polyurethaanschuim, soms gecombineerd met EPS-korrels en schuimvulling en soms zelfs met lucht.

♦ Gerecyclede EPS-korrels worden ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd en zorgen voor een lichte en flexibele vulling. Ze passen zich moeiteloos aan de vorm van het lichaam aan, wat comfortabel zit- en ligervaring ten goede komt. Verder is het materiaal dat makkelijker te verplaatsen is zodat het ook veiliger door de kleine handjes gedaan kan worden. Ze bieden een milieuvriendelijke optie omdat het hergebruik van kunststofafval betreft. Deze EPS-parels staan bekend als de beste kwaliteit vulling van zitzakken. Ze zijn hypoallergeen, geurloos en duurzaam.

♦ Er zijn ook biologisch afbreekbare vullingen beschikbaar die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals maiszetmeel of bamboevezels. Deze breken na verloop van tijd af in de natuur, wat impact op het milieu vermindert.

♦ Sommige zitzakken worden gevuld met herbruikbare textielvezels, zoals gerecyclede katoen of wol. Dit is een groene optie omdat het oude textielafval een nieuwe bestemming geeft.

♦ Ook volledig natuurlijke vulling kan. Er zijn zakken gevuld met biologisch katoen, boekweitdoppen of kapokvezels bijvoorbeeld. Deze materialen zijn hernieuwbaar en hebben doorgaans een lage milieu-impact.

♦ Wat de beste keus is? Dat is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Qua duurzaamheid zijn de bovengenoemde voorkomende het meest milieuvriendelijk. Qua gezondheid is het goed te kiezen voor een vulling dat geen schadelijke stoffen bevat en hypoallergeen is, vooral als het kind gevoelig is voor allergieën. Controleer de vermelde specificaties bij het artikel en neem desnoods contact met de fabrikant om meer informatie te winnen.

Stevigheid

♦ De stevigheid van de zitzak is belangrijk. Een te zacht meubelstuk kan lastig zijn om uit op te staan, wat kan leiden tot minder gebruik en irritaties. Een te stevig exemplaar zit minder lekker. De juiste balans tussen comfort en stevigheid is dan ook belangrijk.

♦ De beanbag moet voldoende stevigheid bieden om het kind voldoende ondersteuning te bieden en een goede zithouding te bevorderen. Dat wil zeggen dat de peuter, kleuter of tiener lekker erin kan zitten of liggen zonder in de zitzak te zakken.

♦ De vulling van de zitzak moet zich aanpassen aan de lichaamsvorm van de gebruiker. Dit zorgt voor een ergonomische en comfortabele zitervaring.

♦ Vooral voor kinderzitzakken is het belangrijk dat deze niet te zwaar zijn. Dit maakt ze gemakkelijk te verplaatsen en geschikt voor kleintjes om zelf te hanteren.

♦ De grootste en belangrijkste voordelen van de juiste stevigheid zijn: het zit comfortabel zonder dat het drukpunten of ongemak veroorzaakt, het draagt bij aan het behoud van een goede en gezonde zithouding en het biedt veiligheid doordat kinderen niet erin kunnen wegzakken of moeilijkheden ondervinden bij het opstaan.

♦ Nadelen zijn dat, afhankelijk van het vullingsmateriaal, zelfs een goed gevulde zitzak na verloop van tijd kan gaan inzakken, wat kan leiden tot verminderd comfort. En dat een stoel met de juiste stevigheid jammer genoeg minder makkelijk aanpasbaar kan zijn dan een met een zachtere vulling.

♦ De juiste stevigheid is subjectief en niet alleen per kind verschillend maar ook afhankelijk van zijn of haar voorkeur en behoefte. Indien mogelijk verschillende exemplaren uitproberen is een goed idee. Net als voor een fluffy zak kiezen van hoogwaardig kwaliteit met aanpasbare vulling. Dit kan helpen om het comfort en stevigheid naar wens aan te passen.

Onderhoud

♦ Hoe makkelijk is de beanbag schoon te maken? Niet onbelangrijk wanneer we het hebben over een stoffen meubel en kinderen. Kies daarom bij voorkeur voor afneembare en wasbare hoezen. Wel zo handig met kleine handjes.

