Boekrecensie Willewete Plus: Beroemde Schilders van Gemma Geurts en Yannick Pelegrin

Titel: Willewete Plus: Beroemde Schilders
Auteur: 
Gemma Geurts
Illustrator: Yannick Pelegrin
Aantal pagina’s: 112
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Clavis

Leestip!

Cadeautips | Speelgoed en spelletjes voor hoogbegaafde kinderen

De leukste kinderboeken over de Ruimte, sterren en planeten

Willewete serie

Willewete is een reeks informatieve prentenboeken over de meest uitlopende onderwerpen. Voor jonge kinderen vaak een feest van herkenning, antwoord op veel gestelde vragen maar soms ook een superleuke manier om spelenderwijs een thema dat ver van ze afstaat aandacht te geven. Denk hierbij aan knutseltips, prentenplaten, miniquiz, opdrachten, stripverhalen, versjes, uitklappagina’s en zoekplaten. Ieder onderwerp wordt door een andere schrijver en illustrator behandeld waardoor ieder boek een eigen identiteit krijgt. Een aantal voorbeelden zijn Naar de camping, Een huis bouwen, Zo voel ik mij, Vulkanen, Ridders, Zo werkt mijn lichaam en De garage.

Willewete Plus

Willewete Plus is de serie jeugdboeken variant voor de oudere kinderen. De onderwerpen maar ook de uitvoering zijn aangepast aan de leeftijd. Alle denkbare vragen worden in geuren en kleuren beantwoord door feiten en fictie met elkaar te verbinden, verbeelding en wetenschap, voelen en weten, leren en beleven. Beroemde schilders is hier een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn Heelal, Oceanen, Godsdiensten, De Olympische Spelen, Ontdekkingsreizen en Dansen.

Beroemde Schilders

Bij beroemde schilders denk ik aan bekende kunstenaars als Piet Mondriaan, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Pablo Picasso, Salvador Dali, Claude Monet, Johannes Vermeer, Albert Cuyp en Vincent van Gogh. Het bijzondere is dat alleen de laatstgenoemde in het boek wordt besproken. Hoewel het boek reuze interessant is en boordevol informatie bestaat die bij het thema kunst past, schept de titel en de eerste indruk andere verwachtingen waardoor er teleurstellingen kunnen ontstaan. Het boek bevat ook geen inhoudsopgave aan het begin van het boek maar pas een bijna 30 pagina’s telt hoofdstuk over Rembrandt genaamd ‘En toen was er licht’. Daarna volgen er twee pagina’s lange hoofdstukken over diverse schilders en kunstenaars in de loop der tijd. Voor een kind en tiener dat zijn grootste passie in de creatieve kunst heeft gevonden, is de verdieping een bijzonder waardevolle reis door de tijd. Voor iemand die in eerste instantie nog kennis moet maken met de grote namen uit de geschiedenis kan het boek voor verwarring zorgen. De meeste hierboven genoemde namen komen in het boek niet voor. Niets over hun werk of het leven. Dat maakt lezen van cover tot cover met de bladzijde minder leuk helaas. De enige conclusie waar ik op terugkom is dat met name de titel toch een beetje onhandig is gekozen. Een betere kop zou zijn ‘Kunst in de loop der tijd’ bijvoorbeeld. Het beste advies dat ik kan geven is het boek te lezen en uithalen wat voor jezelf belangrijk is. Dat het boek wel degelijk de moeite waard is bewijst ook de nominatie voor de Nederlandse Kinderjury 2024.

Beroemde Schilders is onder andere hier te koop.

Over Gemma Geurts

Ze groeide in de jaren ’50 en ’60 op het Brabantse platteland op in een gezin met 11 kinderen. De tijd dat getrouwde vrouwen niet mochten werken. Net als haar moeder en zussen. Tegen de tijd dat Gemma een eigen gezin kreeg veranderde dat gelukkig. Zij werkte jarenlang in het onderwijs, van kleuterjuf tot leerkracht op hoger beroepsonderwijs maar ook onderwijsontwikkelaar, beleidsadviseur en onderzoeker. Haar tijd in het onderwijs is inmiddels verleden tijd want Gemma is tegenwoordig fulltime schrijfster. Je kent haar misschien ook van Maar een meisje, Sophie en de drakentranen en De laatste vier dagen.

Over Yannick Pelegrin

Yannick is een jonge stripmaker en illustrator uit Brussel. Sinds zijn afstuderen in 2017 heeft hij grote stappen gezet in zijn carrière. Zo heeft hij twee strips op zijn naam staan: Oerwoud achter glas en volwaardige graphic novel Aldo. Verder is hij verantwoordelijk voor de illustraties in onder andere jeugdboeken Offline en Spionage.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Redactie

Plaats een reactie