WOZ-Waarde verlagen | waarom bezwaar maken je veel geld bespaart en hoe

WOZ-waarde staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken volgens de wet WOZ. Hier is de waardebepaling van woningen en anderen onroerende zaken in Nederland vastgelegd. Wat dit precies inhoudt en wat voor invloed het heeft op jouw financiële situatie leggen we uit in dit artikel.

Lees ook

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

Geld besparen op water door regenwater te hergebruiken

Ruim 50 Energie besparen tips

Wet WOZ: Vroeger en nu

Vroeger mochten eigenaren zelf de waarde van de woning, garage of bedrijfspand vaststellen. In 1994 besloot de overheid een nieuwe wet aan te nemen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In 1997 werd deze nieuwe wet landelijk ingevoerd. Sinds 2008 ligt de waardepeildatum een jaar voor de start van het Nederlandse belastingjaar. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in 2021 de woz-waarde van 2020 ontvangt. Sinds 2016 kun je de WOZ-waarde van je eigen woning of die van iemand anders gratis opvragen. Deze informatie is openbaar.

Wat is een WOZ-beschikking?

In het eerste kwartaal van het jaar krijgen huizenbezitters, eigenaren van garages en bedrijfspanden maar ook huurders de gemeentelijke belastingaanslag. Deze bestaat uit de Onroerende Zaak Belasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. De gemeente maakt hierbij ook de vastgestelde WOZ-waarde van jouw woning bekend. Hierop staat onder andere de naam van de eigenaar, adresgegevens, de WOZ-waarde en waardepeildatum. Dit noemen we een WOZ-beschikking.

Hoe wordt de marktwaarde van de woning bepaald?

In het systeem van de Gemeente worden alle eigenaren bijgehouden met daarbij onder andere datum waarop ze verkocht zijn. In opdracht van de gemeente taxeert de taxateur minimaal een woning met vergelijkbare waardepeildatum. Verder wordt er gekeken naar de grond, het gebouw en ligging. Hiervoor bezoekt de taxateur dus niet alle vergelijkbare woningen maar minimaal een. Gebaseerd op zijn taxatierapport en waardepeildatum zoekt hij of zij in het systeem naar vergelijkbare woningen. Al deze woning krijgen dan dezelfde WOZ-waarde. De waarderingskamer controleert het werk van de gemeente. Op deze manier wordt toezicht gehouden op de kwaliteit van WOZ-waarde bepalende taxaties die door de gemeente worden uitgevoerd. Zo kan het voorkomen dat een tussenwoning in een dorp wordt vergeleken met een rijtjeshuis in de stad uit dezelfde gemeente. De waardepeildatum is hierbij leidend.

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

De OZB-belasting is een percentage van de WOZ-waarde. Dit is een lokale belasting voor huiseigenaren en gebruikers van bedrijfspanden. Mocht het zo zijn dat de WOZ-waarde in jouw gemeente is gedaald, dan verhoogt de gemeente de OZB-belasting om zo een besluitend begroot te krijgen.

Sommige gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als grondslag om de Afvalstofheffing en Rioolheffing te bepalen.

Nederland is 22 waterschappen rijk. Ieder van hun bepaalt een eigen belastingtarief. Zo is de waterschapsbelasting een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Als eigenaar betaal je een deel omdat je de eigenaar van een gebouw bent en een deel wanneer je een stuk grond bezit. In dit geval betaal je per hectare.

Wanneer je een koopwoning hebt telt de belastingdienst automatisch een bedrag op bij je belastbaar inkomen. Dit wordt ook wel de eigenwoningforfait genoemd. Via de woningforfait is de WOZ-waarde van de woning dus bepalend voor je inkomstenbelasting.

Wanneer je spaart of belegt, een tweede huis bezit of een vakantiehuis dan betaal je vermogensbelasting. Hoewel dit pas vanaf een bepaald bedrag gebeurt, heeft de WOZ-waarde hier invloed op.

Wanneer je onroerend goed erft of krijgt geschonken moet je belasting erover betalen. Waarde ervan bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Door gemeente bepaalde waarde speelt hierbij de hoofdrol en is daarmee bepalend voor zowel de schenkbelasting als erfbelasting.

