Aan het begin van ieder schooljaar wordt er een technisch lezen leestoets afgenomen bij kinderen van groep 4 tot en met 8. Bij een deel van de leerlingen valt een duidelijke terugval van leesniveau op. Deze kinderen lezen in de vakantie niet (op niveau waar ze zijn gebleven) en zijn na de vakantie dan 1 tot 2 AVI-niveaus gezakt op leesbeheersing. Ze vergeten in de zomervakantie te lezen of zijn gewoonweg te druk met buitenspelen met vriendjes, waterpret en genieten van hun vrije tijd. Dit bekende fenomeen wordt zomerdip of zomerverval genoemd.
Toch is lezen in de zomer of welk seizoen of schoolvakantie dan ook minstens net zo belangrijk. Om de leesontwikkeling, maar ook leesplezier op peil te houden is het buitengewoon belangrijk te blijven lezen in de vakantie. Topsporters moeten tenslotte ook iedere dag sporten om fit te blijven. Om kinderen te stimuleren dit ook te doen is zomerlezen bedacht.
TIP 1: Lezen is overal
Nu je weet wat zomerlezen is en waarom het belangrijk is, gaan we de aanpak uitleggen. De tips hieronder werken ook bij kinderen die niet graag lezen en nooit een boek uit zichzelf zullen oppakken. Weg met de zomerleesdip! Je bent je er misschien niet altijd even bewust van maar lezen is overal. Doel is leeskilometers maken dus beperk het lezen niet tot alleen traditionele boeken. Wat zou je kind nog meer kunnen lezen?
Ondertiteling van een film
Borden langs de weg
Reclameborden
Recepten
Handleiding van iets anders dat hij/zij graag in elkaar wil zetten of wil gebruiken
Spelregels spel
Borden tijdens een dagje uit
Plattegrond van de dierentuin of pretpark
Menukaart in het restaurant
Stripboeken
Tijdschriften
Moppen
Scheurkalender
Zo bouw je boomhutten en speelhuizen
Auteur: David Stiles
ISBN: 978-90-447-6185-6
Uitgever: Deltas
TIP 2: Zomerlezen boekentips
Ook op het gebied van kinder boeken lezen zijn er veel opties. Wat dacht je van stripboeken, kinder tijdschriften, spannende fictieve boeken, non-fictieve boeken, informatieve boeken en doeboeken. Is jouw kind verzot op dino’s of paarden? Over elk onderwerp en thema bestaat er wel een leesboek in meerdere categorieën zoals hierboven genoemd. Haal het in huis en laat je kind lezen over een onderwerp dat hem/haar daadwerkelijk boeit. Door gevarieerd leesmateriaal aan te bieden kan er zomaar interesse worden getoond voor lezen. Dit met alle bijkomende voordelen.
Suske en Wiske
#358 De Drakenprinter
ISBN: 978-90-02-27142-7
Auteur: Willy Vandersteen
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Vreemde Vogels
#1
Auteur: Garrera & Sirvent
ISBN: 978-94-621-0783-0
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Letterpret voor 4-6 jaar & 7-9 jaar
Doeboek
Auteur: Diverse auteurs
ISBN: 9789025882266 /
Uitgever: WPG Kindermedia voor Bol.com Bollebozen
Young Scientist
Vakantieboek: Reis rond de aarde
Auteur: Van de makers van NewScientist
ISBN: 9789085717263
Uitgever: Veenmedia
Adviesleeftijd: 8 – 12 jaar
Alles over paarden
Onmisbaar handboek voor elke paardenfan
Auteur: Karolin Leszinski & Thea Ross
ISBN: 9789020619065
Uitgever: Kluitman
TIP 3: Voorlezen
Blijf dagelijks leuke boeken voorlezen aan je baby, peuter, kleuter of schoolkind. Ook wanneer je zoon of dochter allang zelf kan lezen. ’s Avonds voor slapengaan bijvoorbeeld. Behalve dat het de band tussen ouder en kroost verbetert door tijd en aandacht voor elkaar en lees- en taalontwikkeling bevordert, werkt het ook rustgevend en beïnvloedt het concentratievermogen van het kind op een positieve manier. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die worden voorgelezen zelf ook meer lezen dan andere kinderen. Maar je kunt het ook omdraaien. Laat je zoon of dochter een stukje aan jou voorlezen. Of lees een boek om de beurt samen aan elkaar voor. Heb je een hond of een ander huisdier? Laat je kleine spruit hen voorlezen. Juist omdat lezen voor veel kinderen nogal spannend en eng is, is dit een goed idee. Een hond geeft de kleine het idee dat hij luistert en enigszins het verhaal begrijpt terwijl hij niet corrigeert of oordeelt. Kortom het zelfvertrouwen en leesplezier groeien. Super leuk ook! Zomerlezen is hier bij uitstek geschikt voor.
Het dagboek van Gurty
Vakantie op het platteland
Auteur: Bertrand Santini
ISBN: 9789059249004
Uitgever: Baeckens
Adviesleestijd: Vanaf 9 jaar
Geronimo Stilton
Vuilnis is niet vies (met geur!)
