3 tips om zelfzorg en moderne moederschap te combineren

Het is eigenlijk best krom als je erover nadenkt. Vroeger bestonden gezinnen uit 8 a 12 kinderen, werden de arbeidsintensieve huishoudelijk taken als de was en afwas met de hand gedaan, was er geen internet of mobiele telefonie en dus ook geen internetbestellingen, het aantal zenders op de televisie waren op een hand te tellen, kinderopvang minder goed geregeld en waren vaders minder betrokken bij de opvoeding. Dat we op technologisch gebied flink vooruit zijn gegaan de afgelopen 30 jaar is niemand ontgaan. Allemaal hulpmiddelen die het leven makkelijker en leuker maken. Het gemiddeld gezin is tegenwoordig ook kleiner en de taakverdeling meer in balans. En toch heeft de moderne moeder het zwaarder dan ooit.

Vroeger was (niet) alles beter

Een veel gehoorde uitspraak die, wanneer je dieper graaft, uiteraard niet op feitelijke waarheid is gebaseerd. Maar de mentale last in het moderne gezinsleven is vandaag de dag wel veel groter. Ondanks meer kansen en mogelijkheden, betere bescherming van kinderrechten en alle opvoeding ondersteunende middelen die er vroeger niet waren. Hoe komt dat toch? Volgens de internationaal wetenschappelijke onderzoeken is dit geen aanname maar een bewezen feit. De realiteit is dat we in de loop der tijd meer eisen zijn gaan stellen aan onszelf, elkaar en het leven. Dit met veel (verkeerd) vergelijkingsmateriaal als voorbeeld. Als moeder hebben we steeds meer petten op en jongleren erop los. Hoewel de perfecte moeder niet bestaat lijkt dat onrealistisch plaatje wel rond te dwalen in het hoofd van velen. Gelukkige, nette en slimme kinderen die meedenken en meebeslissen, een succesvolle carrière, een spik en span huis, al dan niet een goede relatie, een om door een ringetje te halen verschijning en nooit geldproblemen hebben. En niet te vergeten zeeën van tijd voor het sociale leven, vakantie en activiteiten buiten de deur. In werkelijk past dat alleen niet binnen de mogelijkheden. Van extra vroeg opstaan om jezelf klaar te maken voor werk voor de kroost wakker wordt tot een leuke broodtrommel vullen waar je moeilijk eter blij van wordt. Van school halen en doorrijden naar voetbal of gitaarles tot speelafspraakjes waar je 3 kwartier voor moet rijden. Van je social media kanalen vullen om met de tijd mee te gaan tot gezonde maaltijden op tafel toveren en nog tijd en energie over hebben om op school te helpen maar ook je partner, moeder, zus, beste vriendin en buurvrouw. Leuk al die lijstjes maar een dag heeft zo te weinig uren. Hoe lang houd je dat vol met onder andere een burn-out op de loer?

Een burn-out voorkomen met zelfzorg

Een burn-out is mentaal en fysiek uitgeput zijn door meer energie te verbruiken dan je kunt opbouwen. Door langdurig stress en overspanning in je leven toe te laten. Als moeder staat je vaak 24 uur 7 dagen in de week aan. Dit gecombineerd met je persoonlijkheid, levensstijl en mate van stress (hallo moderne moederschap) maakt de kans op een overspanning groter. Zo komt de uitputting vaker voor bij hoogsensitieve moeders met een laag zelfbeeld. Herkenbaar?

Zelfzorg staat voor jezelf zorgen. Jezelf niet voorbijlopen, wegcijferen of verwaarlozen omdat je andere prioriteiten hebt. Door beter voor jezelf te zorgen leer je opladen en verbeter je je algemene gezondheid waardoor je onder andere stressvolle situaties beter aankunt. Gun jezelf een extra uurtje slaap, een avondje uit met vriendinnen of mooie sieraden. Toon meer liefde voor jezelf zodat je nog beter voor je gezin kan zorgen.

3 tips om zelfzorg en moderne moederschap te combineren

Als moeders onder elkaar weten we ook dat dit in praktijk lastiger is uit te voeren. Daarom vind je hieronder een aantal kleine tips waarmee je gezin en zelfzorg kunt combineren. Win win dus. Super kleine dingen die voor iedereen, op welke manier dan ook, haalbaar zijn. Maar je moet er wel voor uit je comfortzone!

♦ Ook onze kinderen hebben de nodige verantwoordelijkheden. Huiswerk maken, leren voor de toets, sport, muziekles, zwemles, boekbespreking voorbereiden en ga zo door. Tijd voor opladen is ook voor hen ontzettend belangrijk. Op korte en lange termijn. Maak daarom tijd voor quality tijd samen. Plan een filmavondje thuis bijvoorbeeld. Het kost redelijk weinig moeite en maakt iedereen blij.

♦ Dat het huishouden de meest ondankbaar werk is weten wij moeders als geen andere. Er is altijd wel iets in huis dat opgeruimd of schoongemaakt moet worden. En aan de berg was lijkt nooit een eind aan te komen. Leer jezelf af en toe boel de boel te laten en gun jezelf een half uurtje rust. Een powernap of fijn wegdromen in een boek is een uitstekende manier om te ontspannen. En met de opgeladen batterij haal je dat half uurtje zo in.

♦ Moeders zijn zonder twijfel superhelden. Maar ook superhelden hebben soms hulp nodig. Vraag en accepteer hulp. Aan opa en oma die wel even een paar uurtjes willen oppassen zodat jij iets voor jezelf kunt doen. Naar de kapper bijvoorbeeld of schoonheidsspecialist. Heerlijk! Aan je partner of hij even de keuken wil opruimen zodat jij lekker in bad kan. Doen! De buurvrouw die ook jouw kinderen naar school kan brengen zodat jij iets meer tijd hebt op te maken voor je werk. Doen! Probeer het uit je plan hiervoor vaste momenten in.

Het zijn zulke kleine dingen die afzonderlijk van elkaar een grote impact hebben op je welzijn. Naast dat het gigantische voordelen heeft voor jezelf, is het voor je opgroeiende kinderen ook een goed voorbeeld. Tijd voor een aantal veranderingen, vind je niet?

Zelfzorg en moderne combineren burn-out voorkomen tips mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie