Je kind op zwemles: Het belang van en hoe maak je de juiste keus?

Dat Nederland een waterrijk land is hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Hierdoor is het extra belangrijk het kind zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met het water. Maar wanneer mag het? Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je op letten?

Voordelen zwemmen

Veiligheid/Zelfredzaamheid in het water
Zwemmen prikkelt je zintuigen
Werkt ontspannend
Goed voor de band tussen ouders en kind
Ademhalingsorganen worden sterker
Het spierstelsel wordt sterker
Het bevordert de motoriek
Positief voor de sociale contacten

Leeftijd

Het is verstandig zo vroeg mogelijk kinderen kennis te laten maken met water. Over het algemeen kunnen baby’s vanaf een week of acht zwemmen. Ieder kind is anders en dus kan de leeftijd waarop ze mogen zwemmen enorm verschillen. Het is verstandig eerst te overleggen met het Consultatiebureau of je huisarts.

Vanaf ongeveer vier en een half jaar kan het kind met zwemlessen starten. Dit omdat voor het eerst naar school gaan al een hele spannende periode is. Nieuwe omgeving, nieuwe juf, regels, heel veel indrukken. Het kost allemaal energie. Eenmaal gewend op school, dan kun je met de zwemlessen starten.

Maar voordat de kinderen de leeftijd hebben bereikt voor diplomazwemmen, is er veel mogelijk.


Guppy-en puppyzwemmen

Guppyzwemmen is voor de kinderen vanaf 6 maanden tot en met 2 jaar.
Puppyzwemmen is voor de peuters vanaf 3 jaar.

Springen, draaien, kopje onder, op de kant klauteren, drijven en natuurlijk spetteren. Het gaat er vooral om dat het kind zich spelenderwijs leert ontspannen in het water. Samen met papa of mama moet het kind aan een aantal serie proefjes voldoen om het certificaat te krijgen.

Baby-en peuterzwemmen

Baby-en peuterzwemmen kan in principe al vanaf 12 weken. Het leert kinderen (vaak met kinderliedjes op de achtergrond) ontspannen en spelen in het water. Het is vergelijkbaar met guppy-en puppyzwemmen. Ook hier kan het kind een certificaat behalen.

Peuter survival zwemmen

Het kind leert echt overleven na een val in het water. Denk hierbij aan op de rug draaien en drijven tot er hulp komt. Hierdoor wordt zelfredzaamheid van het kind groter en geeft het (niet alleen) de ouders een iets meer gerust gevoel dat de kans kleiner is dat het kind in nood zal verdrinken.


Diploma A

Nadat de kinderen een beetje gewend zijn op school en de nieuwe ritme, kun je beginnen met de zwemlessen. Allereerst voor Diploma A. Ervan uitgaand dat het kind geen van hierboven genoemde lessen heeft gevolgd, is dit de pittigste cursus. Puur omdat het kind moet wennen aan bijvoorbeeld manier van lesgeven en de technieken onder de knie krijgen.

Het kind leert onder andere watertrappelen, schoolslag, rugslag, zelfstandig uit het water op de kant klimmen, zowel gekleed zwemmen als in badkleding.

Afhankelijk van de lesfrequentie, duurt het ongeveer 48 uur voor het kind mag afzwemmen.

Diploma B & C

In praktijk heeft het kind zo’n 12 uur les nodig voor het kan afzwemmen voor diploma B en C. De eisen zijn vergelijkbaar maar intensiever.

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Nationaal Platform Zwembaden is verantwoordelijk voor de officiele zwemdiploma’s en ziet toe op de kwaliteit van het zwemonderwijs, zwemveiligheid en zwemvaardigheid.


Waar op zwemles? Hoe maak ik een keus?

Niet alleen zwembaden bieden zwemlessen aan, maar ook zwemscholen en zwemverenigingen. Alle aanbieders moeten aan de wettelijke regels voldoen om zwemles te kunnen geven. NRZ houdt dit goed in de gaten. In grote lijnen zijn er dan ook geen verschillen tussen de aanbieders.