♦ Dat het onderhoud belangrijk is voor de levensduur spreekt voor zich. Hetzelfde geldt voor hygiëne.

♦ Schudt daarom de zitzak regelmatig op om de vulling gelijkmatig te verdelen. Dit voorkomt dat deze ongelijk wordt samengedrukt en helpt om comfort te behouden.

♦ Stof de zitzak geregeld af met een plumeau of een zachte borstel om stof en vuil te verwijderen.

♦ Als er vlekken op de zitzak komen, probeer die dan zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik hiervoor milde reinigingsmiddel en een vochtige doek om deze voorzichtig schoon te maken. Volg de instructie van de fabrikant voor het wassen.

♦ Plaats het meubelstuk niet direct in het zonlicht, omdat langdurig blootstelling de kleuren kan vervagen en de stof kan beschadigen.

♦ Controleer de stevigheid van de zitzak regelmatig. Als de zitzak zijn stevigheid verliest, vul hem dan bij met de juiste vulling volgens de instructies van de fabrikant.

♦ Als de zitzak een afneembare en wasbare hoes heeft, volg dan de was instructies van de fabrikant om de hoes schoon te houden. Meestal is het dan een kwestie van voorzichtig openritsen en de hoes afhalen. De instructie staat misschien op een label aan de binnenkant van de hoes. Kun je het niet vinden, neem dan contact op met de maker.

♦ Gebruik voor het wassen altijd een mild wasmiddel geschikt voor delicaat textiel. Vermijd het gebruik van agressieve producten zoals bleekmiddelen om beschadiging van de stof te voorkomen.

♦ De hoes kun je na het wassen het beste ophangen om te drogen. Weet dat de hitte de stof ook kan beschadigen, wat een droger ongeschikt maakt om dit klusje te klaren. Nadat de hoes goed en volledig droog is, kun je de zitzak opnieuw vullen. Zorg ervoor dat de vulling gelijkmatig verdeeld wordt.

♦ Houd scherpe voorwerpen uit de buurt van de zitzak om beschadiging van de stof of vulling te voorkomen.

♦ Als je de zitzak tijdelijk niet gebruikt, bewaar hem dan op een koele, droge plek om schimmel of vochtschade te voorkomen.

Duurzaamheid

♦ Kwaliteit is belangrijk. Ga daarom voor een zitzak van duurzaam materiaal en stevige naden, zodat deze bestand is tegen het dagelijkse gebruik van en door kinderen.

♦ Alle bovenstaande tips zijn aspecten die een rol spelen bij een langere levensduur, duurzaamheid van het product en zijn goed voor de portemonnee op lange termijn. Van materiaalkeuze, kwaliteit van de constructie en de stevigheid tot het belang en rol van de vulling en onderhoud.

♦ Een goede aanvulling op de al eerder genoemde tips zijn certificaten. Controleer of de zitzak gecertificeerd is door relevante milieukeurmerken of organisaties als GOTS (Global Organic Textile Standard) voor biologische materialen bijvoorbeeld.

Ontwerp en kleur

♦ Betrek, indien mogelijk, kinderen bij het kiezen van het ontwerp en de kleur van de fluffy zitzak. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kids in verschillende leeftijdscategorieën geneigd zijn ergens meer van te genieten wanneer ze het leuk vinden.

♦ Kies voor een ontwerp die aantrekkelijk is voor kinderen en die passen bij hun interesses en voorkeuren. Populaire thema’s zijn bijvoorbeeld superhelden, dieren en prinsessen. Of ga voor een neutraal exemplaar dat past bij het interieur van de kinderkamer.

♦ Je kunt ervoor kiezen een kleur te kiezen dat past bij de inrichting van de kinderkamer, speelruimte of woonkamer. Of juist laten contrasteren voor een speels effect.

Garantie

♦ Controleer of de zitzak wordt geleverd met een garantie, zodat je gedekt bent in geval van fabricagefouten.

