Wintergroene tuin | Deze groenblijvende planten geven je tuin kleur

We zitten in de tweede helft van oktober. Het is 2 uur in de middag. De dagen worden duidelijk steeds korter. Binnen is het al vrij donker. Ik zet de kaarsen aan, plof op de bank met een deken over mij heen en een bak thee. Dromerig tuur ik naar buiten. Het is herfst. Juist met dit weer is het fijn als het uitzicht op de tuin de gezelligheid van binnen versterkt. Hoe staat jouw wintergroene tuin ervoor?

Deze groenblijvende planten geven je tuin kleur

Je kunt de tuin laten betegelen om het netjes te houden in de koude maanden. En je kunt de bomen mijden om bladeren op de grond te voorkomen. Maar je kunt ook voor groenblijvende planten en kunstgras voor in je tuin kiezen en ook in de grauwe maanden genieten. Geen serre maar wel een overkapping? Zet een gezellige tuinset neer, zachte dekens, terrasverwarmers en nodig familie en vrienden uit voor een winter barbecue.

De meeste tuinen zien er in het najaar en winter verwaarloosd uit terwijl er genoeg planten zijn die je tuin kleur geven. Deze groenblijvende planten kunnen prima in de volle zon, bloeien ook in de schaduw en zijn winterhard. Ze overleven niet alleen de kou, zonder enige bedekking, maar blijven ook groen in de winter.

Buxus

Deze klassieker past in iedere tuin. De buxus snoei je het beste in mei en september. Verder geef je deze makkelijke, wintergroene plant eens per seizoen buxusmest en hoef je het alleen nog een beetje in de gaten te houden. Wanneer de punten geel worden, heeft de Buxus meer water nodig. Dus ook in de winter.

Jeneverbes

Deze grijsblauwe plant kom je overal ter wereld tegen, in 60 verschillende soorten. Juniperus scopulorum ook wel bekend als Blue Arrow wordt niet groter dan een meter. Ideaal voor in een kleine tuin. Deze wintergroene plant blijft niet alleen groen in de winter maar kan ook -35 graden verdragen.

Winterheide

Als we het over sierplanten hebben voor in je wintertuin dan kan winterheide niet in het rijtje ontbreken. Deze kleurrijke plant wordt maximaal 30 centimeter groot. Het advies is het in groepen te planten zodat de witte, rode, goudgele, paarse en roze bloemetjes meer levendig blijven.

Kardinaalshoed

Kardinaalshoed staat ook wel bekend als kardinaalsmuts, gevleugelde spindel of brandende struik door zijn felrode herfstkleur. Er zijn meer dan 150 verschillende soorten van deze wintergroene plant, sommige zijn groenblijvend, andere bladverliezend. De groenblijvende soort Euonymus fortunei is een uitstekende bodembedekker en zeer goede klimplant.

Druifheide

Een wintergroene tuinstruik die de tuin jarenlang een glanzend rode kleur geeft. Geef dit struikje een schaduwrijke plek en combineer het met bijvoorbeeld kerstrozen voor een kleurrijk effect in de koude maanden. Druifheide is een groenblijvend, bladhoudende plant dat klein blijft.

Rotsplant

Ongeacht of je wintergroene tuin wilt, terras of balkon, rotsplanten zijn een aanrader. Niet alleen kunnen ze de winter aan, maar ze zijn nog eens prachtig om te zien. Rotsplanten zijn klein maar oersterk. Ze stellen ook geen eisen aan de grond.

Kerstroos

Van de 20 verschillende soorten is kerstroos, ook wel bekend als winterroos, een groenblijvende plant. Verschillende varianten van deze planten zijn een kleurrijke verschijning maar niet alleen zijn wintergroen. Wat ze wel gemeen hebben is het feit dat alle delen van deze plant giftig zijn voor de mens.

Lees ook

Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral ook niet doen?

Kleine tuin inrichting | Zo lijkt je tuin veel groter

Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Tips bij kiezen tuinschutting | Low budget & Duurzaam

Schoenlappersplant

Schoenlappersplant oftewel Bergenia is een prachtige wintergroene plant dat eind maart/begin april al bloeit en in de winter mooi groen blijft. Afhankelijk van de soort kunnen deze kleurrijke planten tussen 25 en 60 centimeter groot worden en staan ze het mooist bij een vijver in de tuin.

Scheefbloem

Een makkelijke plant van een centimeter of 20. Scheefbloem heeft mooie witte bloemen en blijft uiteraard groen in de winter. Verder doet ze groenblijvende plant het best in de zon of halfschaduw in de tuin. Vorst van -28 graden is geen probleem voor scheefbloem.

Subulata

Deze bodembedekker en langbloeier is in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar. Afhankelijk van de soort wordt Subulata 25 tot 55 centimeter groot en ruikt heerlijk. Deze groenblijvende plant vraagt wel om een humusrijke grond die niet snel uitdroogt.

Purperklokje

Een eyecatcher het hele jaar rond. Purperklokje is in verschillende kleuren te krijgen en kan 15 tot 60 centimeter groot worden. Deze vaste plant doet het best op een zonnige plek in voedselrijke grond zoals kleigrond of veengrond.

Sneeuwklokje

Waarschijnlijk een van de bekendste wintergroene bloemen is het Sneeuwklokje. Wist je dat er verschillende soorten van verkrijgbaar zijn? De verschillen zijn vrij subtiel. Wat ze wel gemeen hebben dat ze de ruimte nodig hebben wegens ‘aanleg’ voor verwildering.

Winterjasmijn

Tussen december en april is Winterjasmijn is volle bloei. Verder kan deze wintergroene plant tot wel 3 meter groot worden en is hij redelijk onderhoudsarm. Deze struik is wel op zijn mooist in de zon in de kalkarme grond, maar doet het in de schaduw ook prima.

Toverhazelaar

Tussen december en februari is deze wintergroene sierstruik in bloei. Verder is Toverhazelaar vrij makkelijk en zeer geschikt voor mensen zonder groene vingers. Wanneer je hem in de zon zet en wat ruimte gunt hoeft hij niet eens gesnoeid te worden.

Winterzoet

Het duurt 4 tot 6 jaar voor er bloemen zijn, maar het is het waard. Winterzoet is makkelijk in onderhoud aangezien het niet gesnoeid mag worden. Wel kan het 3 meter groot worden dus handig om daar mee rekening te houden in de tuin. Winterzoet is tussen januari en maart in bloei.

Lees ook

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Industrieel interieur gezellig maken

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips

Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

Zo richt je een minimalistische badkamer in

Zien op Netflix | De beste programma’s over opruimen

sneeuwklokje is een van de groenblijvende planten die kleur geven in de wintergroene tuin

 

 

Sandra

1 gedachte over “Wintergroene tuin | Deze groenblijvende planten geven je tuin kleur”

Plaats een reactie