Witte schoenen schoonmaken

De kleur wit is een van de meest neutrale kleuren die je kunt vinden. Ook op het gebied van footwear. Neem nou de witte sneakers voor dames. De minimalistische sneaker straalt een bepaalde frisheid uit en geeft je outfit een jeugdige look. Het past in elke garderobe en iedere kledingstijl. We dragen ze graag onder een fijne paar jeans maar ook onder een leuk jurkje of luchtige zomerbroek. Kortom, onmisbaar in je schoenenrek. Een nadeel van witte schoenen is dat ze helaas snel vies worden. Ze hierdoor nooit meer dragen is ook zo iets.

Van witte schoenen schoonmaken met ossengalzeep tot in de vaatwasser reinigen. Tips om gele vlekken op witte schoenen na wassen te voorkomen en hoe je de zwarte vegen kunt voorkomen vliegen je om de oren. Maar wat werkt nou echt? En hoe zit het met de verschillende materialen waar de schoenen van gemaakt zijn? Wij zetten de meest praktische schoonmaaktips voor het beste resultaat voor je op rij.

Goede bescherming voor je witte schoenen

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ eerst een tip hoe je stralend witte damesschoenen schoon houdt.

Allereerst behandel je direct na je aankoop de schoenen met water- en vuilafstotende spray. Met de ene hand in de schoen en met de andere hand gewapend met de spray, bescherm je je gloednieuwe stralend wit paar schoenen tegen vuil en viezigheid. Bij voorkeur doe je dit buiten. De dampen kunnen behoorlijk op je luchtwegen slaan. Houd de spray zo een 20 à 30 centimeter (lengte van de spuitbus) afstand en spray een dun beschermlaagje erop. Wees vooral niet bang te sprayen. De spray moet namelijk kunnen hechten met het materiaal. Daarvoor is een goede laag belangrijk. Daarna laat je de schoenen ongeveer 30 minuten drogen en de spray intrekken. Je hoeft verder niets te doen. Wil je het helemaal goed doen, herhaal dit proces om de 6 a 7 weken. Helemaal schoonhouden is haast onmogelijk, maar het bied wel de meest optimale bescherming die jij je witte schoenen kunt geven. Ongeacht of je canvasschoenen hebt, stof, leer, suède of voetbalschoenen. Voor elk materiaal is een water- en vuilafstotende spray te koop. Let wel op wat er op de spuitbus staat voor je het aanschaft en gebruikt. Dit omdat niet elke spray geschikt is voor elk materiaal.

Lees ook

Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral niet doen?
Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger

Canvas & stof

Witte schoenen zijn prachtig. En ze lopen heerlijk. Maar ze werken ook als een magneet voor vuil en vlekjes helaas. Het ene materiaal is alleen makkelijker te reinigen dan een ander.

Witte canvasschoenen schoonmaken is waarschijnlijk de meest gemakkelijke in dit rijtje. Canvas kan namelijk best wel wat hebben. Met een sopje van water en afwasmiddel kom je meestal een heel eind. Voor je hier mee begint is het verstandig de schoenen droog te laten worden. Dit inclusief alle modder en vuil. Daarna kun je de zolen tegen elkaar slaan om de groeven te legen. Dit maakt schoonmaken ook iets makkelijker. Boen het daarna schoon met een tandenborstel. Spoel het met koud water af en herhaal het proces nogmaals. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven om nieuwe vlekken te voorkomen. Prop wat kranten of keukenpapier in de schoen en laat ze drogen. Doe dit niet in de volle zon of op de verwarming anders kunnen je schone canvasschoenen gaan krimpen. Op een goede geventileerde plek of gewoon in de buitenlucht is het beste.

Je witte schoenen van canvas met bleek schoonmaken kan ook. Test dit voorhand wel even op een klein onopvallend plekje. Het laatste wat je wilt is verkleurde witte schoenen. Maak een teiltje met veel water en schrob alle vuil eerst af met een afwasborstel of tandenborstel. Maak daarna een teiltje met heet water en een scheutje bleek. Je kunt hier de witte schoenen in onderdompelen om ze daarna opnieuw goed af te spoelen. Je schoenen zijn weer stralend wit.

Leer

Natuurlijk heb je ze van tevoren ingespoten. Maar na een dagje werken of avondje uit eten kan het toch gebeuren dat je shiny witte schoenen vies zijn geworden. Het vervelende aan wit leer is dat zelfs een druppel water een vlekje kan achterlaten. Mocht dit het geval zijn dan kun je met een klein beetje vaseline de vlekjes wegpoetsen. Gebruik hierbij een wollen doekje. Bij alle andere vlekken gebruik je de binnenkant van een banaan om je leren schoenen mee te poetsen. Voor lastige vlekken zou je ook witte tandpasta (zonder gel) kunnen gebruiken. Wrijf het erin met een vochtige doek en veeg het goed af met een droge doek. Houd er rekening mee dat leer uitdroogt wanneer het te nat wordt.