♦ De kwaliteit van de beanbag, het gebruik en zorg spelen een grote rol bij de levensduur ervan. Toch mag je over het algemeen verwachten dat een goed onderhouden exemplaar een aantal jaar meegaat.

♦ Het is goed om te weten dat je zelfs na de garantie periode in principe verzekerd bent aangezien je in Nederland wettelijk gezien recht hebt op een goed product dat onder normaal gebruik net zo lang mee moet gaan als dat van het product verwacht wordt. Dit heet de wettelijke garantie, waar je dus naast de fabrieksgarantie recht op hebt.

Creatief gebruik van een zitzak voor kinderen

Een Wigiwama zitzak kan een fantastische aanvulling zijn op het interieur van de kinderkamer, speelruimte of woonkamer. Het belangrijkste is om deze op een manier te gebruiken die past bij de behoeften van je kroost en je interieur. Experimenteer met verschillende opstellingen en ontdek hoe je ze het beste in je huis past. Zo kun je de meubel in de hoek van de kamer plaatsen als onderdeel van een gezellige leeshoek. Voeg een aantal boekenplanken en knuffels toe voor een meer uitnodigende omgeving. Maar je kunt ze ook gebruiken als extra zitplek voor het kind wanneer er een vriendje of vriendinnetje op bezoek komt of een lekkere zitplek tijdens een filmavondje terwijl de volwassenen op de bank hangen. Als een (multifunctionele) stoel tijdens het spelen, tv-kijken, gamen, verkleden, huiswerk maken of hutten bouwen bijvoorbeeld. Als decoratief element die past bij het kleurenschema of thema van de kinderkamer. Of om een speelse sfeer te creëren. Combineer de beanbags met bijpassende kussens, poefs en dekens voor een extra gezellige uitstraling. Als onderdeel van een gezellige speelhoek met bijvoorbeeld een lage tafel met enkele zitzakken waar kinderen kunnen knutselen, tekenen en puzzelen.

Het leuke aan deze veelzijdige zakken is dat ze ook net zo makkelijk opgeruimd kunnen worden door ze bijvoorbeeld in een hoek te stapelen of in een kist op te bergen wanneer ze minder gebruikt worden. Kortom er zijn talloze creatieve manieren om een zitzak te gebruiken met kinderen in huis.

Wigiwama Beanbag Chair

Je opent de deur van je kamer en daar staat hij, de Wigiwama Beanbag Chair, als een vriendelijke reus die op je wacht. Inmiddels genoeg ervaring rijker om te weten dat dit niet zomaar een meubelstuk is . Het is een magische plek waar ouders en kinderen samenkomen om te ontspannen en spelen. Kids rennen enthousiast naar de comfy zitzak, springen er bovenop of ploffen erin met een grote glimlach op hun gezicht. Het is een heerlijke plek om je in een boek te verliezen bijvoorbeeld of om erbij te pakken als vriendjes op visite komen. De kinderen hebben het al snel omarmd als hun favoriete plek in huis, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom dat het geval is. Je ziet ze erop springen en duiken, lachend, giechelend en volledig in hun nopjes genieten met Brown Super Beanbag Chair en Marshmallow Beanbag Chair van Wigiwama. De kinderzitzakken zijn in verschillende uitvoeringen, kleuren en materialen verkrijgbaar.

Wij als ouders vinden deze kinderzitzak net zo geweldig. Je ziet je kinderen genieten van de rust momenten en creativiteit. De stevige en duurzame stof van de zitzak dat gemaakt is van Global Recycled Standard (GRS) gerecyclede PET-flessen en een textiel gezondheidskeurmerk OEKO-TEX® heeft en een 100% EPS-parel vulling geeft gemoedsrust, wetend dat het bestand is tegen de energieke, soms ongecontroleerde en niet doordachte gedrag van je kinderen, mogelijkheid om het open te ritsen en wassen als dat nodig is, de gezellige uitstraling…allemaal punten die je als ouder belangrijk vindt en hier voldoening uithaalt. De ergonomische stoel staat fantastisch in het interieur en bezorgt iedereen veel plezier. Wat een aanwinst!

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

 

 

Sandra

Plaats een reactie