Geld besparen door je woning winterklaar te maken

Is jouw woning klaar voor een strenge winter? De weersomstandigheden zijn de afgelopen jaren de grootste oorzaak geweest van brand, storm- en waterschade in huis. Door je woning winterklaar te maken voorkom je onveilige situaties die vaker in de winter voorkomen. Deze 10 punten helpen je daarnaast ook nog geld besparen.

Cv-ketel

Je verwacht dat je zuinige cv ketel zo een 10 tot 15 jaar meegaat en doet wat het moet doen. Je wilt de radiatoren opendraaien in de winter en genieten van een heerlijk warm huis. Toch is de verwarming waar je van geniet niet vanzelfsprekend. Je cv-ketel heeft regelmatig onderhoud nodig en daar wil je niet hartje winter achter komen toch? Late herfst, dus oktober en november, zijn ideaal om je huis winterklaar te maken. Vlak voordat het vervelend koud wordt om in de kou te zitten. Het is daarom verstandig de waterdruk te controleren, de cv-ketel te ontluchten, bijvullen en indien mogelijk op winterstand zetten. Is er sprake van vorst, houd de warmte binnenshuis dan op minimaal 15 graden om schade aan de leidingen te voorkomen. Vraag de installateur tijdens de jaarlijkse controle de radiatoren zuiniger in te stellen en vraag hoe je het de volgende keer zelf kan doen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid maar je bespaart ook geld op de energierekening.

Rook- en koolmonoxidemelder

Koolstofmonoxide, CO of kolendamp is een giftige gas die je niet kunt zien noch horen of proeven. Het ontstaat vaak door een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout of aardgas. Het aantal mensen dat hierdoor op de Spoedeisende hulp terecht komt of eraan overlijdt stijgt jaarlijks. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden Cv-ketel, gaskachel of slechte ventilatie. Zorg er daarom voor dat er een koolstofmonoxidemelder bij de Cv-ketel hangt om een heleboel ellende te voorkomen. Je krijgt dan een waarschuwing mocht deze onzichtbare moordenaar vrijkomen. Gebruik je de open haard, maak dan minimaal eens per jaar een afspraak met de schoorsteenveger voor een schoonmaakbeurt. Ook deze heeft onderhoud nodig voor je het gaat gebruiken. Het kan zomaar zo zijn dat op het dak lopen en schoonstenen schoonmaken niet bepaald je hobby is. Gelukkig hoeft dat ook niet, want voor een paar tientjes kun je dit klusje uitbesteden. Dit om brand te voorkomen maar ook een koolstofmonoxidevergiftiging. Hang een rookmelder in de hal en overloop op elke verdieping. Maar ook in de woonkamer, slaapkamers en andere ruimtes waar brand kan ontstaan.

Dak & gevel

Door de dakgoten te controleren op bladeren, mos, takjes en vuil kun je genestelde ongedierte voorkomen, lekkage, schimmel en vochtplekken binnen voorkomen. Wanneer regenwater, hagel en gesmolten sneeuw nergens heen kan door verstopping kan dit schade veroorzaken aan de dakgoten, muren en het dak. Eens per jaar kun je dit zelf doen of uitbesteden. Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen en daarom doe je dit klusje voor het echt koud wordt.

Als je toch op het dak bent voor de dakgoten, controleer dan ook meteen de dakpannen. Zorg ervoor dat weggewaaide dakpannen weer goed staan en beschadigde worden vervangen. Een dakdekker kan dit klusje voor je klaren tijdens je huis winterklaar maak routine. Hiermee wordt de kans op lekkage aanzienlijk kleiner.

Hetzelfde doe je met de gevel. Check op scheuren en gaten en repareer eventuele schade. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat ongedierte hun kans schoon zien zich op je zolder te vestigen in de winter. Ook is de kans op waterschade groter.

Isolatie

Tijdens je huis winterklaar maken uitdaging wordt duidelijk hoe belangrijk isolatie is. Verduurzamen is niet iets wat je even doet, maar wat wel heel belangrijk is. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Denk hierbij aan HR+++ glas en isolerende ramen en deuren, dak- en vloerisolatie. Maar ook wanneer je niet direct zoveel geld kunt ophoesten kun je maatregelen nemen tegen warmte en energie verlies. De verwarming hoger zetten heeft immers niet zoveel zin wanneer er naden en kieren zijn. Pak ze aan. Plaats tochtstrippen, plaats gordijnen, leg een warme kleed neer, ventileer voldoende en sluit alle naden en kieren. Je gasverbruik wordt hierdoor aanzienlijk lager. Een koud huis warm maken en houden kan een uitdaging zijn maar die ga jij niet uit de weg toch? Met deze tips moet je een heel eind kunnen komen.

woning winterklaar maken en geld besparen mamaplaneet.nl

Redactie

1 gedachte over “Geld besparen door je woning winterklaar te maken”

Plaats een reactie