Zakgeld en kleedgeld handboek voor ouders

Zakgeld maar ook kleedgeld is vaak een vast bedrag dat het kind regelmatig van de ouders krijgt. Dit is meestal niet gekoppeld aan daden of verdiensten. Doel hiervan is leren omgaan met geld en financiële verantwoordelijkheid. Veel ouders zien het ook als een belangrijk stukje zelfstandigheid als onderdeel van de opvoeding. Kleedgeld is meer bedoeld voor jongeren vanaf een bepaalde leeftijd om eigen kleding en schoenen van te kopen. Wanneer begin je met zakgeld geven en wat is de juiste leeftijd voor kleedgeld? Hoeveel euro per week geef je op welke leeftijd? Wat voor afspraken maak je met jouw zoon van 6 jaar en wat met die van 15 jaar? Wat zijn de voor- en nadelen van de combinatie zak- en kleedgeld? Wij nemen je mee in de wereld van geldzaken en kinderen.

Lees ook

11 tips om geld te besparen op kleding

Alles over de razendpopulaire Clubhouse app

Hoeveel zakgeld per leeftijd

Wat is de juiste leeftijd om te beginnen met zakgeld? Hoewel dat natuurlijk per kind en situatie verschillend is, zijn er wel richtlijnen. Een peuter van 3 heeft bijvoorbeeld vrij weinig tot niets aan een zakcentje. Hij snapt nog niet wat hij ermee moet of kan. Vanaf groep 3 leren kinderen rekenen en komen ze in aanraking met geldsommen. De waarde van geld speelt vanaf dit moment een steeds belangrijkere rol. Maak hier gebruik van en start met duidelijke afspraken en fysiek zakgeld geven.

Geldafspraken en tips omtrent zakgeld

♦ Zorg voor duidelijkheid door bijvoorbeeld de gemaakte afspraken op papier te zetten. Spreek ook af hoe lang deze afspraken gelden. Een zakgeldcontract is hier heel geschikt voor.

♦ Bespreek hoeveel euro per maand het kind krijgt. Wees hierbij duidelijk dat dit no strings attached is. Zakgeld is bedoeld om kinderen te leren omgaan met geld. Wellicht kan jou kind extra geld verdienen door taakjes in huis te doen? Ook dit kan je schriftelijk vastleggen om alle discussies en onduidelijkheden te voorkomen.

♦ Krijgt het kind per week of per maand zakgeld? Op welke dag of datum? Door duidelijkheid te creëren leert het kind binnen welk tijdbestek het geld uit mag geven. Je kunt dit zo concreet mogelijk maken als jij en je kind zelf willen. Zo kun je ook een dagdeel of zelfs tijdstip afspreken. Hiermee voorkom je dat je 6- jarige bijvoorbeeld 3 keer per week erom vraagt.

♦ Wanneer kinderen jong zijn zegt digitaal geld gestort op hun rekening hen vrij weinig tot niets. Maak het daarom concreet en geef daarom contant geld als zakgeld.

♦ Het belangrijkste doel van zakgeld is leren omgaan met geld. Iets waar ze hun hele leven lang baat bij zullen hebben. Accepteer daarom ook dat fouten maken geheel normaal is. Wij als ouders hebben soms ook spijt van een aankoop. Je tiener van 12 jaar mag dat dus ook. Leren van je fouten is juist heel belangrijk, ook op financieel vlak. Gun ze die ruimte ook. Wanneer ze geheel zelfstandig door het leven gaan en dingen zelf moeten regelen en betalen, hebben fouten grotere gevolgen. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. En in grote lijnen kan dat.

♦ Aansluitend op de tip hierboven, nooit bijspringen. Heeft je dochter van 14 jaar meer uitgegeven dan verstandig was en komt ze geld tekort, dan is dat maar zo. Het zakgeld is bedoeld als leergeld. De kinderen van nu zijn straks volwassenen en moeten hun uitgaven aanpassen aan hun inkomsten. Praat erover maar zie dit beiden als een leermoment. Probeer te voorkomen dat dit herhaaldelijk gebeurt zonder ze financieel te helpen of het item voor ze te kopen.

♦ Maak duidelijke afspraken wat kinderen krijgen en wat zij zelf van hun zakgeld betalen.

♦ Spreek af tot wanneer je zoon of dochter een zakcentje krijgt. Tot ze zelf een bijbaan krijgen is een mooi vooruitzicht.

