Zo ben je nog productiever in je thuiskantoor

Thuiswerken. Het werk dat je anders onder toezicht van de werkgever en met collega’s zou uitvoeren nu thuis doen. Het is altijd al mega populair geweest maar tijdens de pandemie hebben meer mensen hier van mogen proeven. In eerste instantie was dit voor velen flink omschakelen maar inmiddels, zoals uit dit onderzoek blijkt, is men de eigen werkplek op zonder of in de tuin enorm gaan waarderen en wil het liefst vaker vanuit huis werken. Voor veel zzp’ers zijn de positieve invloeden ervan allang bekend. Door minder tot geen reistijd win je tijd en profiteert het milieu van minder file op de wegen. Gebrek aan een in je nek hijgende baas en oordelende collega’s biedt ruimte en vrijheid om bijvoorbeeld je pakket zelf in ontvangst te nemen, tussendoor een wasje te draaien, de hond uitlaten, relaxter je taken uit te voeren of je home office naar eigen wens in te richten. Minder afleiding door mensen om je heen en andere ruis werpt ook zijn vruchten af. Ondanks dat de meeste mensen aangeven thuis meer gedaan te krijgen dan op kantoor, zijn er dingen die je productiviteit flink kunnen beïnvloeden. Wat een goed ingerichte werkplek hiermee te maken heeft? Met onze tips ben je straks nog productiever in je thuiskantoor.

Vaste werkplek

Hoe verleidelijk het ook is om op de bank te ploffen met een laptop op je schoot, doe het niet. Voor productiviteit is een gezonde en positieve werkomgeving essentieel. De ene keer op de bank, de andere keer buiten of aan de eettafel werken zorgt voor een verminderde concentratie waardoor je minder productief te werk gaat. Je raakt sneller afgeleid door de huishoudelijke taken in zicht, kind dat je aandacht vraagt of kat die ineens op je schoot springt. Daarnaast oogt een eigen werkplek professioneler waardoor je je verantwoordelijkheid serieuzer neemt en efficiënter werkt. Een aparte kamer hiervoor inrichten klinkt natuurlijk ideaal, mits je daar de ruimte voor hebt. Lukt dit niet, creëer dan een plek aan de eetkamertafel of een ander rustig plekje en scherm het af zodat er minder prikkels zijn die je werk beïnvloeden.

De invloed van de kleuren

Je hebt de smaak te pakken en gaat je thuiskantoor inrichten. Hiervoor wil je Sikkens verf kopen. Maar welke kleur? Het is goed hier bewust bij stil te staan. Waarom? Kleuren hebben invloed op onze emoties, energie, creativiteit, concentratie en dus ook productiviteit. Analyseer daarom vooraf de ruimte. Hoe is de lichtinval? Is je kantoor een verlengstuk van de woonkamer of een aparte ruimte? Wat voor werk doe je? Allemaal factoren die meespelen bij het beslissen welke kleuren je gaat gebruiken.

Stel je hebt gekozen voor witte sikkens alphacryl pure mat sf als basis. Dit is een prima keus. Houd er wel rekening mee dat een geheel witte werkplek ook zijn nadelen heeft. Behalve dat het nogal saai kan ogen, kan het bij veel lichtinval ook vervelend zijn met de zon op je scherm of in je ogen. Is dit bij jou geen probleem dan zou je de ruimte ook wat gezelliger kunnen aankleden door planten neer te zetten. Gedoseerd groen zorgt voor balans. Daarnaast zorgen planten voor een schonere lucht, zen gevoel en meer productiviteit. Geef de werkruimte een personal touch door foto’s op te hangen en neer te zetten. Het gehele plaatje zorgt voor een betere work ethic waar je van kunt profiteren.

Liever wat vrolijker? Ga voor geel. Het bevordert de creativiteit. Blauw zorgt ervoor dat je je meer op je gemak voelt en heeft een positieve invloed op je concentratie. Mijd kleuren als rood en zwart, maar ook overmatig gebruik van kleuren. Alles met mate. Dat geldt ook bij kleurgebruik op je werkplek.

