Uit de luiers in 3 dagen | Zo ging het bij ons

Laatst las ik een Amerikaans verhaal van een moeder wiens, volgens eigen zeggen, koppige zoon van 3 in 3 dagen zindelijk werd. Ook heb ik Zindelijkheid is een kinderspel gelezen. Aangezien mijn peuter al 2 1/2 is en ik het gevoel had dat ze er klaar voor was, besloot ik ervoor te gaan. Alle kennis, moederintuïtie en ervaring bij elkaar kwam ik tot de volgende uit de luiers in 3 dagen werkwijze.

Lees ook

Baby Alive | Interactieve pop helpt bij zindelijkheidstraining

Zo leer je je kind ‘s nachts zindelijk worden

Wasbare luiers | Dit moet je weten voor je eraan begint

Zindelijkheidstraining Dag 1

Eenmaal wakker, leg ik haar rustig uit dat ze het vanaf vandaag zonder luier gaat doen. En dat het dus heel belangrijk is dat ze het op tijd aangeeft wanneer ze moet plassen, zodat we samen naar de wc lopen. Ze reageerde daar veel beter op dan ik had gedacht. Gezamelijk lopen we naar de kleinste kamer in huis waar een wc verkleiner en een krukje klaarstaan. Ik leg haar uit hoe het werkt en zet haar op de pot. Ook vertel ik haar dat ze voor een dag zonder ongelukjes een klein cadeautje krijgt. Dit doe ik een week lang. Ingepakt en al, zet ik de cadeautjes in het zicht.

Gewapend met een emmer met sop en doeken beginnen we de dag. Om de 10 minuten zet ik haar op de wc-pot. Helaas gaat het elke keer mis. Op de pot gebeurd er niets. Eenmaal eraf, gaat het binnen 5 minuten mis. Eigenlijk had ik dat ook verwacht. Het kind weet niet beter dan dat ze een luier om heeft, vanaf het moment dat ze op de wereld werd gezet, om haar behoeftes in te doen.

Ik blijf wel rustig en benadruk dat wat wel goed gaat. Dit geeft haar zelfvertrouwen en neemt een stukje angst weg.

TIP! Na elke maaltijd op de pot zetten is een goed idee!

Zindelijkheidstraining Dag 2

Ook vandaag zet ik haar om de 10 minuten op de pot. Tussendoor herinner ik haar dat ze het moet aangeven als ze naar wc moet.
Ik leg haar uit dat we na de lunch samen onderbroeken gaan kopen. Best gedurfd, alleen met een 2 1/2 jarige peuter dat het nog niet doorheeft hoe haar blaas werkt, en haar 14 maanden jongere zusje. Maar we doen het. Ik blijf herhalen dat zij nu een grote meid is en dus geen luier meer nodig heeft, en dus meer onderbroeken nodig heeft. En ze mag helemaal zelf beslissen welke ze wilt. Apetrots kiest ze voor de Frozen onderbroeken en boxershorts. Op 2 ongelukjes na, gaat het vandaag goed. Ik ben apetrots op haar en dat laat ik heel duidelijk merken door haar overdreven te complimenteren.

TIP! Je leert de signalen al snel te herkennen: wiebelen of met de beentjes over elkaar staan bijvoorbeeld

Zindelijkheidstraining Dag 3

Om de 10 minuten op de pot, werd al snel om de 15 minuten in de ochtend en om de 30 minuten in de middag.
Ergens halverwege de dag, kwam ze naar mij toe ‘mama ik moet plassen’. Samen lopen we naar de wc waar ze braaf haar plasje doet. Deze jongedame krijgt een applaus, want die heeft ze verdiend. De rest van de dag blijf ik haar vragen of ze naar wc moet. Meestal geeft ze aan dat ze niet hoeft, maar 5 minuten later vraagt ze er zelf om. Yes! Mission accomplished. Mijn dochter voelt wanneer ze moet plassen en poepen en geeft dit aan. Heel voorzichtig roep ik alvast dat ze zindelijk is.

TIP! Zindelijkheid kun je niet afdwingen. Het kind moet er echt aan toe zijn.

Inmiddels is zij al een maand volledig zindelijk. We hebben wel eens een ongelukje maar meestal gaat het heel goed. Wel neem ik uiteraard altijd reserve kleding met ondergoed mee als we op stap gaan.
Aangezien ze elke ochtend met een droge luier wakker werd, was het een kwestie van vertrouwen. Eerst vond ze het eng en durfde ze niet zonder een luier te slapen. Als ouders hebben we dat gerespecteerd. Tot ze op een avond zelf aangaf dat ze geen luier nodig had. Yes! Volledig zindelijk. Mission completed!

Hoe verliep bij jou de zindelijkheidstraining? Of ben je er juist nu mee bezig?

kind op het potje
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

4 gedachten over “Uit de luiers in 3 dagen | Zo ging het bij ons”

 1. Hier verliep de zindelijkheid ineens ook erg goed en was ze inderdaad ook op een paar dagen zindelijk, ook meteen ‘s nachts. Helaas, nu twee maanden later, begon ze ineens terug in bed te plassen. Na 2 weken hebben we het toch opgegeven en doen we haar nu ‘s nachts terug een luier om. Hopelijk is die binnenkort terug droog en kunnen we terug zonder luiers.

  Beantwoorden
  • Wat goed dat ze zo snel volledig zindelijk werd. Balen van de terugval maar het komt vaak voor. Molton hoeslaken niet voldoende, anders went ze snel weer aan een luier? Hopelijk is het snel over.

   Beantwoorden
 2. Hier een zoontje van 2 die helaas hysterisch wordt bij het niet om hebben van een luier. Het begon met een aantal ongelukjes als hij in zijn blote billen liep waar hij helemaal overstuur van kon raken (terwijl wij hem geruststellen dat dit kan gebeuren) tot nu zelfs zn kleren niet uit mogen trekken (dan kan hij al helemaal gaan gillen). Zindelijkheidstraining is hier inmiddels dus al maanden geen sprake meer van, maar blote billen zie ik tegenwoordig alleen maar (semicomfortabel) onder de douche (zelfs in bad wil hij niet).

  Beantwoorden

Plaats een reactie