Tandpasta en afwasmiddel ook een fijne low budget schoonmaakmiddel bij krasjes op je wit leren schoenen. Eerst maak je deze schoon door een mengsel van een klein beetje water en afwasmiddel. Ook hier is een tandenborstel superhandig. Met kleine cirkelbewegingen reinig je voorzichtig de schoenen. Met een handdoek verwijder je alle schuim. Vervolgens herhaal je dit met tandpasta en laat de schoenen een paar uur drogen. Je witte schoenen van leder zien er weer als nieuw uit.

Suède & nubuck

Bij alle schoenen is onderhoud belangrijk. Het zorgt ervoor dat deze er langer mooi uitzien. Een ander voordeel is dat bij goed verzorgde schoenen schoonmaken minder moeite kost. Dit is bij suède schoenen of sneakers extra belangrijk omdat het materiaal nogal kwetsbaar is. Je kunt deze ook niet reinigen met huismiddeltjes zoals bovengenoemde materialen. Zo krijg je ze wel schoon.

Wanneer je een wit paar schoenen aanschaft van suède is het verstandig ook meteen een suède verzorgingskit te kopen. Zoals gezegd moet je met dit materiaal extra voorzichtig zijn om beschadigingen te voorkomen. Voor nubuck geldt dezelfde behandeling.
Allereerst is het belangrijk dat je witte suède schoenen droog zijn. Borstel de schoen zorgvuldig in één richting met de suèdeborstel. Zo een borstel heeft twee kanten. Een met metalen haartjes en de andere met rubberen haartjes. Meestal is dit voldoende om een goed verzorgde schoen van dit materiaal weer netjes te krijgen. Borstelen zorgt er immers voor dat de haartjes weer overeind gaan staan.

Suède sneakers of schoenen en water gaan slecht samen. Zeker bij een wit exemplaar is dit nogal schadelijk. Echter watervlekken haal je eruit met water. Met de metalen haartjes van een suèdeborstel maak je de hele schoen nat en wrijf het voorzichtig in. Je haalt met een doek de waterresten weg door te deppen. Daarna prop je kranten of keukenpapier in de schoenen en laat je deze goed drogen. Tenslotte borstel je de suède haartjes weer lichtjes overeind met de borstel. Hierdoor behouden je witte schoenen hun vorm en zijn ze weer schoon.

Witte schoenen schoonmaken – Aanvullende tips 

Een schoen schoonmaken klinkt eenvoudiger dan het is. Het is immers niet uit één materiaal gemaakt. Bij witte schoenen of sportschoenen is dat eigenlijk niet anders. Daarom delen we hieronder nog een aantal algemene tips om je witte schoenen schoon te maken en houden.

♦ Maak een pasta van water en bakpoeder. Wrijf dit goedje in cirkelvormige bewegingen in met een tandenborstel. Je kunt zowel de bovenkant als de rubberen zool hierin meenemen. Zijn de sneakers weer stralend wit, dan veeg je alle schuim weer af en laat je de schoenen drogen in de frisse lucht.

♦ Je kunt ook babypoeder gebruiken in plaats van bakpoeder. Het proces blijft hetzelfde. Drogen doe je echter met een föhn.

♦ Gebruik een witte wonderspons of softgum om je witte schoenen schoon te maken.

♦ Vergeelde zolen voorkom je door je witte sportschoenen in een doos te bewaren (of ander donker plekje) wanneer je ze niet draagt. Dit geldt eigenlijk voor alle schoenen. In de zon kunnen ze namelijk verkleuren.

♦ Verwijder de vetvlekken uit je witte schoenen van stof door ze met shampoo schoon te maken.

♦ Witte veters kun je gemakkelijk in een waszakje stoppen en in de wasmachine gooien. Hoe heter je ze wast, des te witter ze er uitkomen.

♦ Veel vlekken lossen beter op in witte wijnazijn. Je kunt deze tip ook bij de suède schoenen gebruiken. Ga wel extra zorgvuldig te werk.

♦ Gebruik een natte, katoenen doek om je witte schoenen met ossengalzeep schoon te maken. Wrijf het in op de vlek in cirkelvormige bewegingen, haal schuim weg met een schone doen en laat de schoenen drogen.

♦ Niet alle sneakers kunnen in de wasmachine. Durf je het risico toch te nemen, was ze dan (in een waszak of kussensloop) zo koud mogelijk.  Of reinig ze in de vaatwasser. Alle waterproof schoenen, zoals canvasschoenen, mogen in de vaatwasser schoongemaakt worden. In tegenstelling tot de wasmachine maakt deze geen toeren. Dit verkleint de kans op beschadiging. Maar ook hier geldt, mijd warm water. Hoe warmer het water, des te slechter dit is voor je witte schoenen.

♦ Een goede verzorging start direct bij de aankoop. Spray ze direct in met een nano-spray.

♦ Een goede schoenpoets is geen overbodige luxe. Verzorg je schoenen met zekere regelmaat om er langer van te kunnen genieten.

Witte schoenen wit houten

Redactie

Plaats een reactie