Auteur: Geronimo Stilton
ISBN: 9789059249622
Uitgever: Baeckens
TIP 4: Leeshoek in huis
Maak lezen zichtbaar door een vaste plek in huis te creëren waar uiteenlopend aanbod aan leesvoer te vinden is. Een leeshoekje in de woonkamer, kinderkamer of een eigen bibliotheek op de zolder. Het is niet belangrijk hoe groot of klein de leesplek is. Als het maar uitnodigend is en voldoet aan de behoeften van het kind. Lees hier onze tips voor het inrichten van een uitnodigend en stylish leeshoekje thuis.
TIP 5: Vermaak op de achterbank
Neem leesvoer vooral mee op vakantie! Naast leuke kinderboeken en strips zijn ook taalspellen een uitstekend idee als vermaak op de achterbank onderweg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping en thuis. Denk hierbij aan de Gorgels, mini Loco, Rompompom, Squla spelling woordjes en Warrige woorden zijn een leuke aanvulling op woordzoekers en andere leuke spelletjes in de doeboeken die we eerder noemden.
TIP 6: AVI-niveau
Zorg ervoor dat je weet op welk niveau je koter leest op school. Vraag de leerkracht om advies. Wist je dat als je zoon of dochter bijvoorbeeld AVI E4 beheerst je prima AVI M5 en E5 kunt aanbieden? Lees hier meer over AVI-niveaus en AVI-lezen. Het is natuurlijk niet zo dat AVI-boeken de enige optie zijn. Vind boeken passend bij de leeftijd of beleveniswereld van kinderen waar niet meer dan 5 moeilijke woorden per pagina op staan. Zie het niveau of vanaf adviesleestijd als een richtlijn.
TIP 7: Goed voorbeeld doet volgen
Monkey see, monkey do. Deze Engelse uitspraak ken je ongetwijfeld wel. Aapje zien, aapje doen. Wil je het leesniveau van je mini-me verbeteren? Wees dan een goed voorbeeld. Samen vakantie vieren met een reis om de wereld via een heerlijk boek. Goed voor jezelf en de kids. Deel ook vooral je enthousiasme over een boek om je kinderen te motiveren het zelf te lezen. Praat over het gelezen boek en toon interesse door het onderwerp te bespreken, diepgaande gesprekken te voeren en maak belangrijke zaken bespreekbaar. Vriendschap, seks maar ook filosoferen met kinderen zijn hier een fantastisch voorbeeld van.
Hoge beren vangen veel wind
Auteur: Korneel De Rynck
ISBN: 9789463832281
Uitgever: Pelckmans
Adviesleeftijd: Voorlezen 6+ / Zelf lezen 8+
TIP 8: Variatie
Zelf lezen, samen lezen en voorlezen zijn normaal gesproken de meest voorkomende vormen van lezen. Maar geef ook andere alternatieven een kans. Een luisterboek terwijl je telg het e-book meeleest op de tablet. Woon een voorleesmoment in de bibliotheek bij en laat iemand anders een leuk prentenboek voorlezen. Als we het toch over de bieb hebben…voor kinderen tot 18 jaar is een abonnement gratis. Zo krijg je wel toegang tot duizenden boeken, e-boeken, strips etc waar je kids wekelijks van kunnen profiteren. Merk je dat de leesmotivatie groeit maar nog een duw in de goede richting nodig heeft? Start een mini-bieb of zoek op waar je ze kunt vinden bij jou in de buurt. Vraag vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes om leuke leestips. Bezoek samen een boekhandel. Zo ontdek je nog eens nieuwe pareltjes.
TIP 9: Extra leesmotivatie
Voor extra leesmotivatie en leerplezier kun je verschillende leesplekjes en stemmen toepassen. Gebruik of maak hiervoor een leesbingo. Lees onder de tafel, op de kop, op het toilet, onder een boom, met een babystem of zingend. Vooral bij jonge lezers gaat het voornamelijk om leeskilometers maken. En dus staat leesplezier voorop. Merk je dat een bepaald onderwerp of boek in de smaak valt, geef een nieuw boek cadeau. Niet alleen slim tijdens de feestdagen en verjaardagen, maar ook gewoon.
TIP 10: Leesplezier
Door kinderen enthousiast te maken voor lezen groeit ook het leesplezier. Hierdoor begrijpen ze verschillende soorten teksten op school en daarbuiten ook beter wat de ontwikkeling alleen maar ten goede komt. Dat doe je met de hierboven genoemde tips. Afwisseling, het goede voorbeeld tonen en naar je kind kijken helpt de zomerdip te voorkomen. Juist daarom is structureel 10-15 minuten per dag lezen belangrijker en effectiever dan twee keer per week een half uur bijvoorbeeld. Niet alleen tijdens zomerlezen maar gedurende het hele jaar. Probeer dit te stimuleren maar nooit afdwingen. Dat werkt averechts.