Maar niet overal kun je als ouder aanwezig zijn tijdens de zwemlessen van je kleuter. De tijden waarop de lessen plaats vinden moeten ook maar in je drukke agenda passen. Sommige lessen duren 30 minuten, de andere 45 minuten. Sommigen kiezen voor een keer per week zwemmen, de anderen een keer per twee weken of juist meerdere malen per week.

En dan de prijzen? Is het jou ook opgevallen dat er tegenwoordig maar zelden prijzen staan op de websites van de aanbieders? Wil ik ze vergelijken moet ik ze allemaal gaan bellen. Ook iets wat je beter zelf kan doen.

In mijn omgeving, Amersfoort, heb ik aanbieders gevonden die met strippenkaarten werken maar ook aanbieders die garantiepakketten verkopen die je vooraf betaalt. Een garantieplan ABC kost hier ongeveer €700. Een baby-en peuterzwemmen kost €42,50 voor 8 lessen van ieder 30 minuten per week.

Zorg ervoor dat je de websites van de aanbieders in je omgeving goed onder de loep neemt. Schrijf per locatie dat wat voor jou belangrijk is. De aanbieders die je overweegt kun je dan emailen of bellen voor een afspraken en beantwoorden van je vragen.

Meer informatie vind je hier.

Zit jouw kind op zwemmen? Heb jij nog tips die je wilt delen?

7 gedachten over “Je kind op zwemles: Het belang van en hoe maak je de juiste keus?”

  1. Handig en uitgebreid artikel. Inderdaad, babyzwemmen is vanaf 3 maanden. We hebben het met de kleintjes ook gedaan, behalve nuttig ook heel leuk. En de oudste heeft drie diploma’s nu. Dat geeft toch een stukje rust!

  2. Wat een goede tips. De oudste gaat vanaf volgende week naar school. En zodra hij idd gewend is, wil ik hem ook op zwemles doen. Ben benieuwd hoe hij dat zal vinden, want hij is wel echt een waterratje.

  3. Mijn oudste begon pas na zijn 6de met zwemles. Hier is er een wachtlijst van 2tot 3 jaar. Hou daar rekening mee. Ook belangrijk hoe groot zijn de groepen. Vaak adverteren ze met een maximum aantal kinderen per groep. Dit klopt in de praktijk niet altijd. Jongste zoon kon met 4,5 jaar met zwemmen. Maar duurde bijna 4 jaar voordat hij afzwom voor zijn A. Te vroeg er mee begonnen. Let op je kind of hij/zij er klaar voor is. Ondertussen zit ik al 5 jaar in het zwembad. Ben er zo klaar mee. Maar helaas eind is nog lang niet in zicht.

  4. Met de oudste ben ik een paar keer naar babyzwemmen geweest. Erg leuk! Die ging ook al vlot op zwemles, met een jaar of 5. Mijn ervaring is dat hij eigenlijk een beetje aan de jonge kant was. Maar dat is misschien per kind ook wel verschillend!

  5. Leuk duidelijk overzicht. Toch vind ik ook dat je echt naar je eigen kind moet kijken. Ik vind persoonlijk dat kinderen van 4 vaak nog erg speels zijn en die doen er langer over om de lesstof zich eigen te maken. Wij hebben onze zoon nu met 5,5 op de zwemles gedaan, heb nu echt het idee dat hij er klaar voor is. We hebben zelf met hem gezwommen (geen speciale lessen die waren niet op tijden dat wij konden) en op een gegeven moment was hij wat vrijer en durfde met zijn hoofd onder water. Toen hebben we hem opgegeven.
    Met een kind van 4 kan het prima, maar ga er dan vanuit dat je wat langer bezig bent dan met een iets ouder kind.

Een reactie plaatsen