Verder speelt WOZ-waarde een belangrijke rol voor bedrijfspandeigenaren en het bepalen van vennootschapsbelasting. Maar ook bijtelling privé gebruik wanneer je bijvoorbeeld een zaak aan huis hebt of een bedrijfspand ook privé gebruikt.

Voor- en nadelen hoge WOZ-waarde huis

Een juiste WOZ-waarde van de woning is belangrijk voor je portemonnee. Via de WOZ-waardeloket kun je nakijken in hoeverre de opgelegde WOZ-waarde klopt. Is deze onjuist, dan kun je bezwaar maken. Toch heeft een hoge WOZ-waarde zowel voor- als nadelen voor jouw als huiseigenaar.

Voordelen hoge WOZ-waarde

Wanneer je je huis wilt verkopen is de marktwaarde van het huis belangrijk. De koopmakelaar of koper kunnen deze als beginsel zien voor een openingsbod.

Met een gestegen WOZ waarde en renteopslag op je hypotheek neemt de risico van de geldverstrekker af en kan de hypotheekrente wellicht omlaag. Dit kun je het beste met de geldverstrekker zelf bespreken.

Nadelen hoge WOZ-waarde

Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis hoe meer belasting je betaalt.

WOZ-waarde controleren

Je hebt de gemeentelijke belastingaanslag ontvangen en volgens de WOZ-beschikking is de marktwaarde van je woning enorm gestegen (of extreem gedaald). Wat kun je doen?

Met je Digi-D kun je bij de gemeente het taxatieverslag opvragen met waarin de onderbouwing en vergelijking met maximaal 3 woningen. Zijn deze woningen geen goede vergelijking, dan kan bezwaar maken nuttig zijn.

Via de WOZ-waardeloket kun je de bedragen van vergelijkbare woningen gratis opvragen. Kadaster Koopsominformatie kan helpen de juiste vergelijking met eigen woning te maken.

Praat met andere woningeigenaren in je buurt en vergelijk de WOZ-beschikking.

Bezwaar maken

Wanneer je de WOZ-beschikking hebt gecontroleerd en hieruit blijkt dat de waarde van je huis onjuist is, kun je WOZ-bezwaar maken. Dit moet binnen 6 weken vanaf de dagtekening op de WOZ-beschikking.

Bel eerst de gemeente. Met goede onderbouwing en bewijzen kun je wellicht de verantwoordelijke ambtenaar of de taxateur overtuigen de waarde van je woning te verlagen. De gemeente doet dit zelfs met terugwerkende kracht over de voorgaande jaren. Het loont dus (en je bespaar hiermee veel tijd en papierwerk).

Heeft het telefoontje niet geholpen, dan kun je ervoor kiezen bezwaar te maken. Bezwaar maken heeft eigenlijk altijd zin. Je kunt zelf een bezwaar maken of laten doen. Eerst nemen we door hoe je zelf een bezwaar maakt. Dit doe je schriftelijk. In je bezwaar vertel je duidelijk dat je het niet eens bent met de opgelegde waarde van de woning en waarom. Onderbouw deze uitleg met de bewijsstukken zoals hierboven uitgelegd bij WOZ-waarde controleren. Vraag in je brief ook meteen om vergoeding van de eventuele proceskosten.

De gemeente is verplicht in hetzelfde kalenderjaar een beslissing te nemen over jouw bezwaar. Dat betekent dat je de gemeentelijke belastingen op tijd dient te betalen. Mocht de gemeente besluiten jou gelijk te geven dan ontvang je een bepaald bedrag terug samen met de nieuwe WOZ-beschikking.

Het komt helaas vaak voor dat je geen gelijk krijgt van de gemeente. Je kunt ervoor kiezen dit via de rechtbank uit te vechten door in beroep te gaan.

Weet je niet goed hoe je het moet brengen of heb je geen zin om eraan te beginnen? Je kunt er ook voor kiezen WOZ-bezwaar uit te besteden. Hier  kun je gratis een bezwaar laten maken en tot €500 belastinggeld besparen.

besparen op gemeentelijke belasting WOZ-waarde controleren en bezwaar maken Mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

1 gedachte over “WOZ-Waarde verlagen | waarom bezwaar maken je veel geld bespaart en hoe”

Plaats een reactie