Eindelijk zomer | Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten

Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten. De meesten van ons kunnen niet wachten tot het zomer wordt. En als het zover is gaan we massaal klagen dat het te heet is en te plakkerig 🙃 Ik weet zeker dat het je met deze tips lukt om de zomer, de hittegolf en de plakkerige nachten te overleven.

Hou je huis koel in de zomer

Begin bij jezelf. Wanneer jij veel bezig bent met de warmte in huis en daarbuiten, reageer je mentaal ook anders op de situatie. Laat je niet gek maken door alle negativiteit rondom de hitte. En gebruik het weer om zo min mogelijk in huis te doen. Want hoe actiever jij bent, des te warmer je het hebt. Kortom: hou je hoofd koel! Lees vooral verder voor de praktische zaken.

1. Luchten op de juiste momenten

Gooi de ramen en deuren vroeg in de ochtend open, voor het echt warm wordt. Op deze manier kan de frisse lucht naar binnen. Sluit alles wel weer op tijd. Hou het zonlicht en daarmee de warmte buiten door de gordijnen dicht te houden de rest van de dag. In de late avonduren kan het weer afkoelen buiten en dan is het wel heerlijk om alles weer open te gooien en te luchten.

2. Laat apparaten uitstaan

Gebruik zo min mogelijk apparaten, op de ventilator na dan. Apparaten als de televisie, laptop, fornuis en stofzuiger geven warmte af. Op hete dagen wil je dat zo veel mogelijk mijden. Probeer daarom vroeg in de ochtend te koken voor het diner of eet luchtige maaltijdsalades of dergelijke. Zet de tv uit en laat de kinderen tussen 11 en 15 uur maar knutselen, puzzelen of met poppen en autootjes spelen.

3. Ventilator is your best friend

Een plafondventilator of een staand exemplaar is eigenlijk onmisbaar tijdens de warme zomerdagen en nachten. Zet het apparaat wel zo neer (in de slaapkamer) dat het de warme lucht de kamer uitblaast. Koelt de ruimte niet voldoende af, dan zijn er een aantal trucjes die een handje kunnen helpen. Haal de met water (niet vol) gevulde flessen uit de vriezen en plaats ze, op een waterdichte doek of bak, voor de ventilator. De ventilator blaast op deze manier de koude lucht langs de flessen waardoor deze koeler aanvoelt dan normaal. Een goed uitgewrongen natte handdoek voor het raam of ventilator kan ook de kamer afkoelen.

Tip! Haal de ventilator op tijd in huis want tijdens de warme zomermaanden zijn deze veel duurder dan anders.

4. Ga voor groen

Bomen, bloemen en planten nemen geen warmte op. Kies daarom voor bijvoorbeeld een klimplant of plant een boom in de tuin als je die niet heb. Woon je in een huis met een platte dak, dan kan het helemaal heet worden binnen. Een groen dak kan de uitkomst zijn. In de zomer laat het namelijk geen warmte toe en in de winter geen kou.

5. Stapje omhoog: Aircooler

Ben je toch niet helemaal tevreden met de ventilator? Ga voor een aircooler. Deze houdt je huis en slaapkamer koel door middel van koud water. Dat is ook meteen het grootste verschil met de airco. De lucht is wat minder koel maar desalniettemin aangenaam. Zeker wanneer je door airco snel hoofdpijn of nekklachten krijgt is een aircooler het overwegen meer dan waard.

6. Creëer schaduw of zoek het op

Creëer schaduw in je tuin of op je balkon door zonwering op te hangen of een schaduwdoek. Richt de parasol zo op dat het zonlicht en warmte weert waardoor het binnen koeler wordt. Alle beetjes helpen (als je geen bomen in de tuin hebt). Word je binnen helemaal gek, ga dan lekker een boswandeling maken. Daar is het lekker koel.

Lees ook

Beter slapen tips voor ouders | Zo zorg je voor goede nachtrust

De ultieme anti snurken tip voor beter slapen

Help, mijn kind slaapt slecht!

7. Luchtig in bed

Ondanks alle maatregelen is het niet koel genoeg in je slaapkamer waardoor je maar niet in slaap kunt vallen. Haal je dekbed uit de hoes en gebruik de hoes als je deken. Kies nachtkleding van natuurlijke stof als katoen, linnen, zijde, bamboe of viscose. Dit ademt beter en ventilatie is juist nu belangrijk.

8. Koud water

Zorg ervoor dat je altijd flessen koud water in de vriezer en koelkast hebt staan. Drinken is met name tijdens de warme zomermaanden erg belangrijk. Of als je ‘s nachts niet kan slapen wegens hitte is het wel zo lekker als je koud drinken klaar hebt staan.

9. Lauwe douche

Niet alleen tijdens de hittegolf maar in de zomer over het algemeen is het heerlijk om voor het slapengaan een lauwe douche te nemen. Van koud water vernauwen je bloedvaten en koelt je lichaam tijdelijk af. Van een lauwe douche zet je lichaam de interne verwarming aan waardoor de warmte niet onaangenaam voelt. Het slaapt een stuk lekkerder.

10. De kruik

Wist je dat de kruik ook in de zomer heel goed van pas komt? Vul het met water en leg het in de vriezer voor een paar uur in de vriezer. Neem de kruik mee naar bed.

11. Buiten slapen

Mochten al deze tips niet voldoende afkoeling bieden ‘s nachts, dan zou je nog kunnen overwegen om buiten te slapen. Neem wel de nodige maatregelen en smeer je in ter bescherming tegen insecten als muggen.

Lees ook

Tips om je tuin zomerklaar te maken

10 keer zomerse salades

Dooky | 4 seizoenen lang een veilige keus

Baby Musthave | Merino wol babydekentje van Stokke

Zo wordt iedere barbecue (met kinderen) een succes

hou je hoofd koel tijdens de hittegolf

Sandra

4 gedachten over “Eindelijk zomer | Help, hoe overleef ik de hittegolf en de plakkerige nachten”

Plaats een reactie