Ergonomische werkplek

Een vaste werkplek en bewust gekozen kleuren is niet het enige wat jou productiever maakt tijdens het thuiswerken. Een ergonomisch ingerichte werkruimte is minstens net zo belangrijk. Denk hierbij aan de juiste houding tijdens het werk om rug,- schouder,- armen,- en nekklachten te voorkomen. RSI is een veelvoorkomend gevolg van langdurig achter een beeldscherm werken bijvoorbeeld. Hiervoor is onder andere een goede tafel en bureaustoel belangrijk maar ook een fijne muis. Verder is de temperatuur waar je het prettigs bij voelt belangrijk, net als goede verlichting en luchtvochtigheid. Allemaal factoren die bewust en onbewust je productiviteit beïnvloeden.

Persoonlijke zaken die je work ethic beïnvloeden

Wat heb je nodig om je te kunnen concentreren? Werk je het beste als het volledig stil is of luister je graag muziek? Over het algemeen heeft chaos geen al te beste invloed op je werktempo noch focus. Hou je werkplek daarom opgeruimd en netjes. Ben je nogal een sloddervos? Kies dan voor minimalisme om rommel te voorkomen. Zit je naast het raam te werken met een uitzicht op een drukke straat? Dan is dat misschien niet de ideale plek voor je. Verplaats je bureau om kans op afleiding te verkleinen. Zet om diezelfde redenen ook je notificaties uit. Ben jij het scherpst in de ochtend? Handel dan de lastigere taken eerst af. Allemaal persoonlijke zaken die je thuis gemakkelijk zelf kunt aanpassen naar je eigen wensen.

Neem voldoende rust

Een voor- en nadeel van thuiswerken is dat je zelf kunt bepalen wanneer je pauzes neemt en hoe lang je doorgaat. Maar wanneer je het beste uit de toch wel luxe situatie wilt halen dan is het verstandig om je gezondheid niet te verwaarlozen. Neem daarom voldoende pauze. Staar niet langer dan 20 aaneengesloten minuten naar het scherm, loop een rondje in de buurt tijdens de pauze, laat de hond uit. Frisse lucht en beweging zijn een belangrijk onderdeel van goede werkomstandigheden. Stop om dezelfde reden ook op tijd met werken. Hoe beter en frisser jij je voelt, des te productiever je bent.

Zorg voor een routine

Zorg voor een routine. Wij mensen zijn echte gewoontedieren maar we hebben vaak tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties en veranderingen. Help jezelf een handje en maak een avond van tevoren een to-do lijst. Zet de wekker op een vast tijdstip, vergeet je maaltijden niet en stop op vaste tijden. Natuurlijk heb je nu de vrijheid je eigen ritme te vinden, maar een regelmaat is cruciaal. Misschien ben je van mening dat je huispak prima is wanneer je thuiswerkt, maar het kan in je voordeel zijn om moeite te nemen je aan te kleden en op te maken zoals je dat anders ook zou doen. Maak je bed op, neem een douche, kam je haar, ontbijt en zorg ervoor dat je op elke werkdag op een vast tijdstip start met werken. Waarom? Omdat routine (en zelfzorg) ervoor zorgt dat jij productiever te werk gaat.

Voorkom sociaal isolement

Alleen en zonder collega’s in je thuiskantoor zitten kan op bepaalde momenten erg eenzaam voelen. Dit kan nogal een effect hebben op je gemoedsrust en dus ook op je werk. Juist daarom is het belangrijk in contact te blijven met je familie, vrienden, collega’s en buren. Spreek met de buurvrouw die thuiszit af om dagelijks samen een rondje te lopen in je pauze, bel met je favoriete collega en ga na je werktijd samen met een vriendin sporten. Mentaal gezond blijven is meer dan positieve gedachten hebben, dankbaar zijn. Het is ook moeite blijven doen voor dat wat je weet dat belangrijk is. Allemaal zaken die kracht uitoefenen op jouw werk efficiëntie. En met een kantoor aan huis ben jij degene die discipline moet opleveren om dit in stand te houden.

productiever in je thuiskantoor werken tips mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Zo ben je nog productiever in je thuiskantoor”

Plaats een reactie