♦ Je doet er goed aan om sparen direct mee te nemen in het leerproces. Hoe eerder het geautomatiseerd is, des te beter. Kinderen leren sparen gaat makkelijker wanneer er een doel is. Stel je kind wil dolgraag een paar skeelers. Helemaal prima. Bekijk samen de opties en het geld dat hiervoor nodig is. Wanneer je tiener perse de Iphone XS wil, kun je als ouder natuurlijk ook een refurbished xs voorstellen. Ook dat hoort erbij. Kijk vervolgens samen naar het zakgeld en eventueel extra geld en bepaal hoeveel er uitgegeven mag worden en hoeveel in de spaarpot verdwijnt. Zo wordt het duidelijk wat er nodig is om het doel te behalen en hoeveel tijd hier overheen zal gaan. Motivatie!

♦ Je kind financiële verantwoordelijkheid leren is een proces. Hier gaan jaren overheen. Wees een informatiebron, gids voor je opgroeiende kind. Zorg voor structuur en creëer de ruimte waarbinnen fouten maken mag.

Omdat Nibud zakgeld bedragen wat verouderd zijn, heb ik een nieuw overzicht gemaakt met zakgeld per leeftijd 2020.

Leeftijd in jaren Zakgeld per week
5 €0, 50
6 €1
7 €1,50
8 €2
9 €2,50
10 €3
11 €3,50
12 €4

Hoeveel kleedgeld per leeftijd

Zakgeld en kleedgeld is feitelijk leergeld. Het grootste verschil tussen beiden is de hoogte van het bedrag en hoe dit wordt besteed. Eigenlijk kun je zakgeld zien als de inleiding en kleedgeld als middenstuk. Het gaat immers om kleine bedragen. Bij kleedgeld gaat het juist om wat hogere bedragen.

Vanaf de middelbare school zijn tieners zich meer bewust van hun verschijning en willen het liefst zelf bepalen wat ze dragen. Rond de 12 jaar is dan ook de ideale leeftijd om met kleedgeld te starten. Hoewel je als ouder al wat ervaring rijker bent is het verstandig om over de volgende geldafspraken na te denken.

Geldafspraken en tips kleedgeld

♦ Ook met kleedgeld is het verstandig om samen afspraken te maken en op papier te zetten. Hoeveel kleedgeld krijgt de tiener, wanneer wordt het bedrag verhoogt (met verjaardag bijvoorbeeld), wordt het per week, per maand of per kwartaal uitbetaald, wat moet je zoon of dochter precies van zijn kleedgeld zelf kopen en wat krijgt hij of zij nog van jou, contant of op de rekening…Voorkom onduidelijkheden en maak de afspraken zo concreet mogelijk. Verwerk grotere aankopen en sparen hierin. Moet hij zelf zijn winterjas bekostigen, dan zal hij hier geld voor opzij moeten leggen. Spreken jullie een bedrag per kwartaal af, dan is de kinderbijslag misschien een fijne houvast.

♦ We leven in de digitale tijd. Het kind leren omgaan met een eigen bankrekening kun je prima combineren met kleedgeld. En straks eigen verdiensten uit bijbaantje.

♦ De grootste discussies en dilemma’s worden door ouders en de tieners gevoerd omtrent financieel helpen. Je tiener zal ongetwijfeld meerdere fouten maken en dan kan het voor de ouder vreselijk lastig zijn om niet in te grijpen. Is een voorschot geven een optie? Desondanks is het belangrijk consequent te zijn en je aan de afspraken te houden. Zo voorkom je grotere discussies en later financiële problemen. Je kind moet immers leren te doen met wat ze hebben. Dat is op volwassenen leeftijd en salaris niet anders.

♦ Des te belangrijker om grote verleidingen bespreekbaar te maken. Denk hierbij aan Sale, reclame, hebbedingetjes van vrienden, erbij willen horen etc.

♦ Om het kleedgeld bedrag te bepalen is het belangrijk te kijken naar hoeveel geld je zelf kunt missen, hoeveel geld andere kinderen krijgen en of je kind al bijverdient bijvoorbeeld. Volgens Nibud Kleedgeld moet je denken aan 50 euro per maand voor kinderen vanaf 12 jaar. Je kunt ervoor kiezen ieder jaar met 5 euro per maand te verhogen.

Zakgeld en kleedgeld combineren

Het ene om de leuke dingen van te doen en het andere om kleding van te kopen. Dat klinkt goed. Het grote nadeel is alleen dat het vaak bij elkaar gestort wordt waardoor overzicht verdwijnt. Het is dan voor de tiener heel lastig te zien en bij te houden wat nou precies over is van zijn zakgeld en hoeveel kleedgeld hij nog heeft te besteden. Wat hierbij kan helpen is kleedgeld op de rekening te storten en altijd aankopen te pinnen en zakgeld contant te blijven geven. Zo blijven de uitgaven overzichtelijk. Wat weer confronterend kan zijn en je kind kan helpen bij leren budgetteren.

Hoeveel zakgeld voor je kind en hoeveel kleedgeld per leeftijd

Redactie

Plaats een reactie